Live acumAcces Direct
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Ce s-a schimbat pentru Iris dupa boala lui Cristi Minculescu

Doar doua concerte – acestea vor fi ultimele amintiri cu formatia Iris in formula originala pe care  nostalgicii rockului classic autohton si ai lui Cristi Minculescu, in mod special, le vor lua cu ei in suflete. Solistul a anuntat ca se va retrage din trupa incepand cu 3 septembrie, dup ace va sustine doua concerte in Iasi si Cluj. Decizia sa surprinde mai ales ca  regele muzicii rock romanesti nu renuntase la pasiunea sa pentru muzica nici in 2009, dupa ce trecuse prin cel mai greu moment al vietii sale.

In 2009, gurile rele au imprastiat zvonuri cum ca Cristian Minculescu suferea de ciroza, dupa plecarea sa neasteptata in Germania, la o clinica medicala. Din nefericire, la scurt timp dupa, toti au trebuit sa isi retraga spusele; cantaretul de 50 de ani suferea de ceva mult mai grav, care il fortase pana atunci sa pastreze tacerea: boala polichistica hepato-renala, o afectiune genetica.

Cristi Minculescu: "Am fost un caz la patru milioane"

Boala se caracterizeaza prin aparitia de chisturi la nivelul ficatului si rinichiului, inca de la nastere, cu evoluare in timp. Cristi Minculescu o mostenise de la tatal sau si progresase pana in momentul in care nu se mai putea face nimic pentru a-i salva ficatul. Cum spunea artistul intr-o conferinta de presa acordata in 2009, el a fost “un caz la patru milioane”; in mod normal, primii afectati erau rinichii dar in cazul sau, organul care a cedat a fost ficatul.

Cristi Minculescu a plecat cu familia in Germania, pentru mai multe investigatii si i s-a spus ca va avea nevoie de un transplant hepatic. Cel mai bun donator este, in astfel de cazuri, cineva din familie – Rodica Minculescu se afla in fata unei decizii dificile. Nu i-a luat mai mult de cateva secunde sa isi ofere viata, corpul, doar ca sa il scape pe Cristi. Indata ce doctorii i-au confirmat faptul ca este un donator viabil, cuplul s-a pregatit de operatia complicata, in martie 2009.

Intre timp, impresarul formatiei Cosmin Nicoara, anula concertul stabilit pentru Iris, la recomandarea medicilor. Legendarul rocker nu mai putea face fata ritmului haotic de lucru. Dar chiar daca se afla departe de scena rock’n’roll, asta nu il impiedica sa-si asculte muzica favorita, de pe marginea unui pat de spital: “Stairway To Heaven”, a trupei Led Zeppelin.

Revenirea sa pe scena: CokeLive Peninsula si albumul "12 porti"

Cosmarul nu s-a terminat pe cat de repede ar fi vrut solistul, el suferind inca doua interventii chirurgicale, inainte ca medicii sa poata spune ca ,,a trecut hopul” si ca se va recupera complet. Dupa intoarcerea in tara, Minculescu a organizat o conferinta de presa in care ii linistea pe fani in privinta starii sale de sanatate si garanta prezenta sa la Coke Live Peninsula, de la Targu Mures.

Intr-adevar, neinfricatul rocker a sustinut concertul programat iar anul urmator, s-a intors cu un album nou-nout, “12 porti”. La concertul de lansare, Iris a facut un show incredibil, alaturi de 12 dansatori, din spatele a 12 porti montate pe scena. Minculescu si-a salutat fanii ca de obicei, cu un efervescent “Buna seara, prieteni!”, ca si cum nimic nu se intamplase. Dar poate ca un “vis se pierduse”. Noile piese surprindeau prin tematica putin religioasa si back-up-ul visual: picturi semnate de Salvador Dali, Hieronymus Bosch sau Pieter Bruegel.

Fanii l-au revazut pe Cristi Minculescu vara aceasta, intr-un concert cu ocazia aniversarii a 35 de ani de existenta a trupei. Atunci, el a sarbatorit universul Iris, printr-un album omonim “Iris - O lume doar a lor - 35 de ani”, si odata cu aceasta, o trupa legendara pe care nu am fi banuit ca va decide sa o paraseasca cateva luni mai tarziu.

sursa foto: intactimages.ro

Recomandari