Ai așteptat un an întreg până să te bucuri de o vacanță binemeritată. Reușita unui concediu depinde, însă, foarte mult de modul în care te pregătești pentru el. Ca să ai confortul pe care ți-l dorești și să nu ratezi experiențe interesante, este bine să te gândești din timp la buget, la posibilitatea de a face rezervări și, nu în ultimul rând, la câteva măsuri de protecție față de eventuale probleme de sănătate.
În cele ce urmează, descoperă câteva sfaturi pentru a te bucura de o vacanță fără griji:
Ia cu tine o trusă medicală cu strictul necesar
Oriunde te-ai duce există farmacii, spitale și policlinici, dar ce te faci dacă ai o urgență peste noapte sau te afli, totuși, într-un loc în care nu ai acces la toate acestea? Pentru liniștea ta și a celor alături de care pleci în vacanță, ia cu tine o trusă medicală cu strictul necesar, pe care să o poți purta în geantă sau borsetă.
Pe lângă plasturi de diferite dimensiuni, cu sau fără rivanol, nu uita să pui în trusă câteva pastile pentru durerile de cap sau răceli ușoare și pastile împotriva manifestărilor asociate toxiinfecției alimentare precum diareea, crampele abdominale sau senzația de greață. O soluție naturală pe care o poți găsi în farmacie este FILTRUM® care acționează ca un burete ce absoarbe din intestin bacteriile și toxinele ce îți cauzează starea de rău.
Totuși, ferește-te de alimente care ar putea să-ți provoace neplăceri. În această categorie intră ouăle crude, frișca, maioneza, produsele lactate nepasteurizate sau carnea crudă.
Alege cazarea potrivită
Orice vacanță reușită depinde foarte mult de modul în care o organizezi. Unul dintre cele mai importante aspecte este cazarea. Prețul nu este întotdeauna un reper definitoriu, ci raportul preț-calitate. Din acest punct de vedere, nu e neapărat să te cazezi la cel mai scump hotel din orașul în care te duci, crezând că numai așa vei avea siguranța unor condiții decente.
Poți găsi variante ieftine și bune, dacă ții cont însă și de alte aspecte (în afară de preț în sine), cum ar fi:
- cât de sigură este zona în care se află - încearcă să te documentezi despre zona în care se află viitoarea ta cazare, ca să nu alegi de plida vreun cartier rău famat,
- distanța până la obiective - analizează pe hartă pentru a vedea cam cât de departe este cazarea față de obiectivele pe care vrei să le vizitezi
- mijloacele de transport - dacă mergi cu avionul, vezi ce legături ai între aeroport și locul de cazare (tren, autobuz, mașină); dacă nu vrei să închiriezi o mașină și să mergi la obiectivele turistice, atunci ai în vedere ce mijloace de transport sunt aproape de locație (stații de metrou, de autobuz)
- alege o gazdă sigură - pe site-urile de specialitate, poți găsi cazare la un preț decent și care nu e neapărat în buricul târgului; verifică, însă, autenticitatea viitoarei tale gazde, condițiile de plată (e nevoie sau nu de avans, când poți anula rezervarea și cu ce costuri), citește review-urile (să fie cât mai multe disponibile) pentru a putea vedea impresiile altor persoane care au stat acolo.
Rezervă-ți biletele din timp pentru experiențe inedite
Dacă tot ai șansa de a ajunge în locuri interesante, atunci nu rata o aventură inedită cum ar fi un concert, o croazieră sau experiențe culinare și nu numai. Pentru a evita să te trezești la destinație că nu mai sunt locuri fix în perioada în care ești acolo, rezervă-ți biletele din timp. Este valabil inclusiv pentru vizitarea unor muzee, dacă ele sunt obiective turistice foarte căutate.
De pildă, dacă vrei să vizitezi Vaticanul și să nu stai două sau trei ore la coadă, poți să îți faci o rezervare online cu opțiunea de a intra fără să mai stai la rând. Sigur, vei plăti ceva în plus pentru asta, dar vei câștiga timp ca să te bucuri de frumusețea muzeelor Vaticanului. Cât despre concerte sau spectacole de operă sau balet, nu te gândi că la marile evenimente sau în sălile celebre ale lumii ai să găsești bilete la intrare, pentru că s-ar putea să te înșeli. Uneori, este nevoie să-ți rezervi biletele și cu șase luni înainte, așa că interesează-te din timp.
Informează-te despre prețuri și calculează-ți un buget realist
Pe lângă costurile cu transportul și cazarea, bugetul tău trebuie să acopere și cheltuielile cu masa, obiectivele turistice și suvenirurile. Pentru a-ți putea plănui un buget realist și să nu te afli în situația de a-ți număra și ultimii bani din buzunar sau la sfârșitul vacanței sa realizezi ca ai cheltuit mult peste ceea ce ai estimat, informează-te despre prețuri înainte de a pleca la drum.
În primul rând, realizează un plan orientativ legat de ceea ce vrei să faci în fiecare zi de vacanță. Astfel, ai să vezi cam ce mijloace de transport îți sunt de folos și dacă ai posibilitatea unor abonamente pentru perioada respectivă. Apoi, interesează-te despre prețurile pentru vizitarea obiectivelor turistice și cât te-ar costa dacă pe lângă asta ai vrea o croazieră, de pildă. Nu uita să compari costurile de la câteva pub-uri unde ai putea să iei masa sau află informații utile de la prieteni care au mai fost pe acolo.
Ca să te bucuri de o vacanță reușită, planifică-ți totul din timp, astfel încât să alegi o cazare pe măsura standardelor tale, rezervă-ți bilete din timp dacă vrei să participi la evenimente culturale deosebite și nu uita că paza bună trece primejdia rea. Prin urmare, o mică trusă medicală cu strictul necesar nu ar trebui să-ți lipsească din bagaj.