Antena Căutare

Documentarul „Ne-am ridicat: România, 1989-2019”, proiectat marţi la Bucureşti

Documentarul „Ne-am ridicat: România, 1989-2019”, regizat de Mihai Dragolea, un film despre starea actuală a ţării, va fi proiectat marţi seară la Apollo 111 din Bucureşti.

Pe 12 ianuarie 1990, jurnalistul scoţian Rupert Wolfe Murray a ajuns pentru prima dată în România. A găsit atunci o ţară care îşi pornea drumul spre democraţie, cu o populaţie dornică de schimbare. A observat naşterea unei tinere democraţii şi a dorit să ajute la vindecarea rănilor lăsate de regimul comunist, axându-se pe munca de voluntariat în orfelinatele sistemului. După 30 de ani Rupert a revenit în România pentru a observa cum s-a schimbat societatea şi pentru a înţelege şi mai bine ce s-a petrecut la Revoluţie. Împreună cu prietenul şi fostul său cameraman, Laurenţiu Mihai, jurnalistul a parcurs ţara pentru a înţelege cum au resimţit românii tranziţia.

„Ne-am ridicat: România, 1989-2019” este documentarul unei generaţii, un film despre starea actuală a ţării, despre tranziţia României de la comunism la familia de state europene din care face acum parte şi a cărei valori le îmbrăţişează.

Rupert Murray, Laurenţiu Mihai şi regizorul Mihai Dragolea au străbătut peste 2.000 de kilometri prin România pentru a afla cum s-a dezvoltat ţara în cei 30 de ani. Au revenit în locurile pe care Murray le-a vizitat în 1990, în Piaţa Operei din Timişoara unde a început Revoluţia, la Ionăşeni în judeţul Botoşani, unde a participat la reconstrucţia unui orfelinat, dar şi la Ciugud, cea mai dezvoltată comună din ţară.

Documentarul oferă o privire din interior a Revoluţiei, prin imaginile în exclusivitate din Timişoara zilelor de 16-17 şi 20 decembrie, imagini cu muncitorii de la ELBA care au revenit în Piaţa Operei, deşi cu două zile înainte s-a tras în oameni, imagini cu victimele ascunse de armată după raziile făcute prin oraş, declaraţii ale martorilor şi ale oamenilor care au fost atunci în piaţă.

Imaginea de ansamblu este dată de cele 15 interviuri cu experţi şi personaje ale Revoluţiei, tranziţiei şi prezentului. Între ei, istoricul Armand Goşu, regizorul Florin Iepan, jurnalistul Chris Stephen de la The Guardian, care a documentat Revoluţia de la Timişoara, şi Damian Gheorghe, primarul comunei Ciugud, din judeţul Alba, comuna care deţine recordul pentru absorbţia de fonduri europene în România.

„Ne-am ridicat: România, 1989-2019” este un documentar realizat cu sprijinul Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Intrarea este liberă la proiecţie, în limita locurilor disponibile.

Sursa : news.ro

Filmul „Jumanji: Nivelul următor” s-a menţinut pe primul loc în box office-ul românesc de weekend... Serialul „Daybreak”, cu Matthew Broderick, anulat de Netflix după primul sezon...
Legume bogate în fibre pe care e indicat să le consumi, potrivit specialiștilor
Consumul de legume aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate. De asemenea, poate fi o...
Horoscopul zilei de 7 iunie 2023. Berbecii sunt sfătuiți să se concentreze pe carieră. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 7 iunie 2023 spune că Berbecii sunt sfătuiți să se concentreze pe...
Parteneri
Coșulețe de cartofi Duchesse cu ciuperci și legume
Catine.ro
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x