Live acum
Prime Time 20:00Film: Asasin american

Unde este cenusa lui Freddie Mercury?

O placa purtand numele lui Farrokkh Bulsara - celebrul solist al trupei Queen, decedat in 1991, a aparut intr-un cimitir din Kensal Green. In fata avalansei de admiratori, administratia a decis retragerea ei. Si, totusi, unde odihneste legenda?

24 noiembrie 1991 a picat intr-o miercuri. Doctorul Atkinson fusese alaturi de al sau pacient de la meizul zilei. Acum era 18.30. Trebuia sa plece! Bolnavul suporta greu convulsiile. Tremura tot. Nu putea vorbi. Pe la sapte seara, cand s-au apucat sa-i schimbe hainele, s-a ridicat in picioare. Voia sa-i puna ciorapii. N-a mai apucat. A cazut pe spate si...mort a fost. David Clark, unicul martor al momentului, liderul trupei "Dave Clark Five", isi aduce aminte de ochii deschisi si de surasul de pe buze. Freddie Mercury, celebrul solist al celebrei "Queen" plecase dintre noi....

Peste trei zile, o scurta ceremonie, de nici 20 de minute, avea loc intr-un cimitir din Estul Londrei. Doi preot indieni parsi, zoroastrii, oficiazat in avasta, o limba vorbita cu 1.500 de ani inainte erei noastre. Tatal, Bomi, mama, Jer, sora, Kasmira, au fost aproape. O singura coroana, adusa de Mary Austin, mostenitoare a jumatate din averea sa. Ii fusese amanta, confidenta, secretara. Parsii lasa cadavrele pe sol, pana cand vulturii le devoreaza. La Londra exista "dezlegare" si pentru incinerare. Elton John, singura vedeta prezenta la ceremonie, a plecat fugind. Lumea se uita urat la el, dar omul statea sa planga, nu mai rezista. Lasase un buchet urias de 100 de trandafiri, la fel de mare ca al lui David Bowie.

Doar 14 persoane au intrat in crematoriul cimitirului. Celebrul Rolls Royce al cantaretului i-a adus sicriul. Avea sa fie vandut, ulterior, cu 100.000 de euro. Daca Freddie nu l-ar fi folosit, suma n-ar fi "sarit" de 12.000. In capela, Brian May a luat urna cu cenusa, dar, finalmente, aceasta ajungea la Mary. Conform testamentului, ea era "cea mai directa mostenitoare". Ce s-a petrecut cu urna?

Pana astazi, nimeni nu stie unde se afla ceea ce a mai ramas din Freddie Mercury. S-a vorbit, la inceput, ca Mary a depozitat urna in casa lui Freddie din Kensington, chiar in faimoasa sa gradina japoneza. Casuta facea cam patru milioane de lire sterline in 1991, ceea ce nu-i de colea...Putin mai tarziu, ultimul sau amant, Jim Hutton, cel care suferea cel mai mult, declara ca Mary nu a lasat, niciodata, urna sub cires. Ar fi putut ajunge in Ibiza, pe mare, si acolo sa fie imprastiata? Ori in Montreaux, Elvetia, unde se afla si statuia lui Freddie?

S-a mers mai departe. S-a spus ca Freddie odihneste, cu adevarat, in cripta familiei Bulsara (adevaratul nume) in cimitirul privat din Brookwood...Dar, supriza! In februarie anul acesta, fanii au descoperit, in Kensal Green, la cativa pasi de crematoriul unde legenda a fost incinerata, o placa funerara. "In memoria lui Farrokh Bulsara. 5 septembrie 1946 - 24 noiembrie 1991. Pentru a fi mereu alaturi de tine, cu toata dragostea, M".

"In loving memory"

"In loving memory" este scris in engleza, dar, dupa aceea, apare franceza. Limba pe care atat Freddie, cat si Mary Austin, o ignorau. E clar ca a dorit ca urna sa fie pastrata in cimitirul unde a fost incinerat, aproape de casa din garden Lodge, unde Mary a ramas sa locuiasca, pentru a fi "aproape de el". Numele real a fost trecut pentru inducerea in eroare, foarte putini fani cunoscand ce insemna "Farroukh Bulsara"...

Imediat, acestia au dat alarma. Intr-o luna de zile, locul a devenit unul de pelerinaj. Placa a disparut. N-a fost furata...S-a speriat Mary de amploarea pe care o luasera lucrurile? Ii promisese lui Freddie, in ultimile sale clipe, ca nimeni, niciodata, nu va sti unde odihneste. Oamenii aflasera si asta nu era de bine? Probabil ca Mary nu a dorit sa schimbe locul. A vazut ca televiziunile faceau "liveuri" de acolo, ca fotografii trageau cadre, ca paparazii stateau precum hienele pentru a vedea daca un personaj cunoscut vine sa se reculeaga. Mary stie ce se petrece in "Pere Lachaise"-le francez cu mormantul lui Jim Morrison si nu doreste asta...

De fapt, conteaza mai putin unde se afla Freddie. Important e ce a ramas dupa el...