Festivalul Filmului Palestinian, în noiembrie la Bucureşti

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Filmului Palestinian va avea loc în perioada 21 - 24 noiembrie, la Cinema Muzeul Ţăranului din Bucureşti, iar drama „Şurubelniţa/ Mafak”, care a avut anul trecut premiera mondială la Veneţia, va fi proiectată în deschidere.

Prezentat în premieră în România la FFP, „Mafak” este debutul regizorului Bassam Jarbawi şi tratează problemele fizice şi emoţionale ale unui palestinian, jucat de actorul Ziad Bakri, întors acasă după ce a stat 15 ani într-o închisoare israeliană.

Filmul a fost inclusiv în 2018 în secţiunea Giornate degli Autori a Festivalului de la Veneţia şi în secţiunea Discovery a Festivalului de la Toronto, fiind descris de publicaţia The Hollywood Reporter drept o „ambiţioasă dramă de personaj”.

La gala de deschidere va fi prezentă şi actriţa Mariam Basha, care va sta de vorbă cu publicul după proiecţia filmului.

FFP 2019 va include mai multe producţii şi coproducţii cinematografice palestiniene recente, câteva dintre ele grupate într-un Focus Gaza.

Programul va mai cuprinde un calup de scurtmetraje prezentate în mari festivaluri şi o discuţie despre situaţia cinematografiei palestiniene.

Selecţia FFP, realizată de criticul de film Ionuţ Mareş, va fi anunţată în curând.

La prima ediţie a FFP, din 2018, au participat peste 1.100 de spectatori în trei zile de proiecţii şi discuţii, cu un program de cinci filme aduse din cele mai mari festivaluri şi cu doi invitaţi - actorul Mohammad Bakri şi regizorul Raed Andoni.

Festivalul Filmului Palestinian (FFP), organizat de Centrul Cultural Palestinian Mahmoud Darwish, îşi propune să ofere publicului din România şansa de a descoperi atât vitalitatea cinematografiei palestiniene (reprezentată de cineaşti răspândiţi în întreaga lume), cât şi realităţile socio-culturale şi istoria palestinienilor prin reprezentarea cinematografică şi prin întâlniri cu cineaşti palestinieni sau de alte naţionalităţi.

Înfiinţat în 2018, Centrul Cultural Palestinian Mahmoud Darwish (CCPMD) este o organizaţie non-profit, independentă şi neafiliată politic, care promovează valorile culturii palestiniene.

Sursa : news.ro

Ultimele știri