Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul Comorilor

Povestea din spatele piesei Vertigo a trupei U2: munca de 2 ani, furată de hoți

Pe 15 iulie 2014 trupa U2 anunța poliția că hoții au furat o copie a ultimului lor album, "Vertigo", pe când aceștia erau în Franța. Afla mai multe informații în articolul de pe a1.ro

Pe 15 iulie 2014 trupa U2 anunța poliția că hoții au furat o copie a ultimului lor album, "Vertigo", pe când aceștia erau în Franța. Afla mai multe informații în articolul de pe a1.ro

U2 este o formație irlandeză de rock din Dublin. Înființată în 1976, ea este formată din Bono(vocalist și chitarist), The Edge (chitarist, claviaturist, și vocalist), Adam Clayton (basist) și Larry Mullen, Jr. (percuționist). Muzica pe care a cântat-o în perioada de început își trage originile din post-punk, dar a ajuns în cele din urmă să încorporeze influențe din mai multe genuri de muzică pop. De-a lungul întreprinderilor muzicale, cei patru și-au menținut un sunet construit pe muzică instrumentală melodică, scoasă în evidență de sunetul de mare varietate timbrală al chitarei lui The Edge și pe vocea expresivă a lui Bono. Versurile lor, adesea împodobite cu imagistică spirituală, se concentrează pe o tematică personală și socio-politică.

O întâmplare nefericită

Astăzi se împlinesc 15 ani de când trupa U2 a fost prădată de hoți și i-au fost furate niște copii ale unor cântece ce trebuiau să se găsească pe noul lor album. CD-ul cu copiile noilor compoziții pur și simplu a dispărut după ce cântăreții de origine irlandeză au terminat o sesiune foto în sudul Franței. CD-ul conținea munca lor muzicală din ultimii doi ani.

Piesele de pe acel CD trebuiau să fie incluse pe noul lor album. În 2004, trupa U2 abia reușise să finalizeze mare parte a înregistrărilor pentru noul album ce urma să fie lansat în Dublin. Albumul trebuia să se intituleze Vertigo.

Trupa U2 se afla în sudul Franței pentru a termina post-producția pentru lansarea noului album. Chitaristul Edge a fost cel care a descoperit faptul că discul lipsea. După ce au anunțat poliția franceză, trupa U2 spera în soluționarea rapidă a cazului. Din păcate, acel disc valoros, cu conținea rezultatul a câțiva ani de muncă, nu a fost găsit nici până astăzi.

Trupa U2

U2 s-a format la Mount Temple Comprehensive School în 1976, pe când membrii ei erau adolescenți cu pricepere muzicală limitată. În patru ani, ei semnaseră un contract cu Island Records și își lansaseră albumul de debut Boy. Până la jumătatea anilor 1980, U2 a devenit o formație de top, de anvergură internațională. Până la albumul din 1987 The Joshua Tree, ei au avut mai mult succes în turnee decât cu vânzarea de albume de studio. Conform revistei Rolling Stone, acest album a ridicat formația de la statutul de „eroi” la cel de „supervedete”. Reacționând la stagnarea muzicală și la criticile adresate imaginii lor și direcției lor muzicale considerate convenționale la sfârșitul anilor 1980, U2 s-au reinventat cu albumul Achtung Baby din 1991, și cu turneul Zoo TV; ei au integrat influențe dance, industriale și de rock alternativ, și au îmbrățișat o imagine autoironică.

U2 a redobândit succesul critic și comercial în anii 2000 cu discurile All That You Can't Leave Behind (2000) și How to Dismantle an Atomic Bomb (2004), care au stabilit formației un sunet mai convențional și mai mainstream. Turneul lor U2 360° din 2009–2011 a avut cel mai numeros public și cele mai mari încasări din istorie.

U2 a lansat 12 albume de studio și se numără printre cei mai bine vânduți artiști din toate timpurile, vânzând peste 150 de milioane de discuri în toată lumea. Au câștigat 22 de premii Grammy, mai mult decât orice altă formație și, în 2005, au fost introduși în Rock and Roll Hall of Fame în primul an în care au fost eligibili. Rolling Stone a clasat formația U2 pe locul 22 în lista „celor mai mari 100 de artiști din toate timpurile” și a etichetat-o drept „cea mai mare formație din lume”

Albumul Vertigo - Un succes total

Primul single, „Vertigo”, a apărut într-o reclamă des difuzată la Apple iPod, simultan cu lansarea unei ediții speciale de iPod U2 și a unei colecții U2 pe iTunes. Albumul a debutat pe primul loc în clasamentul din SUA, unde vânzările din prima săptămână au fost de două ori mai mari ca cele ale albumului All That You Can't Leave Behind și a stabilit un record al formației. Afirmând că albumul era o tentativă de a deveni unul din cele mai bune trei albume, Bono a spus: „nu sunt cântece slabe. Dar ca album, întregul nu este mai bun decât suma părților sale, și asta mă enervează la culme.”

Utilizând decoruri similare cu cele alte turneului anterior, lista de piese interpretate în concertele turneului Vertigo a variat mai mult de la un concert la altul decât în cazul oricărui alt turneu U2 de după Lovetown, și a conținut cântece care nu mai fuseseră cântate de la începutul anilor 1980. Ca și turneul anterior, Elevation, turneul Vertigo a fost un succes comercial. Albumul și single-urile de pe el au câștigat premii Grammy în toate cele opt categorii la care a fost nominalizată formația U2, iar în 2005, Bruce Springsteen a introdus U2 în Rock and Roll Hall of Fame.

Sursă foto: metaleater.com, u2.com

Sursă de informare: ro.wikipedia.org