Primul Top Chef al Romaniei este unul dintre cei patru bucatari ramasi acum in lupta: Nico Lontras, Giovanni Piselli, Ionut Lupu si Dragos Bercea.
Familiile concurentilor sunt aduse in platou sa-i sustina, iar inimile lor aproape ca explodeaza de fericire si emotie.
„Cand am vazut ca au intrat toti in platou, nu stiam: sa ma bucur, sa ma intristez? Mama, de ce-au venit aici? M-am bucurat si chiar am avut emotii. Emotiile mele s-au dublat, presiunea s-a dublat. Acum il am pe tatal meu in spate, mama mea, fratele meu, toti langa mine. Acum sa gatesc cu toti pe umeri... Ahhh. O sa fie greu!” spune Dragos Bercea.
„Cand m-am intors si am vazut ca intra familia, aveam o bucurie si eram foarte emotionat.Imi dadeau lacrimile ca acasa n-am mai fost de cand a inceput emisiunea. Nu m-am asteptat sa vina atat de multi de partea mea, am ramas surprins si am fost foarte bucuros” spune Ionut Lupu.
„De vreo trei luni nu ne-am vazut. Ne-am auzit la telefon. Mama mea e in Italia, sora mea e in Italia” declara emotionat Giovanni Piselli ca i-a avut alaturi pe unchiul, matusa si nepotica lui.
De partea lui Nico Lontras nu este fi nimeni, caci toti ai lui sunt departe, in Norvegia, iar el este cuprins de emotii si izbucneste in lacrimi. Insa fostii concurenti ii vin alaturi.
„Da, este foarte greu, dar cand vezi ca toti au pe cineva sa stranga in brate si sa il incurajeze... A fost, foarte greu. Eu stiam care e situatia. Familia mea e departe si nu s-a putut. Dar stiam ca e cu sufletul la mine.” spune cu lacrimi in glas Nico Lontras.
„Imi pare foarte rau pentru Nico Lontras ca nu s-a putut si la el, dar cu totii am sarit sa-i fim o familie de rezerva, sa-l imbarbatam si cred ca l-a impresionat foarte mult chestia asta. Chiar s-a vazut pe el.” declara Dan Bogatu.
Insa chiar daca nu au putut veni alaturi de Nico, sotia si fiica sa i-au trimis o declaratie emotionanta: „Hello tati, ne este foarte-foarte dor de tine. De-abia asteptam sa vii acasa. Esti plecat de mult timp. Stim cat ti-e de greu, insa chiar daca nu putem fi langa tine, iti tinem pumnii, suntem alaturi de tine si orice ar fi, tu ramai Top Chef-ul nostru.” ii spune sotia.
„Tati de-abia astept sa vii acasa, eu te iubesc pana la soare si-napoi. Pentru mine tu esti cel mai bun Chef de pe lume.” ii transmite fiica.
„Am foarte-foarte emotionat, nu m-am mai putut abtine, am plans putin si am plans din tot sufletul. La inceput am avut emotii foarte-foarte mari. Mi-am muscat buza, mi-am muscat limba, nu mai stiam ce sa fac ca sa ma calmez. N-am mai putut. La un moment-dat a fost prea mult” spune Lontras.
Competitia este dura, iar Regulamentul, pe masura: cei care pierd la proba de echipa trebuie sa gateasca la urmatoarea pentru a ramane in cpmpetitie.
Decizia probei precedente vine si ea ca un fulger: cel mai bun e declarat Giovanni Piselli.
Trebuie sa gateasca Pe muchie de cutit Ionut Lupu si Dragos Bercea. Cei dragi ii incurajeaza.
Dupa aceasta proba, unul dintre ei va fi trimis acasa fara a i se mai acorda o a doua sansa.
Ei trebuie sa gateasca pentru familie, luand orice ingredient din camara, iar timpul avut la dispozitie este de 60 de minute.
„La proba Pe muchie de cutit – fata in fata cu Ionut Lupu. O sa-l mananc! Ionut Lupu, la proba asta nu ai nicio sansa cu mine!” ii transmite Bercea.
„Eu nu sunt rapid, dar si Bercea este un bucatar foarte rapid. Si el are o experienta buna in bucatarie, n-am ce sa vorbesc despre el de rau. Nu mi-a trecut prin cap ca Bercea e mai bun ca mine sau eu sunt mai bun ca Bercea. Am deschis o copmtetitie si o sa luptam pana la capat amandoi.” e de parere Ionut Lupu.
Presiunea este mare, dar chefii depasesc emotiile. Desi mainile le tremura, ei incearca sa se concentreze.
Se gandesc, se razgandesc, se hotaras si o iau de la capat. Este o infruntare intre doi TITANI ai bucatariei.
Imbratisandu-se reciproc, fiecare spera in sinea lui ca el sa fie cel care merge mai departe.
Ionut Lupu a pregatit Spuma de cartofi cu aroma de trufe, raviolli umpluti cu legume multicolore si sos de unt cu lamaie, sos brun cu aroma de rozmarin.
Combinatia de piure si paste nu e tocmai pe gustul lui Hadad: „Daca este pe muchie de cutit, trebuie sa dai tot ce ai in cap: creatia, gustul. Sa-ti aduci aminte ce observatie ti-a facut juriul de mai mult de o luna de zile.”
Dragos Bercea prezinta juriului Tartar cu coriandru pe pepene galben, o salata cu ulei de dovleac si orez cu sfecla rosie, sos de morcov cu ghimbir, spuma de lapte si muschi de vaca imbracat in dovlecel aromatizat cu rozmarin si cimbrisor.
Desi combinatia se pare ca nu este tocmai fericita, gusturile sunt senzationale.
„Dragos, tartarul tau cu coriandru este pin. Nu am crezut ca vita poate sa mearga atat de bine cu pepenele galben. Exceptional. In schimb orezul de pe farfuria ta, nu cred ca se ridica la nivelul celorlalte compozitii” ii spune Tudor Constantinescu.
Fiecare concurent are plusuri si minusuri. Oare cine va merge mai departe?
Ionut Lupu pleaca acasa, Dragos Bercea ramane in lupta.
„Acum nu vreau decat sa-mi iau la revedere de la Ionut Lupu, imi pare rau ca a iesit din concurs chiar din mana mea. Sunt foarte emotionat, am trecut si de aceasta proba. Probabil urmeaza inca o proba si mai dificila decat asta. Sincer nu mai stiu cat mai rezist. Sunt deja la pamant cu totul. Nu mai, nu mai pot sa ma gandesc la nimic.” declara Dragos Bercea.
„Am castigat aceasta proba si sunt un castigator” spune Ionut Lupu.
Patru concurenti, patru echipe, 24 de bucatari... Doar doi pot ajunge in finala!...