Antena Căutare

Producţia poloneză „Acid Rain”, regizată de Tomek Popakul, recompensată cu trofeul Animest

Producţia poloneză „Acid Rain”, regizată de Tomek Popakul, a fost recompensată cu trofeul Animest al celei de-a 14-a ediţii a festivalului de la Bucureşti.

Producţia poloneză „Acid Rain”, regizată de Tomek Popakul, a fost recompensată cu trofeul Animest al celei de-a 14-a ediţii a festivalului de la Bucureşti.

„Acid Rain”, o călătorie psihedelică, este, astfel, marea câştigătoare a celei de-a 14-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie de la Bucureşti.

Premiul a fost oferit de Institutul Cultural Român, iar odată cu această distincţie scurtmetrajul lansat anul acesta la Sundance va fi înscris automat pe lista lungă de propuneri pentru nominalizare la Oscar, care va fi votată de membrii Academiei Americane de Film.

Animest este singurul festival de film din România care propune filme pentru Oscar. A obţinut acest statut în 2017.

Juriul format din artistul canadian Robert Valley, invitat special al ediţiei, regizoarea Sara Koppel, cunoscută pentru animaţiile erotice pe care le desenează manual, şi producătorul Richard Van Den Boom, cofondator al studioului de animaţie Papy 3D, a fost impresionat de capacitatea filmului de „a-i însoţi pe spectatori în mai multe călătorii simultane, într-o manieră hiper-artistică şi într-un ritm remarcabil”.

Aceiaşi juraţi au desemnat şi filmul câştigător al competiţiei de Film Studenţesc - scurtmetrajul francez „Hors de l’eau”, semnat de Simon Duong Van Huyen, Joël Durand, Thibault Leclercq, Valentin Lucas şi Andrei Sitari. Filmul s-a remarcat prin „îmbinarea perspectivei subiective cu stilul sofisticat al animaţiei”.

O menţiune specială i-a fost acordată regizoarei Barbora Halířová, creatoarea scurtmetrajului „Hide N Seek”, o poveste despre timp, deghizată într-un joc de-a v-aţi ascunselea. „Am urmărit 92 de filme şi multe dintre ele au fost absolut uimitoare. A fost greu să alegem un singur câştigător, aşa că am decis să oferim o menţiune pentru design-ul extraordinar al filmului şi pentru modul în care ilustrează tinereţea”, a subliniat juriul la ceremonia de decernare a premiilor de sâmbără seară.

„Away”, realizat de Gints Zilbalodis, un artist lituanian în vârstă de 25 de ani, a fost desemnat cel mai bun lungmetraj al acestei ediţii. Juriul format din Jürgen Hagler, directorul festivalului Ars Electronica, artista Sarah Van Den Boom, recent nominalizată la premiile César, şi Janno Põldma, un reprezentant de top al animaţiei estoniene, a apreciat „echilibrul de forţe dintre estetica filmului şi povestea evocată”, afirmându-şi totodată intenţia de a încuraja cineaştii să „împingă graniţele convenţionalului şi să-şi înfrângă teama de obstacole”.

Acelaşi juriu a acordat şi premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc de animaţie filmului „Opinci”, semnat de Anton şi Damian Groves. Inspirată din călătoria fabuloasă a unui român în jurul Pământului, povestea s-a remarcat prin „stilul vizual original şi prin subiectul impresionant”. Ambele premii au fost oferite de Uniunea Cineaştilor din România.

„Memorable” a fost desemnat cel mai popular film al ediţiei, în urma voturilor exprimate de spectatorii Animest. O fermecătoare metaforă despre dizolvarea memoriei cauzată de înaintarea în vârstă, producţia franceză regizată de Bruno Collet a fost distinsă cu Premiul Publicului.

În secţiunea Music Video, jurizată de artista mexicană Aria Covamonas, artistul muzical Alexandru Burcea (Golan) şi realizatoarea radio Gilda Comârzan, premiul i-a fost oferit videoclipului „Your Eyes, Will I Ever”, în regia francezului Félicien Colmet Daâge.

Premiul secţiunii Minimest, oferit de Cartoon Network, i-a revenit filmului „Zoo”, de Nina Heckel, în care protagonista trăieşte cea mai mare aventură a copilăriei într-o grădină zoologică. „Ne-a plăcut umorul personajului, pentru că aceasta este o calitate pe care nu toate persoanele o au”, şi-au motivat tinerii cinefili alegerea.

Câştigătorul noii secţiuni competiţionale Animest, dedicată filmelor de animaţie VR, a fost „Songbird” (Danemarca), de Lucy Greenwell, Michelle Kranot şi Uri Kranot. Filmul propune o experienţă fantastică pe insula Kauai, în 1984, în mijlocul unei luxuriante jungle acoperite de ceţuri, în căutarea ultimei ʻōʻō, o pasăre cu un cânt minunat a cărei existenţă a fost ameninţată până la extincţie.

Pitch, please!, concursul de proiecte dedicat creatorilor de film de animaţie din România şi Republica Moldova, a reunit la această ediţie câteva dintre cele mai importante nume ale tinerei generaţii de artişti animatori autohtoni. Premiul oferit de Uniunea Cineaştilor din România şi CEE Animation Forum a fost acordat artiştilor Bogdan Benea şi Andra Berilă, pentru proiectul „Glenda, The Devil-Blessed”. O menţiune specială i-a fost oferită lui Oleg Contrea, animatorul moldovean care lucrează în prezent la „Time Guardians”.

Cea de-a 14-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Animest a avut loc în perioada 4 octombrie – 13 octombrie 2019, la Cinemateca Eforie, Cinema „Elvire Popesco”, Cinema City, Opera Comică pentru Copii, AWE – Adaptive Work Environment, Muzeul de Artă Recentă, Institutul Cervantes, KUBE Musette şi clubul Control.

Sursa : news.ro

Actorul Robert Downey Jr., rolul principal în „Dolittle” care va fi lansat în ianuarie 2020... Regizorul Cristi Puiu va fi preşedintele Festivalului de Film Documentar de la Ji.hlava 2019...
Beneficii pentru sănătate ale nucilor tigru
Nu sunt chiar nuci, dar sunt bune pentru organism, ajutând la digestie și la nivelul glicemiei....
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2023. Taurii trebuie să fie atenți la detalii. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 30 aprilie 2023 spune că Taurii trebuie să fie din ce în ce mai atenți la...
Parteneri
Gâteau St. Honoré. Rețetă de tort ecler cu caramel sărat
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x