- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
Martisoarele realizate manual reproduc monede grecesti cu chipul lui Artemis si Dionysos, o camee cu bust de matroana romana sau o jucarie romana. Acestea au putut fi achizitionate de la standul muzeului din cadrul complexului comercial Alba Mall pana marti seara, la preturi intre 2,5 si 7,5 lei. O parte dintre martisoarele expuse, circa 300, sunt biodegradabile si sunt realizate din flori si plante uscate.
"Martisoarele sunt confectionate din flori uscate, frunze, scoici, margele. Ele sunt unicat. Nu am atasat traditionalul snur de martisor deoarece ele sunt viu colorate", a spus Sorina Voju. Cele mai atractive sunt insa martisoarele care reproduc piese originale aflate in colectia proprie a Muzeului National al Unirii. Este vorba despre doua monede grecesti care dateaza din secolul II inainte de Hristos.
Model pentru martisoare au stat si vestigii romane, respectiv o camee care reprezinta un bust de matroana romana, Gorgona si o jucarie romana din secolul II-III. "Realizarea acestor martisoare reprezinta o campanie de promovare a muzeului. Am decis sa profitam de aceasta zi de sarbatoare si sa confectionam martisoare dupa diferite obiecte din patrimoniul nostru pentru ca lumea sa poata sa le cunoasca si sa le starnim interesul in a ne vizita", a subliniat Liviu Zgarciu, purtatorul de cuvant al muzeului din Alba Iulia.
Acesta a adaugat ca piesele originale au fost alese special. "In alegerea pieselor originale care au fost propuse pentru a fi modele pentru replicile martisoare s-a tinut cont de valoarea estetica, sa arate bine, precum si de valoarea de simbol, si sa cadreze bine cu ceea ce inseamna martisor", a completat Liziu Zgarciu.
Citeste continuarea articolului in Jurnalul!
Foto: detikterbaru.co.cc
"Cele mai frumoase poezii de dragoste", de la Jurnalul National... Concert cu "Cei trei M" la Casa de Cultura a Studentilor...