- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Regizorului Silviu Purcărete îi va fi acordat titlul de Doctor Honoris Causa al UNATC "I.L. Caragiale" în cadrul unei ceremonii care va avea loc în data de 2 iulie, la Sala "Ileana Berlogea" a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică, la ora 11.00.
Silviu Purcărete s-a născut la 5 aprilie 1950, în Bucureşti. A absolvit secţia de Regie a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” în anul 1974.
În primii ani de carieră, a avut colaborări cu Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ şi Teatrul Dramatic din Constanţa. Din anul 1978 a devenit angajat al Teatrului Mic, unde montează piese semnate de clasicii dramaturgiei universale. În paralel, şi-a urmat cariera didactică devenind profesor la IATC. În 1992 a fost numit Director Artistic al Teatrului "Bulandra".
Activitatea sa regizorală este marcată, mai ales, de colaborările cu Teatrul Naţional "Marin Sorescu" din Craiova şi Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. Aici a montat unele dintre cele mai apreciate spectacole ale sale, care au participat la importante festivaluri din întreaga lume (Avignon, Edinburgh, Tokio, Melbourne, Montreal, Glasgow, Varna).
În 2002 şi-a înfiinţat propria companie teatrală. Iar din 2003, este membru cu titlu personal al Uniunii Teatrelor din Europa.
Este recunoscut pentru realizarea în străinătate a unor spectacole de operă impresionante: "La Bohème", de Giacomo Puccini (Essen), "Parsifal", de Richard Wagner (Scottish Opera), "Roberto Devereux", de Gaetano Donizetti (Wiener Staatsoper), "Castor et Polux", de Jean-Philippe Rameau (Opera Bonn), "Îngerul de foc", de Serghei Prokofiev (Csokonai Theatre Debrecen).
A cochetat cu cinematografia, "Undeva la Palilula" (2012) fiind lungmetrajul său de debut, un proiect grandios care obţine şase premii la Gala GOPO, dar şi trofeul pentru Cel mai bun lungmetraj de debut la cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Filmului Sud-Est European (SEEFest), desfăşurat la Los Angeles în 2013. Cel de-al doilea film, "Cenuşăreasa", a fost realizat în anul 2014.
Pentru prodigioasa lui activitate artistică a fost răsplătit cu numeroase premii, printre care: Premiul Naţional pentru Teatru (pentru piesa "Campiello" de Goldoni, 1986); Premiul criticii şi Premiul pentru excelenţă artistică al Fundaţiei Hamada (Festivalul Internaţional de la Edinburgh, 1991); Premiul pentru cel mai bun spectacol străin la Festivalul Americilor de la Montreal (1993); Golden Globe Peter Brook Prize pentru cea mai bună regie teatrală (1995); Premiul criticii la Festivalul de Teatru de la Dublin (1996); Ordinul „Steaua României” în grad de Comandor (2000); Premiul Special al juriului la Festivalul Internaţional Shakespeare, Gdansk (2006). Se numără printre laureaţii Premiilor Academiei Române pentru anul 2012, primind Premiul Aristizza Romanescu în domeniul artelor spectacolului pentru montarea "Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea" de I.L. Caragiale, TNB, 2012.
Sursa : news.ro
Cea mai mare expoziţie Nicolae Tonitza din ultimii 50 de ani, la Art Safari Bucureşti între 27 septembrie - 6 octombrie... Decoraţii din secolele XIX - XXI, expuse din 4 iulie la Muzeul Cotroceni...