articol scris de Gabriela Golcea
Ultimul tablou al pictorului Leonardo da Vinci, “Salvator Mundi” (Salvatorul lumii), a fost vândut în 2017, cu 450,3 de milioane de euro. Licitația a fost organizată de casa Christie’s și a durat 19 minute. Opera pictorului renascentist a depășit cu mult recordul mondial din 2015 (179,4 milioane de dolari) deținut de tabloul “Les Femmes d’Alger (version 0)”, de Pablo Picasso.
“Salvator Mundi” a fost realizat în jurul anului 1500, când Leonardo da Vinci avea aproape 50 de ani. Primul care a avut în colecția sa tabloul a fost Charles l al Angliei.
În 1763, “Salvator Mundi” a ajuns la Casa Buckingham (Palatul Buckingham de astăzi) de unde nu s-a mai știu nimic despre existența lui. Unele zvonuri spuneau că pictura a fost distrusă. Tabloul a fost pierdut până în 1958, când a fost vândut ca o copie a originalului cu 45 de lire sterline. Opera a fost retușată și vândută în Louisiana. A fost autentificat ca aparținând lui Leonardo da Vinci în 2005.
Dianne Dwyer Modestini este cea care a restaurat tabloul, în decursul a 5 ani a lucrat la “Salvator Mundi”. Nu a crezut că este opera lui Leonardo da Vinci până nu a observat anumite tehnici de pictură specifice lui. Când a ajuns la buze și-a dat seama că nimeni nu putea să picteze așa, asemănarea dintre “Salvator Mundi” și “Mona Lisa” era izbitoare. “Bineînteles că este a lui Leonardo, nimeni nu pictează în felul acesta.” a declarat Dianne Modestinini, într-un documentar realizat de “Secret Histories of Rare Treasures”.
Tabloul nu reprezintă doar o pictură a lui Iisus Hristos. Timpul, eternitatea si cosmosul, în care Leonardo da Vinci credea, sunt înfățișate în operă sub diferite forme.
Prețul exact oferit la licitația din 2017, pentru “Salvator Mundi”, a fost de 450,312,500 dolari. Acesta a fost cumpărat de un prinț saudit. Tabloul se află expus în muzeul Luvru Abu Dhabi.
10 carti recomandate pentru vacanta de vara... Cum să distingi accesoriile originale de cele contrafăcute. Ce să urmărești când verifici un produs...