Regizorul Cristi Puiu, nemulţumit că spectatorii trebuie să poarte masca la cinema în aer liber: Există o epidemie, dar tonul autorităţilor este inacceptabil

Regizorul Cristi Puiu, prezent vineri seară la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, unde a fost proiectat cel de-al şaselea lungmetraj al său, „Malmkrog”, şi-a arătat nemulţumirea faţă de faptul că spectatorii trebuie să poarte mască la cinema în aer liber. „Să staţi cu masca pe faţă să vă uitaţi la un film de 200 de minute este inuman”, a subliniat el şi a cerut oamenilor să amendeze orice abuz prin vot.

Pe scenă, Cristi Puiu a spus: „Am muncit foarte mult la acest film, fără mască, am avut noroc. Uitaţi, păstrez distanţa socială, toate normele sunt aici”.

El a subliniat că nu s-a gândit, în ultimele luni, că va lansa vreodată filmul, din cauza pandemiei.

„Filmul a ieşit în Franţa, în săli de cinema, fără distanţare socială şi fără mască. În interior. Şi acesta este motivul pentru care eu nu particip la această poveste. Stau în distanţare socială, iar de mâine (sâmbătă, n.r.), înţeleg, la Cluj se poartă masca în aer liber. Îmi pare rău pentru dumneavoastră. Este un film de 200 de minute («Malmkrog», n.r.). Să staţi cu masca pe faţă să vă uitaţi la un film de 200 de minute este inuman. Eu vă rog să plecaţi atunci când simţiţi că nu mai suportaţi. Vă rog foarte mult”, a spus el.

Discursul a fost primit cu aplauze de unii spectatori, iar Puiu a continuat: „Dacă sunteţi aici şi vă uitaţi la un film azi este pentru că au existat nişte oameni indisciplinaţi în România în decembrie 1989 şi care au zis «Nu!» dictaturii. Înţelegeţi? Puterea instalată ar face bine să discute cu oamenii, să intre în dialog. Nu să ne trateze ca pe nişte vite. Da, există această problemă, există o epidemie, există un virus, dar tonul autorităţilor este inacceptabil”.

El a apreciat că la Cluj oamenii sunt „disciplinaţi şi atenţi la toate detaliile acestea”, dar crede că „orice abuz trebuie amendat”.

„Dacă nu o faceţi dumneavoastră, prin vot de data asta, nu o face nimeni. Dacă nu o facem noi, nu face nimeni”, a subliniat cineastul. „Ştiu că oamenii sunt speriaţi şi respect şi distanţarea socială şi port masca atunci când intru în absolut orice spaţiu închis, dar dacă mâine o să vă ceară dumneavoastră să mergeţi în mâini, credeţi-mă, o să mergeţi în mâini. Îmi pare foarte rău! Ştiu că nu toţi sunteţi de acord cu mine şi că vă e teamă de pandemie, ar trebui să vă fie teamă de alte lucruri mult mai grave”, a încheiat el.

La începutul lunii mai, cineastul Cristi Puiu a vorbit într-un interviu acordat News.ro despre „orizontul sumbru” care îl determină să se întrebe dacă nu ar fi cazul să uite cu totul de cinema. Neîncrezător că este posibil ca lucrurile să dea semne de revenire, Puiu a mărturisit că se teme că „ne îndreptăm către o formă de totalitarism”.

El prevede că istoria se rostogoleşte către „abisul sărăciei” şi că nu poate fi vorbit acum despre o salvare a culturii. Aşteaptă de la clasa politică, de la preşedintele Klaus Iohannis, iniţierea unui dialog naţional care să ducă la găsirea unor măsuri de rezolvare a crizei economice inevitabile. Lipsa de date, de enunţ coerent - paradox în era informaţiei - este unul dintre principalii factori demoralizanţi. Puiu nu crede că va mai fi ceva din ceea ce lumea a fost înainte de această criză.

„Malmkrog” i-a adus lui Cristi Puiu, la începutul acestui an, premiul pentru regie al secţiunii Encounters din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Cel de-al şaselea lungmetraj al lui este bazat pe „Trois entretiens”, un text al filozofului rus Vladimir Soloviov. Din distribuţie fac parte Frédéric Schulz-Richard, Agathe Bosch, Diana Sakalauskaité, Marina Palii, Ugo Broussot şi István Téglás.

Acţiunea se petrece la conacul lui Nikolai (Frédéric Schulz-Richard), în preajma Crăciunului, unde sunt invitaţi, între alţii, un politician, o tânără contesă şi un general de armată. Iau cina şi conversează, se implică în jocuri de societate. Pe măsură ce petrecerea avansează, discuţia este tot mai aprinsă, diferenţele culturale încep să se evidenţieze şi atmosfera devine una tensionată. În final, fiecare este victima propriului discurs.

Filmul va fi proiectat şi în închiderea festivalului Anonimul, pe 15 august, la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării).

Citește și
colaj de imagini cu laurentiu reghecampf si anamaria prodan care il tine in brate pe bebeto
Cum s-ar împărți imperiul Prodan-Reghecampf și cine ar primi custodia lui Bebeto. Anamaria și Laurențiu divorțează în SUA
Cum s-ar împărți imperiul Prodan-Reghecampf și cine ar primi custodia lui Bebeto. Anamaria și Laurențiu divorțează în SUA
colaj de fotografii cu rapperita lizzo acoeprit de o plasa mov
Nu îi este rușine cu greutatea sa, dar nici să iasă fără lenjerie într-o rochie transparentă. Cum arată când se întoarce cu fața diva care a atras toate privirile
Nu îi este rușine cu greutatea sa, dar nici să iasă fără lenjerie într-o rochie transparentă. Cum arată când se întoarce cu fața diva care a atras toate privirile
Cleopatra Stratan, imbracata intr-o rochie albă
Cleopatra Stratan, tariful imens pe care îl cere pentru un concert de 35 de minute. Vedeta încasează bani frumoși
Cleopatra Stratan, tariful imens pe care îl cere pentru un concert de 35 de minute. Vedeta încasează bani frumoși
Mai multe articole

Sursa: News.ro

Prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Ce feluri de mâncare preferă Kate Middleton
Puțini știu care e prânzul favorit al Ducesei de Cambridge. Printre felurile de mâncare pe...
Horoscopul zilei de 19 octombrie 2021. Săgetătorii sunt plini de energie. Află ce îți rezervă astrele
Horoscopul zilei de 19 octombrie 2021 vine cu multe vești bune pentru nativii din zodiac....
Parteneri
Imagini rare cu membrii Familiei Regale când erau bebeluși. Cât de similar arătau Prințul William și Prințul George când învățau să meargă
Publicul adoră să vadă imagini cu membrii Familiei Regale când erau bebeluși. Fotografiile cu Prințul William și Prințul George, alături de ceilalți copii regali, au apărut în nenumărate publicații din întreaga lume, dar unele dintre sunt mai rare. Printre acestea se numără și poze cu moștenitorii tronului atunci când învățau să meargă. 
Catine.ro
Ultimele știri