Internetul a fost proclamat drept un fenomen absolut descentralizat, situat dincolo de controlul indivizilor, corporatiilor sau guvernelor.
In "Netocratia", Bard si Söderqvist afirma ca societatea transparenta si nonierarhizata visata de pionierii internetului e unul dintre cele mai mari mituri ale erei informatiei. Societatea viitorului va fi ierarhizata. Nu in functie de avere si performanta, ci in functie de capacitatea de a controla noile mijloace interactive de comunicare. Ceilalti oameni vor ingrosa randurile noului proletariat consumerist: consumtariatul.
"O noua clasa dominanta a intrat in scena: netocratia", explica cei doi. "Si cum vechiul aparat capitalist de productie a devenit, in consecinta, redundant, va exista si o noua subclasa; in locul vechiului proletariat se dezvolta nou-aparutul consumtariat.
Impunerea interactivitatii digitale ca mijloc dominant de comunicare reprezinta o schimbare de paradigma comparabila cu momentul cand burghezia a preluat controlul de la aristocratia feudala, o data cu patrunderea industrialismului."
"Netocratia" propune o viziune. Autorii nu sunt nici pentru, nici impotriva schimbarilor pe care le anunta. Ei pur si simplu privesc atent lumea din jur, aflata in plina revolutie digitala, si ii fac portretul-robot. Volumul a aparut la Editura Publica.
Sursa: jurnalul.ro
Teatru, dans si alte arte la Sibiu... George Banu, declarat "Omul zilei" de Jurnalul National...