Cel mai nou film al lui Elia Suleiman şi documentare despre Gaza, la Festivalul Filmului Palestinian de la Bucureşti

Cel mai nou film al regizorului Elia Suleiman, „It Must Be Heaven”, premiat anul acesta la Cannes şi propus pentru nominalizare la Oscar, un focus de trei documentare despre Gaza şi o animaţie vor putea fi vizionate la cea de-a doua ediţie a Festivalului Filmului Palestinian (FFP) de la Bucureşti.

Cea de-a doua ediţie a festivalului va avea loc între 21 şi 24 noiembrie, la Cinema Muzeul Ţăranului.

Câştigător al unei menţiuni speciale în competiţia Festivalului de la Cannes din acest an, „It Must Be Heaven” redă călătoria cineastului prin diferite oraşe ale lumii, unde descoperă paralele neaşteptate cu Palestina sa natală. Filmul este propunerea Palestinei pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar 2020. El va fi proiectat la gala de închidere a FFP.

Realităţile din Fâşia Gaza şi problemele locuitorilor de acolo sunt discutate în trei documentare, grupate într-un Focus Gaza.

Realizat de italianul Stefano Savona şi premiat la Cannes anul trecut, „Samouni Road” (2018) este un documentar animat care urmăreşte o familie extinsă de la periferia oraşului Gaza în timpul conflictului din regiune, care le-a schimbat viaţa pentru totdeauna.

„Gaza” (2019), de Garry Keane şi Andrew McConnell, este o coproducţie irlandezo-palestiniană prezentată la Festivalul de la Sundance şi propusă să reprezinte Irlanda la premiile Oscar. Documentarul este portretul unui loc unic şi al unei populaţii care încearcă să ducă o viaţă plină de sens, pe fundalul efectelor devastatoare ale unui conflict peren.

„Gaza”

În „The Apollo of Gaza” (2018), cineastul elveţian Nicolas Wadimoff încearcă să descifreze misterul din jurul unei statui a lui Apollo veche de 2.000 de ani, găsită în 2013 în apropiere de Gaza, însă dispărută apoi. Filmul a făcut parte anul trecut din selecţia CPH:DOX, cunoscutul festival de documentare de la Copenhaga.

Programul include un emoţionant lungmetraj de animaţie, „The Tower” (2018), realizat de regizorul norvegian Mats Grorud şi selectată la Festivalul de la Annecy. Filmul are în centru o fată care trăieşte într-o tabără de refugiaţi palestinieni şi care află istoria familiei sale prin poveştile a trei generaţii precedente de refugiaţi.

„The Tower”

Parte din selecţie este şi drama „Dégradé”, prezentă în 2015 la festivalurile de la Cannes şi Toronto. În Gaza, două coafeze şi zece cliente de vârste şi din medii diferite îşi petrec o zi într-un salon de frumuseţe, în timp ce poliţia Hamas se luptă cu o bandă de infractori pe stradă.

În premieră, Festivalul Filmului Palestinian propune o selecţie de scurtmetraje apreciate, care vor fi proiectate - câte unul - înaintea unora dintre lungmetraje. Este vorba de „Ambience” (2019), de Wisam Al Jafari, selectat în acest an în secţiunea Cinéfondation de la Cannes, „Bonboné” (2017), de Rakan Mayasi, prezentat la Berlin şi Toronto, „Selfie Zein” (2019), de Amira Diab, şi animaţia „Ayny” (2016), de Ahmad Saleh.

Anunţată deja, drama „Mafak” („Şurubelniţa”), care a avut anul trecut premiera mondială la Festivalul de la Veneţia, va deschide a doua ediţie a Festivalului Filmului Palestinian, în prezenţa tinerei actriţe Mariam Basha.

Prezentat în premieră în România la FFP, „Mafak” este debutul regizorului Bassam Jarbawi şi tratează problemele fizice şi emoţionale ale unui palestinian întors acasă după ce a stat 15 ani într-o închisoare israeliană.

Realizată de criticul Ionuţ Mareş, selecţia din acest an propune în total 11 filme de ficţiune, de non-ficţiune şi de animaţie - şapte lungmetraje şi patru scurtmetraje.

Festivalul Filmului Palestinian (FFP) este organizat de Centrul Cultural Palestinian Mahmoud Darwish (CCPMD), în parteneriat cu Ambasada Statului Palestina în România şi Ministerul Culturii din Palestina. Înfiinţat în 2018, CCPMD este o organizaţie non-profit, independentă şi neafiliată politic, care promovează valorile culturii palestiniene.

Biletele şi abonamentele pot fi achiziţionate de pe Eventbook.ro.

Sursa : news.ro

Ultimele știri