In cel de-al doilea volum, "Cinematografia postbelica" ,puteti descoperi regizori faimosi precum Vittorio de Sica, Federico Fellini, Jaques Tati, Luchino Visconti dar si Alfred Hitchcock sau Henri-Georges Clouzot.
Stiati ca:
- Cineastii „filmelor noir" au fost adesea influentati, asemenea lui Alfred Hitchcock, de psihanaliza freudiana. Cu glacialele femei fatale si detectivii duri „soimul Maltez" (1941), „Dubla recompensa" si „|ntr-un loc singuratic"(1950) devin filme- cult, care le inspira pe cele „neo-noir" si imbogatesc stilul hollywoodian.
- Sub presiunea concurentei cu televiziunea, studiourile au inceput sa foloseasca scenarii tot mai complexe si stralucitoare. Ecranul lat si Tehnicolorul au dus la aparitia epopeilor istorice, a filmelor muzicale exuberante ale lui Gene Kelly, iar ulterior la productia filmelor sumbre ale lui John Ford.
- In Europa, parjolul postbelic a inspirat cinematografia. „Frumoasa si bestia" a lui Jean Cocteau este o experieta cinematografica miraculoasa mult mai freudiana decat disneyana. Castelul Bestiei si interpretarea fascinanta a Jean Marais reusesc sa o cucereasca incetul cu incetul pe Belle in asa masura incat pare dezamagita cand e confruntata cu printul din final. Marlen Dietrich a fost de aceeasi parere cand la o vizionare a tipat: „dati-mi Bestia inapoi".
- „Cantand in ploaie" ( Singin' in the rain) trece in revista istoria filmului, de la mut la sonor. Conceput ca un musical de catre compozitori, scenaristii l-au centrat pe aparitia sonorului la Hollywood.
Veritabila investitie culturala pentru o buna educatie, "RAFTUL DE CULTURA GENERALA" reuneste ghiduri esentiale, bogat ilustrate si accesibile tuturor. Istoria artei, mitologia, invataturile Bibliei, arhitectura, istoria, filmul sunt temele principale ale celei mai noi colectii FINANCIARUL, realizata impreuna cu editura LITERA, care va ofera toate informatiile de care aveti nevoie pentru a va satisface orice curiozitate.
Formatul fiecarui volum este de 17,5 x 23 cm iar numarul de pagini este cuprins intre 144 si 180. Colectia apare in conditii grafice impresionante, un layout atractiv, ilustratii spectaculoase, coperta cartonata, hartie lucioasa.
Pachetul ziar + volumul 14 "FILMUL: regizori, genuri, capodopere - cinematografia postbelica costa 15 lei si se distribuie impreuna cu editia din 14 mai a Financiarului.
Succesiunea volumelor colectiei FINANCIARUL "RAFTUL de CULTURA GENERALA" este urmatoarea:
FILMUL (regizori, genuri, capodopere)
Volumul 1 (13) : De la origini la al 2-lea Razboi Mondial (7 mai)
Volumul 2 (14) : Cinematografia postbelica (14 mai)
Volumul 3 (15) : Cinematografia de autor (21 mai)
ISTORIA
Volumul 1 (16) : Antichitatea si Evul Mediu (28 mai)
Volumul 2 (17) : Perioada moderna (4 iunie)
Volumul 3 (18) : Lumea contemporana (11 iunie)
Primele patru tituri aparute ale RAFTULUI de CULTURA GENERALA au fost: ARTA (3 volume), MITOLOGIA ( 3 volume) si BIBLIA - PERSONAJE si EVENIMENTE ( 3 volume) si ARHITECTURA (3 volume).
"RAFTUL de CULTURA GENERALA" este cea de-a cincea colectie editoriala lansata de cel mai popular cotidian de afaceri FINANCIARUL, dupa MAREA ENCICLOPEDIE a STATELOR LUMII, MAREA ENCICLOPEDIE A CUNOASTERII, MAREA ISTORIE ILUSTRATA a LUMII si DESCOPERA LUMEA.
Pe langa acestea Financiarul a oferit cititorilor sai deopotriva literatura de business si de intelegere a relatiilor politico-economice internationale: „Gandeste ca un campion" si „Esecul in afaceri. 10 reguli de urmat", "Putin si noua Rusie". Financiarul este editat de Media Casa Press, o companie a INTACT MEDIA GROUP.