Live acum
Prime Time 20:00Chefi la cutite Sezonul 9

Chitara lui Kurt Cobain a fost vândută la licitaţie pentru șase milioane de dolari, un record

Chitara folosită de Kurt Cobain în timpul înregistrărilor la celebrul concert "Unplugged" al formaţiei Nirvana, în 1993, a fost vândută sâmbătă, la o licitaţie organizată de casa Julien's, pentru 6 milioane de dolari, un record pentru o chitară.

Cumpărătorul, care a fost prezent la sesiunea de vânzări organizată în Beverly Hills (California), este antreprenorul australian Peter Freedman, fondator al Rode Microphones, potrivit unui comunicat al casei Julien's, citat de AFP.

Freedman a anunţat că va prezenta instrumentul în mai multe oraşe din lume, încasările din expoziţii vor merge către acţiuni caritabile care să susţină lumea spectacolului.

Preţul, de 6 milioane de dolari cu taxe incluse, este mult peste cel de pornire, stabilit de casă la un milion de dolari.

Până în prezent, cea mai scumpă chitară din lume era un Fender Stratocaster, botezată "Black Strat" şi folosită de chitaristul formaţiei Pink Floyd, David Gilmour. Ea a fost vândută de muzician pentru 3,975 de milioane de dolari, la o licitaţie organizată în iunie 2019 de casa Christie's, în beneficiul cauzelor caritabile.

Chitara semi-acustică a lui Kurt Cobain, vândută sâmbătă, este un model rar, D-18E, fabricat de lutierul american Martin în 302 exemplare, acesta fiind din 1959.

Chitara corespundea regulilor emisiunii "Unplugged" a canalului american MTV, în care artiştii invitaţi nu foloseau decât instrumente acustice sau semi-acustice.

Concertul "Unplugged", înregistrat la New York, pe 18 noiembrie 1993, reprezintă apogeul Nirvana, unul dintre cele mai marcante grupuri rock din anii 1990, care a impus mişcarea grunge.

Kurt Cobain, depresiv şi dependent de heroină, s-a sinucis la şase luni după această prestaţie, pe 5 aprilie 1994.

Chitaristul şi cântăreţul nu a văzut albumul "Unplugged", care s-a impus pe primul loc în vânzări de la lansare, în noiembrie 1994. Potrivit revistei Billboard, discul s-a vândut în peste 5 milioane de copii în Statele Unite.

Chitara a fost vândută împreună cu carcasa, personalizată de Kurt Cobain, precum şi cu bilete de depozitare a bagajelor.

La sfârşitul lui octombrie 2019, celebrul pulover verde măslină purtat de Kurt Cobain în timpul aceluiaşi concert "Unplugged" a fost vândut pentru 334.000 de dolari, în cadrul unei licitaţii organizate de Julien's Auctions.

Sursa: News.ro

Recomandari