# Ce sa-i spun mamei care ma tot intreaba cui ii iau interviu? Cine suneti?
Vlad Ivanov: Un om. Da, atat. Un om normal. Care e actor.
# As pune langa actorul Vlad Ivanov cuvantul "naturalete". Atunci cand e nevoie de un ofiter, de un dur, de un sofer de camion de Avicola regizorii va suna pe dumneavoastra. Dar cred ca e tare greu sa fii un om simplu in filme.
Vlad Ivanov: Trebuie sa facem lucrurile sa para atat de simple si de normale oricat de dificile ar fi, incat ceilalti sa aiba impresia ca ar putea sa faca si ei profesia asta. Un cizmar poate sa faca o cizma in fata mea si eu sa zic 'A, ce simplu, domnule!', dar cand ma apuc vad ca nu e chiar asa. Fiecare meserie e cu secretele ei. Se spune ca la fotbal si la tenis ne pricepem cu totii.
# Care e diferenta dintre film si teatru?
Vlad Ivanov: E una foarte mare, cu toate ca multa lume spune ca nu e adevarat. Tine foarte mult de mijloacele de expresie, care sunt total diferite, unele in film si altele in teatru. Dar practic si actorul de teatru si actorul de film lucreaza cu emotie. Cam asta facem noi.
# Cum va documentati rolul? Hunter S. Thompson, inventatorul jurnalismului Gonzo, scria despre cersetori doar daca statea trei zile printre ei.
Vlad Ivanov: Depinde si de rol. Sigur ca actorii de la Hoolywood daca joaca un nebun se duc si stau 4-5 zile in sanatoriu. Nu, nu cred foarte tare in lucrul asta, cred ca depinde de capacitatea fiecaruia de a se plia pe rolul ala. Cert e ca trebuie sa citesti foarte mult, sa te documentezi. Adica nu trebuie sa fii neaparat un ucigas ca sa poti sa joci un ucigas, ar fi culmea. Trebuie sa intelegi fenomenul si sa te transpui in pielea acelui personaj.
"Am filmat intr-un camion cu 200 de gaini care cotcodaceau"
# O faza inedita de la filmari?
Vlad Ivanov: Da, pomeneati mai devreme de filmul acela "Legenda soferului de gaini", din ciclul "Amintiri din Epoca de Aur". Am filmat intr-un camion cu 200 de gaini care cotcodaceau, era destul de hazliu. Si la ferma cand am pasit inauntru la o secunda am iesit afara pentru ca era un miros puternic de azot si nu puteai sa stai.
# Sunteti un fel de Cristina Neagu de la handbal? Seriozitate, munca si antrenamente.
Vlad Ivanov: Foarte tare, da, ii urmaresc cu interes meciurile. Are o darzenie, o motivare si absolut tot ce-i trebuie. E incredibila, m-am bucurat enorm cand a luat titlul de cea mai buna jucatoare de handbal la numai 19 ani. Am avut ocazia sa zbor cu echipa nationala in avion si stiu ca a fost un campionat mondial la care nu luasera nimic, erau foarte triste. M-a marcat foarte tare faptul ca la televizor le vedeam tenace si darze, iar ele erau doar niste fetite, niste copile de 19, 20 de ani cu suflet. Aveau o viata incredibil de grea la varsta aia.
# Lia Bugnar a postat pe Facebook ceva ce i-ati spus dumneavoastra: "Nici viitorul nu mai e cum a fost."
Vlad Ivanov: A gresit. Era 'Nici viitorul nu mai e cum era!' Ma amuz, o sa-i si dau telefon sa-i spun. La Piatra Neamt saptamana trecuta le-am spus chestia asta. Au ras foarte tare si timp de doua zile cat am stat acolo ma tot intrebau: 'Cum ai spus tu chestia aia, Vlade? Ma, zic, nu e cum a fost, ci cum era'
# Spuneati mai devreme de pliere pe un rol. Cat improvizati?
Vlad Ivanov: Improvizez absolut tot, atata vreme cat sunt repetitii. Daca regizorul imi spune o idee sau imi vine mie o idee discutam, ca de aia suntem artisti. Din clipa in care nu sunt repetitii nu ai cum sa mai improvizezi. Ar fi culmea sa te apuci sa improvizezi in ziua de spectacol sau in film cand stabilesti un cadru cu operatorul, cu luminile, cu actorii. Trebuie sa intelegi ca si in teatru si in film e enorm de multa rigoare. Stabilesti niste lucruri si pe acel lucru stabilit si bine inchegat trebuie sa il faci atat de bine incat toata lumea sa zica 'Ia uite, parca ar improviza'. Asa s-a intamplat la Cannes cand am fost cu "432" si o jurnalista a intrebat cum ati lucrat cu actorii dumneavoastra care nu sunt profesionisti si care au improvizat tot timpul. Si Mungiu a spus ca este cel mai frumos compliment pentru actorii romani pentru ca sunt profesionisti si nu au improvizat absolut nimic. A, poti sa uiti o replica si improvizatia consta in a spune ceva asemanator ca sa iesi din situatie. Dar altceva nu faci pentra ca ii incurci pe ceilalti.
# La "Crulic" toata lumea era extrem de incantata de accent. Off-ul a fost atat de bun incat oamenii de-abia la sfarsit si-au adus aminte ca e caz real si au inghetat.
Vlad Ivanov: Da, cheia asta a si gasit-o Anca Damian, pentru ca povestea este una extrem de dureroasa si traumatizanta.
# E un fel de "Moartea domnului Lazarescu" pentru Ministerul de Externe?
Vlad Ivanov: Da, putem spune si asa. Ca voce daca am fi folosit un ton dramatic, tragic, ar fi fost un soi de pleonasm si atunci nu isi avea rostul. Dimpotriva, facandu-l usor, dar usor ironic, a iesit culmea, mult mai tragic. Personajul spune 'Da, si eu acum ma plimb intr-un cosciug. Vorba vine ma plimb, pentru ca stau'. Adica e autoironie. Tocmai nota asta duce la tragism si e mult mai bine asa.
Citeste si:
SPECIAL! Interviu cu Vlad Ivanov(II):"Nu vreau sa ma iau de Romania"
Articolul autorului a aparut integral in numarul 8 al revistei Arte si Meserii.
Lansarea numarului 8 al revistei a avut loc marti, 20 decembrie, in Clubul Control, de la orele 20:00.
Foto: Intact Images