Producţia „Eternal Winter”, despre miile de maghiari deportaţi în lagăre de muncă, a câştigat trofeul Cinepolitica

 

Filmul „Eternal Winter”, regizat de Attila Szász, ce comemorează sute de mii de maghiari deportaţi în lagărele de muncă, a câştigat, duminică seară, trofeul festivalului Cinepolitica de la Bucureşti.

Pe lângă marele premiu, juriul a oferit şi o distincţie specială pentru cel mai bun film politic din competiţie care a mers către „Murer - Anatomy of a trial” (r. Christian Frosch), în timp ce documentarului „Omul Roşu” (r. Mugur Vărzariu) şi lungmetrajului „The Dive” (r. Yona Rozenkier) le-a fost acordată câte o menţiune specială. 

Premiat anul trecut la mai multe festivaluri de film, „Eternal Winter” a impresionat deopotrivă publicul şi juriul festivalului de la Bucureşti, care a acordat filmului trofeul Cinepolitica „pentru subiectul profund, producţia amplă şi calitatea cinematografică de excepţie”.

„Murer - Anatomy of a trial”, film despre unul dintre cele mai cunoscute procese din Austria, a fost apreciat de juriul Cinepolitica „pentru dezvăluirile istorice cutremurătoare şi pentru încărcătură psihologică atent direcţionată”.

„Omul Roşu” (r. Mugur Vărzariu) a primit o menţiune specială pentru „acuitatea, umorul şi originalitatea cu care tratează un subiect din realitatea românească actuală”.

În acest an, juriul competiţiei a fost format din Bogdan Ficeac - scriitor, scenarist şi jurnalist român, Sever Voinescu - jurnalist şi analist politic şi Dumitru Borţun - Doctor în Filosofie şi Conferenţiar la SNSPA.

În perioada 18 – 21 aprilie, la Cinema „Elvire Popesco”, au fost prezentate unele dintre cele mai noi producţii cu tematică predominant politică, lungmetraje, filme de ficţiune şi documentare, reunite sub sloganul „Not so politically correct”.

Organizat de Asociaţia Cultură şi Imagine, Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica este patronat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) şi de Universitatea Naţională de Arte (UNArte). Evenimentul, ajuns la a opta ediţie, a fost finanţat de Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) şi organizat în cadrul Sezonului România-Franţa 2019.

Sursa: News.rofacebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI