Mircea Albulescu şi Amza Pellea au debutat împreună. Ei sunt primii JAMES BOND ai României

 

Despre Mircea Albulescu şi Amza Pellea ce ai putea spune? Că sunt doi dintre cei mai mari actori pe care i-a avut România, că i-a legat o prietenie întinsă pe câteva decenii şi dragostea pentru teatru şi film. Însă puţini sunt cei care ştiu că cei doi titani ai cinematografiei româneşti au mai avut ceva în comun.

Au debutat împreună! Totul se întâmpla în 1955, iar cei doi tineri actori, unul de 21 de ani, celălalt de 24 erau distribuiţi în primul film românesc de spionaj, "Alarmă în munţi". O experienţă inedită, a "începuturilor dinaintea celebrităţii", informaţie pe care Wikipedia o omite, iar publicul larg nu are de unde să o ştie. Deşi acum nu ni i-am putea imagina pe cei doi decât în roluri magistrale, de protagonişti, atât tânărul Amza, cât şi junele Albulescu au întruchipat personaje mărunte. "Grănicerii" din prima linie au fost jucaţi de regretaţii Emanoil Petruţ, Tudorel Popa şi George Carabin.

                                              Afişul filmului "Alarmă în munţi"

Nu au primit rolurile principale, dar Mircea Albulescu şi Amza Pellea au jucat alături de nume grele cinematografiei româneşti la acea dată. În plus, s-au delectat cu un peisaj de poveste, căci pelicula a fost filmată în împrejurimile Rucărului, în Argeş, la circa 150 de kilometri de Bucureşti. Alte cadre au fost turnate în alte localităţi: Dâmbovicioara, Dragoslavele și Copăceni, cea din urmă din Vâlcea. 

                                                   Cadru din filmul "Alarmă în munţi"

Regizor al filmului era Dinu Negreanu, om de film extrem de exigent şi disciplinat, cunoscut în epocă, după ce în '53 dăduse lovitura cu "Nepoţii gornistului".

Filmul a costat cât trei şcoli construite din temelii

Trei milioane şi jumătate de lei, atât a costat întreaga producţie "Alarmă în munţi", adică echivalentul a trei şcoli ridicate din temelii în anii  '50. "Film psihologic de aventuri", potrivit regizorului Negreanu, proiectul cinematografic era unul inedit în România, un fel de "James Bond" românesc. O încăierare între spioni trimişi de puteri străine şi grăniceri locali, din care vii şi nevătămate trebuiau să iasă documentele secrete ale unui combinat forestier. Printre iatagane şi paraşute eşuate ale spionilor străini se naşte o poveste de dragoste pătimaşă. "O nimica toată!", veţi zice. Suntem în anii '50, gândiţi-vă că abia în 1959, a fost produs primul televizor color. 

Mircea Albulescu şi Amza Pellea, o prietenie de-o viaţă

Filmul în care au debutat i-a adus împreună pe micul ecran, dar cei doi actori se ştiau din prima zi de studenţie, după ce ambii au fost repartizaţi  la clasa profesoarei Aura Buzescu, în cadrul Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București. După "Alarmă în munţi", nu de puţine ori viaţa i-a adus din nou pe aceeaşi scenă. În 1979, cine nu şi-i aminteşte din nou pe Albulescu şi Pellea jucând în "Nea Mărin miliardar"?. După moartea marelui Amza Pellea, Mircea Albulescu nu a ieşit cu declaraţii de niciun fel. În timp ce alţi actori au povestit cât de fascinant era omul Amza, Albulescu a ales să tacă. Discret din fire, cel rămas în viaţă şi-a păstrat mereu prieteniile şi iubirile departe de ochii indiscreţi ai publicului. Excepţie o face o mărturisire emoţionantă de-a actorului. Era prima dată când Mircea Albulescu vorbea despre prietenul Amza Pellea. 

                                                        Mircea  Albulescu, în Revanşa (1978)

„Mi se face dor de Amza Pellea și de telefoanele pe care le dădea pe la doua dimineața pentru a mă anunța că peste două ore plecăm la pescuit său la vânătoare. Țin minte că pe soția mea o enerva îngrozitor, pentru că trebuia ca cineva să facă mămăliga pentru pește, iar dacă misiunea cădea pe capul meu, nu mai apuca să doarmă nimeni... Amza şi cu mine. Noi am fost colegi în anii III şi IV. Am stat în aceeaşi bancă. Avem foarte multe amintiri care au o singură calitate: sunt numai ale noastre, nu le ştie nimeni. Nu le va şti nimeni. I-am promis!”, spunea Albulescu.

CITEŞTE ŞI: Marele nostru actor, Mircea Albulescu, s-a stins din viață!

                                            Amza Pellea, surprins la o ieşire în oraş cu prietenii

Astăzi, dorul de prietenul Amza Pellea al actorului Mircea Albulescu a luat sfârşit. Maestrul scenei românești a murit vineri dimineață la vârsta de 81 de ani. După o lungă și grea luptă cu o boală care l-a măcinat mai mulți ani, Albulescu a pierdut lupta pentru viaţă. Iar moartea nu l-a înspăimântat vreodată, ba chiar o aştepta ca pe o alinare. 

„Aştept moartea, sunt tot mai aproape de ea, e cea mai grea aşteptare. Soţia mea a încetat din viaţă acum câţiva ani, dar de ceva vreme o simt tot mai des prin casă, mă ceartă adesea, că sunt dezordonat, că de ce pun aia colo sau dincolo. Poate că e tot mai prezentă pentru că mă apropii şi eu de lumea de dincolo, de lumea ei", povestea Albulescu la "Dincolo de aparenţe" în urmă cu un an.

CITEŞTE ŞI: Prima ”FATĂ BOND” din lume, la 80 de primăvări! Sean Connery nu-și putea lua ochii de la blonda în costum de baie!facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI