Evenimentul cheie al acestui an este expozitia Transporturile traditionale din Romania, care va fi deschisa pe 19 septembrie 2013, in salile Oaspeti si Irina Nicolau.
“Expozitia, inedita in peisajul muzeal, isi propune a fi o sinteza a mijloacelor de transport traditionale utilizate in Romania. De la transportul greutatii pe crestetul capului la sareta, de la traista de umar si leganusul de spate la carul pentru fan, de la sanie la lotca sau la caruta pictata dobrogeana, expozitia va pleda pentru intelegerea transportului traditional ca parte componenta a civilizatiei traditionale rurale.”, au declarat organizatorii pentru Revista Felicia.
Vizitatorii vor putea admira vehicule cu roti (car, caruta, faeton, sareta, dric, caruta de pompieri), cu talpi (sanii de oras, de padure, de armata) sau mijloace de transport care se deplaseaza prin plutire alaturi de o mare varietate de mijloace de transport confectionate din textile (traiste, desagi, saci, glugi) din lut (oale, oale cu manusa, ulcioare, plosti) si din lemn (sei, corfe, patine, varzobi, bote, butoiase si butoaie).
Nici targul iconarilor si al mesterilor cruceri nu trebuie ratat.
“Timp de trei zile, copiilor si celor care vor sa cunoasca atelierul nevazut al icoanelor si al crucilor de mana, le facem invitatia de a descoperi cum se deseneaza izvoadele si se zugravesc sfintii, cum se insemneaza si se incrusteaza pristolnicele si icoanele de vatra in cadrul unor ateliere-intalniri cu cativa dintre iconarii si crucerii al caror drum dezvaluie cautari si reconstituiri personale ale mestesugului Icoanei, dar si o raportare adecvata la canon si traditie", au mai dezvaluit organizatorii evenimentului.
Neatza: Reprezentatie de dansuri cu campionii Maria Goslan si Antonio Stan... Selah Sue, din nou in Romania! Va sustine un concert extraordinar pe 22 septembrie...