Reci sau calde, multe sosuri au fost inventate, innobilate si adorate de francezi.
Pentru prima proba, concurentii ramasi in lupta au de pregatit la alegere, doua sosuri. Cu acestea vor trebui sa isi demonstreze calitatile de decoratori si sa deseneze pe o farfurie, un simbol al Frantei.
Dan Bogatu: “Bai, e frumoasa Franta, frumoase femeile din Franta, bucataria frantuzeasca, cum s-ar zice este Biblia bucatarului. Ce sa zic? Prefer Italia.”
Dragos Bercea: “Cand am auzit Franta, zic: stai sa vezi ce-o sa patim ca am imbulinat-o toti. Sigur o sa ne distruga pe toti pentru ca toti membri juriului au experienta, stiu ce inseamna bucataria frantuzeasca.”
Pentru desemnarea celui mai bun Top Chef al Romaniei este nevoie insa de multa pricepere, indemanare si rafinament, dar mai ales de o cultura gastronomica:
Tudor Constatinescu: „Aici am vrut sa vedem intr-un timp foarte scurt cultura lor gastronomica.”
Joseph Hadad: „Sosul frantuzesc este in primul rand rafinat. Asta inseamna bucataria frantuzeasca clasica.”
Tudor Constantinescu: „Chefii bucatari sunt personaje cu personalitate, accepta foarte rar sugestiile sau chiar criticile.”
Imaginatia tuturor este pusa la incercare. Neavand pensule si chevalete, bucatarii deseneaza cu scobitori si lingurite. Gusturile insa... se discuta si se critica.
Giovanni Piselli: „Cand a venit juriul, nu prea a fost impresionat. Nu a inteles arta care am exprimat-o in farfurie, asta e.”
De data aceasta o mare parte dintre concurenti, neavand experienta, dar mai ales imaginatie, reusesc sa dezamageasca juriul:
„Cam usoara proba si greu v-ati descurcat sa stiti, foarte greu.” le reproseaza juratul Nicolai Tand
Cei mai buni sunt scosi in fata: Dragos Bercea si Ionut Susala. Nicolai Tand sustinut la filmari de iubita sa Monica si micuta Ilona... Mic dejun frantuzesc...