Căutare Live

Soprana Jessye Norman, recompensată cu National Medal of Arts şi de patru ori cu Grammy, a murit la vârsta de 74 de ani

Soprana Jessye Norman, recompensată cu National Medal of Arts şi de patru ori premiată cu Grammy, a murit la vârsta de 74 de ani.

Soprana Jessye Norman, recompensată cu National Medal of Arts şi de patru ori premiată cu Grammy, a murit la vârsta de 74 de ani.

Norman a murit luni, la New York, din cauza unui şoc septic, se arată într-un comunicat preluat de presa americană.

Născută pe 15 septembrie 1945 în Augusta (Georgia), într-o familie de instrumentişti, Jessye Norman a primit o bursă la Howard University din Washington, unde a studiat canto. După absolvire, în 1967, a urmat cursurile Peabody Conservatory din Baltimore şi la University of Michigan.

S-a stabilit în Europa şi a debutat în operă cu rolul Elisabeth din „Tannhäuser” al lui Richard Wagner, în 1969, la Berlin. Au urmat rolul importante în opere ca „Aida”, la Berlin şi Milano, „Les Troyens”, după Hector Berlioz, şi în „Erwartung”, după Arnold Schoenberg.

A cântat compoziţii semnate Schubert, Mahler, Wagner, Brahms şi Satie, iar în anii 1980 era recunoscută ca una dintre cele mai importante soprane din lume.

Debutul la Metropolitan Opera din New York a avut loc în 1983.

Jessye Norman a cântat la învestirea preşedinţilor Ronald Reagan şi Bill Clinton şi la manifestările prilejuite de a 60-a aniversare a reginei Elizabeth II, în 1986.

A primit, între altele, National Medal of Arts, în 2009, un Grammy pentru întreaga carieră, în 2006, Kennedy Center Honor, în 1997, şi însemnele Legiunii de Onoare.

În 2014, şi-a publicat memoriile, „Stand Up Straight and Sing!”.

Sursa : news.ro

Concertele lunii octombrie - Sarah Brightman, Apocalyptica şi Nils Petter Molvaer, între artiştii care vor cânta la Bucu... MTV Europe Music Awards - Ariana Grande, cele mai multe nominalizări...
Parteneri
Zodii norocoase în dragoste pe data de 14 august 2022. Nativii care își găsesc sufletul pereche
Catine.ro
Ultimele știri
x