Ce gândește un bebeluș? Ce simte atunci când privește chipul mamei? Acestea sunt întrebările pe care oricare părinte le pune atunci când se apleacă deasupra pătuțului și îi zâmbesc copilului.
Cercetătorii de la Institutul de Psihologie al Universităţii din Oslo (Norvegia) şi de la Universitatea din Uppsala (Suedia) au condus un studiu care a arătat că distanţa maximă la care un nou-născut poate distinge dacă cei din jur sunt fericiţi sau trişti este de 30 de centimetri.
Mama alături de bebeluș
În cazul în care distanța depășește 60 de centimetri, pentru copil imaginea devine neclară și nu mai poate distinge emoțiile.
Cercetătorii au studiat bebeluși cu vărsta cuprinsă între doi și trei ani. Au folosit înregistrări video cu feţe care îşi schimbau expresiile în mod constant.
La început, clipurile erau arătate adulţilor pentru a se asigura că emoţiile înregistrate sunt uşor de recunoscut.
Mama alături de bebeluș
Înregistrările erau arătate nou-născuților. Reacţiile la expresiile faciale din clipurile video erau un semn că aceştia vedeau sau nu imaginile. În general, bebeluşii aveau o anumită reacţie la imaginea plasată la aproximativ 30 de centimetri, însă la o distanţă mai mică numărul de reacţii adecvate creştea.
Potrivit profesorului Svein Magnussen, nou-născuţii pot să imite expresiile faciale ale adulţilor din prima zi a vieţii lor, însă acest lucru nu înseamnă neapărat că ei înţeleg ce înseamnă o anunumită expresie, scrie The Telegraph, conform gandul.info.
Nu trebuie să faci magie neagră pentru a te răzbuna! Totuși, ce se întâmplă când blestemi sau ești blestemat?... Elena este sau nu istorie? Lucian de la "Mireasă pentru fiul meu" şi-a refăcut viaţa cu sosia fostei iubite...