Căutare Live

Top 5 cele mai iubite melodii ale lui Mihai Constantinescu! Unul dintre șlagăre a fost interzis de comuniști! „În loc de mândra sprintenă, era o femeie urâțică și muncită”

Mihai Constantinescu, unul dintre cei mai iubiți artiști din România, a lansat de-a lungul timpului melodii pe care timpul nu le va putea trece în uitare cu ușurință. Pe unele dintre ele, artistul le-a compus „pe loc”, în momente de inspirație despre care a vorbit cu câteva ocazii.

Mihai Constantinescu, unul dintre cei mai iubiți artiști din România, a lansat de-a lungul timpului melodii pe care timpul nu le va putea trece în uitare cu ușurință. Pe unele dintre ele, artistul le-a compus „pe loc”, în momente de inspirație despre care a vorbit cu câteva ocazii.

Una dintre cele mai cunoscute melodii ale lui Mihai Constantinescu, despre care chiar el a spus că a avut „un impact devastator”, a fost interzisă la radio în regimul comunist.

1. Mihai Constantinescu. „O lume minunată”

Piesa „O lume minunată” a fost lansată în anul 1979, iar de-atunci și până astăzi a avut același succes printre copii și părinți.

Mihai Constantinescu a dezvăluit, în urmă cu mulți ani, că această melodie a apărut într-o jumătate de oră.

„Melodia O lume minunată a apărut într-o jumătate de oră. Da, nu glumesc. Am scris-o în jumătate de ceas. Recunosc, nu mă așteptam să aibă un asemenea impact atunci când am scris-o, dar m-am convins repede. Adică la câteva săptămâni după lansare. Am scris-o cu multă pasiune și drag. A ieșit ce a ieșit și chiar mă bucur pentru asta”, spunea Mihai Constantinescu.

Povestea acestei melodii, pe larg, aici.

2. Mihai Constantinescu. „Sus în deal”

Melodia „Sus în deal” a fost scrisă de Mihai Constantinescu în anul 1986, după cum a povestit chiar el, în urmă cu câțiva ani. Doar că povestea reală din spatele piesei nu este despre o „mândră sprintenă, frumoasă”, ci o bătrânică „urâțică și muncită”.

Această melodie „s-a născut” în satul Hârtiești din județul Argeș, unde Mihai Constantinescu s-a oprit să viziteze niște prieteni, în drum spre mare. În acel sat exista și o căsuță etrem de mică, în care locuia o femei singură.

Citește și
bianca neagu in rolul biancai in telenovela numai iubirea
O mai ții minte pe micuța Bianca din Numai Iubirea? S-a transformat într-o domnișoară superbă. Cum arată acum
O mai ții minte pe micuța Bianca din Numai Iubirea? S-a transformat într-o domnișoară superbă. Cum arată acum
femeie care curata faianta din casa cu o carpa crem
Au fumat două pachete pe zi în bucătărie și când au șters pereții au rămas uimiți. Imaginile au creat isterie pe TikTok
Au fumat două pachete pe zi în bucătărie și când au șters pereții au rămas uimiți. Imaginile au creat isterie pe TikTok
femeie care a atins cu degetul un mobilier plin de praf
Cum se formează praful și de ce reapare la scurt timp după ce l-ai șters. Cât de periculos este dacă-l lași pe suprafețe
Cum se formează praful și de ce reapare la scurt timp după ce l-ai șters. Cât de periculos este dacă-l lași pe suprafețe
Mai multe articole

Artistul a scris versurile melodiei până când a ajuns la mare, la Constanța, unde a și interpretat-o.

„Am făcut «Sus în deal e o casă» dintr-o suflare. Eram în drum spre mare și a fost un spectacol înainte la Lehliu Gară. Aveam chitara la mine, un mic reportofon și l-am cântat de la cap la coadă și mi s-a părut extraordinar. L-am imprimat imediat pentru că lucrurile astea le uiți. Până la mare am făcut textul, inspirat de un peisaj din județul Argeș, în satul Hârtiești. Acolo aveam niște prieteni și mergeam la ei de câte ori apucam. Casa lor era ultima, pe o uliță care mergea spre deal. Mai departe, locuia o femeie singură, într-o căsuță mică, neagră. Atât de mică părea căsuța, încât nu știam cum doarme acea femeie, în picioare sau întinsă. Asta mi-a fost imaginea. Nu înțeleg de ce am spus «sus în deal e o casă și acolo e mândră mea», că ea era o femeie urâțica și muncită”, a povestit Mihai Constantinescu, în urmă cu ceva timp.

Melodia „Sus în deal” a fost scoasă de la radio după ce „cineva foarte grijuliu” s-a gândit că piesa ar putea face, de fapt, o aluzie la Nicolae Ceaușescu.

„Adică e casa pe care o construiește tovarășul Ceaușescu? Și ce, vrei să zici că acolo-i tovarășa Elena Ceaușescu? Nu se poate așa ceva!!!”, și-a amintit Mihai Constantinescu, în urmă cu ceva timp. „Casa lui Ceaușescu era undeva, pe Dealul Uranusului... După ce mi-a ascultat cântecul, cineva s-a sesizat și, astfel, au scos melodia de pe post. Aproape un an și jumătate n-a mai fost cântat. Poate se temeau că se puțeau face analogii. Mie mi s-a părut că ideea asta era cel puțin nebunească, dar... asta a fost”, a precizat atunci artistul.

Mihai Constantinescu a mai spus, într-un interviu, că melodia „Sus în deal” a avut un impact „devastator”.

„Ani de zile, dacă mergeau băieţii să cânte la botezuri, la nunţi, la petreceri erau întrebaţi dacă știu «Sus în deal»?. «Nu'». «Bine, nu vă iau». Aşa îmi povesteau băieţii, eu n-am de unde să ştiu, dar a avut un impact devastator”, a mai povestit mIhai Constantinescu.

3. Mihai Constantinescu. „Iubiți și câinii vagabonzi”

În spatele piesei „Iubiți și câinii vagabonzi”, pe care Mihai Constantinescu a editat-o în format single în anul 1999, se află o poveste tristă. Artistul a scris această melodie pentru un câine de care s-a atașat și pentru care a suferit.

„«Iubiți și câinii vagabonzi» are o poveste foarte serioasă. A fost scrisă pentru un câine care venea să mă viziteze și căruia îi dădeam mâncare, lăptic și bobițe. Am pătimit foarte mult pentru el. Am plecat la mare și am avut sentimentul că atunci când mă voi întoarce nu am să îl mai găsesc. Și exact așa a fost”, a povestit Mihai Constantinescu, într-un interviu.

4. Mihai Constantinescu. „Un zâmbet, o floare”

Melodia „Un zâmbet, o floare" a fost compusă în anul 1973, tot „din prima”, după cum a mărturisit Mihai Constantinescu.

„Pe lângă melodie, părerea mea este că sunt foarte importante și versurile. Să spui «Un zâmbet, o floare, o rază de soare, un zgomot de-aripă, un cântec de-o clipă», e ceva frumos. Mai frumos de atât nu poți să dorești nimănui. În momentul în care am imprimat cântecul și l-am auzit la radio, vreau să spun că am avut mari emoții și niciodată nu am crezut că acela care cântă sunt eu și că melodia, textul sunt ale mele", a spus Mihai Constantinescu.

„După ce am lansat piesa, veneau cu flori la mine șiruri întregi de copii, de fetițe și de mame. A fost ceva foarte frumos... Fără dragostea publicului, n-aș fi rezistat”, a mai spus el.

5. Mihai Constantinescu. „Maria”

Melodia „Maria” a fost lansată de Mihai Constantinescu în duet cu Anastasia Lazariuc, în 1992, pe albumul cu același nume, ce a fost relansat, cu doi ani mai târziu.

Piesa a cunoscut un succes imediat. A fost interpretată în numeroase concerte și turnee, dar și în emisiuni de televiziune și radio. Cei doi artiști au realizat multe înregistrări împreună, devenind în anii '90 unul dintre cele mai iubite cupluri muzicale din muzica românească.

Phil Anselmo, Cradle of Filth şi Anthrax, la Rockdtadt Extreme Fest 2020... Dave Mustaine scoate la vânzare online peste 150 de instrumente şi aparatură folosite de-a lungul carierei: Când voi mur...
Parteneri
Cum să faci compost acasă. Sfaturi utile pentru utilizarea resturilor menajere
Dacă una din rezoluțiile tale pentru anul 2022 este să protejezi mai mult mediul, atunci îți venim în ajutor cu un ghid pentru a putea realiza compost la tine acasă. Compostul este un îngrășământ natural care se obține prin fermentarea resturilor de origine vegetală, dar și animală. El ajută la hrănirea și regenerarea solului.
Catine.ro
Ultimele știri