Antena Căutare

Ziua Universală Iei 2019. Tradiții românești și evenimente, de Sânziene

Pe 24 iunie, o dată cu sărbătoarea Sânzienelor, sărbătorim și Ziua Universală a Iei. Iată ce evenimente au loc în țară de Ziua Universală a Iei.

Pe 24 iunie, o dată cu sărbătoarea Sânzienelor, sărbătorim și Ziua Universală a Iei. Iată ce evenimente au loc în țară de Ziua Universală a Iei.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită anual pe data de 24 iunie. Ia este bluza tradiţională românească ce a devenit un simbol internaţional al culturii române, o piesă emblematică a costumului popular naţional românesc.

La 21 ianuarie 2013, comunitatea online "La Blouse Roumaine" fondată de Andreea Tănăsescu a propus ca data de 24 iunie să devină o zi dedicată iei. În acelaşi an, odată cu sărbătoarea de Sânziene, "La Blouse Roumaine" a organizat prima Zi Universală a Iei, care a devenit în timp un eveniment global, sărbătorit în peste 50 de ţări.

De șase ani, 24 iunie înseamnă și o amplă acțiune publică de diplomație culturală ce are ca portdrapel IA, un simbol viu al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi.

Anul trecut, tema a fost “Intrarea în Basm”, ca o poartă către un spațiu al întâmplărilor miraculoase, extraordinare, al ființelor fabuloase din poveștile românești. Basmul ne oferă lecții de viață, rezolvă conflicte, relevă semnificații profunde și ne redescoperă capacitățile de eroine și eroi.

Costumul tradiţional femeiesc este format din ie, poale, fotă, catrinţă sau maramă. Ia este bluza femeiască, confecţionată din pânză albă de bumbac, de in sau de borangic şi care se distinge, în funcţie de regiune, atât prin motive cât şi prin tehnicile de decorare, transmise de la o generaţie la alta. Prin această moștenire s-a conservat tradiţia, bunul gust şi unicitatea de la o generaţie la alta. Croiul simplu al iei a fost acelaşi din cele mai vechi timpuri, fiind folosit şi astăzi.

Pentru broderia iei se foloseau două – trei nuanțe, dar existau și modele cu broderie dintr-o singură culoare, deseori negru. La acestea se adăugau, după specificul zonelor, fire metalice, culori pastelate, mărgele, fluturi și flori. Menirea iei era și de a arăta statutul femeii.

Prin urmare, femeile căsătorite şi cele în vârstă purtau modele de croială modeste şi culori nu foarte intense. În schimb, femeile tinere îşi coseau iile în culori vii pentru a atrage peţitori. Motivele iilor erau geometrice sau inspirate de natură.

Cum poți sărbători Ziua Universală a Iei în țară

Ziua Universală Iei 2019. Tradiții românești și evenimente, de Sânziene

Ziua Universală a Iei la București

Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” din Capitală dedică ziua de luni, 24 iunie, de la ora 11:00, poveştii ”pline de magie şi de frumuseţe a Sânzienelor” în aceeaşi zi când se sărbătoreşte şi Ziua Internaţională a Iei.

Astfel, se readuce în atenţie tradiţiile şi obiceiurile acestei zile: de la împletirea coronitei din flori de Sânziene, la aruncarea ei pe casă, de la portul unei cămeşi, până la descifrarea simbolurilor cusute pe ea, de la identificarea simbolurilor solare sculptate de ţăranul român acum 100 de ani pe porţi, la recunoaşterea unor obiecte din gospodăriile muzeului şi la participarea la târgul de Sânziene.

Programul conține următoarele momente:

Între 11:00 şi 12:30 este programat ”De Sânziene...”, un demers de teatru de umbre, coordonat de Marius Luca, la Sala V.I.Popa. Locul de întâlnire pentru participanţi este platoul, la clădirea Arhondaric.

În intervalul 11:00 – 12:00 are loc concursul Recunoaşteţi ia!, în Gospodăria Moişeni. Între 11:00 şi 15:00 este anunţat concursul Admiră şi premiază! din Gospodăria Moişeni. Pe tot parcursul zilei, între 9:00 şi 19:00 are loc Târgul sânzienelor: târg de ii şi de flori.

Între 11:30 şi 15:00 au loc ateliere de creaţie pentru copii cu modelaj în lut, susţinut de Doina Kalvati, la gospodăria Ieud, păpuşi din flori, cu Alice Bîrcă la gospodăria Chiojdu Mic, flori de leac, miros şi culoare, oferit de Dacia Plant în gospodăria Stăneşti, coroniţe de sânziene şi muşeel cu Luminiţa Voica, în Gospodăria Sălciua şi cusut-croit- brodat ii, cu Carmen Firea, în Gospodăria Moişeni.

Ziua Universală a Iei la Constanța

Pe 23 și 24 iunie 2019, Muzeul de Artă Populară Constanța sărbătorește Ziua Universală a Iei printr-o manifestare culturală organizată pe platoul din fața instituției de cultură. Conform spuselor organizatorilor, la acest eveniment participă creatoarele de ii Iulia Goran și Ecaterina Oproiu din Breaza, localitate vestită pentru iile ce se realizează acolo. Așadar, turiștii și constănțenii sunt așteptați să participe la eveniment între orele 09:00 – 20:00, atât duminică, cât și luni. Cu această ocazia, ei vor putea admira colecția de costume populare ce se găsește în expoziția permanentă, precum și frumoasa ie gorjeană din perioada interbelică ce ilustrează tematica lunii iunie.

Ziua Universală a Iei - ”Port cu mândrIE” la Muzeul Bistrița, în ziua de Sânziene

Anul acesta, de Sânziere, secția de etnografie a Muzeului Bistrița din cadrul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud îi invită pe români la un eveniment de excepție dedicat sărbătoririi iei: ”Port cu mândrIE”.

Iile românești au traversat oceane și a cucerit publicul internațional, satisfăcând cele mai pretențioase gusturi în materie de vestimentație. De o frumusețe covârșitoare, iile adunate cu migală de Marius Matei în colecția etnografică ce îi poartă numele, revin la Bistrița într-un eveniment care îmbină o fastuoasă expoziție de ie, întregită de momentul artistic susținut de elevi ai Liceului de Muzică ”Tudor Jarda” și o paradă de cămăși tradiționale din zona Banatului, purtate de tinere bistrițence.

Programul recitalului susținut de elevii Liceului de Muzică ”Tudor Jarda”:

1. Maria Pop, vioară, clasa I – melodii populare de Frantisek Drdla / prof corep. Tofan Radu, prof îndrum Vasile Răzvan
2. Bianca Gâvan, clasa a IX-a – piesa „Mare-i, mamă, al meu sat” / prof. îndrum. Cristina Bălan-Pahone
3. Adriana Petrehuș, clasa a IX-a – piesa „De la Leșu mai la vale” / prof. îndrum. Roxana Costeanu
4. Violeta Todoran, clasa a XI-a – piesa „Bade drag cu gura dulce” / prof. îndrum Ioana Popa
5. Cristina Belei, clasa a XI-a – piesa „Tot femeia are cheia” / prof. îndrum. Cristina Bălan-Pahone

Fondul muzical al paradei iilor va fi asigurat de elevii Dragoș Popa și Alexandru Grecu care vor interpreta:

1. Dragoș Popa, chitară, clasa a V-a – ”Preludio Triston” de Maximo Diego Pujol / prof. îndrum. Valentin Pop
2. Alexandru Grecu, chitară, clasa a XI-a – ”Preludiu și Allegro” de J.S.Bach
3. Alexandru Grecu, chitară, clasa a XI-a –”Junto al genera life” de Joaquin Rodrigo / prof. îndrum. Valentin Pop

Așadar, luni 24 iunie, în Ziua de Sânziene – Ziua Universală a Iei, de la ora 18:00 sunteți așteptați pentru a redescoperi împreună povestea iei. Evenimentul e organizat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud în colaborare cu Asociația Culturală Pictor Octavian Smigelschi din Sibiu și Colecția Etnografică Marius Matei, Timișoara. Partenerii: Liceul de Muzică Tudor Jarda – Bistrița și Etnotique-București. Curatori: Mihaela Bolog și Alexandru Constantin Chituță. Vă așteptăm cu drag!” – Managerul Complexului Muzeal, Alexandru Gavrilaș

Citește și:

Sânziene 2019. Ce se blestem atragi astăzi dacă te speli pe cap! Nu face asta sub nicio formă

Sânziene 2019. Când pică și ce nu ai voie să faci de Drăgaică. Superstiții și ritualuri

Sursă foto:radioresita.ro, matricea.ro

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x