- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
"Ma duceam la scoala cu ghetele rupte"
S-a nascut in Bucuresti, mai are un frate si o sora si provine dintr-o familie modesta. A avut o copilarie in care lipsurile de tot felul erau la ordinea zilei. “Ma duceam la scoala cu ghetele rupte si radeau copiii de mine. Eram mic, dar imi aduc aminte ca imi spuneam ca eu voi alege o meserie prin care sa am tot ce-mi trebuie, astfel incat sa nu mai rada nimeni de mine, niciodata”, isi incepe povestea Mihaita Ionita. Nici vorba, insa, sa se fi gandit, inca de pe vremea aceea, la bucatarie.
Insa, era parte din generatia copiilor care cresteau cu cheia de gat. Sora lui, inca de cand avea trei ani, ii pregatea cafeaua tatalui lor. “Ma gandesc ce vremuri am trait…pe pustiul meu, care are trei anisori acum, nu stiu cum sa-l tin mai departe de aragaz”, zambeste concurentul Top Chef. Iar el, Mihaita, cand parintii plecau la tara, ii chema acasa pe toti copiii din bloc si le pregatea o salata de vinete asa cum vazuse ca face mama lui. “Dar asta nu se intampla des. Primul semn ca ma pricep sa fac mancare a fost in armata. Eram prieten cu bucatarul, care voia sa-si ia permisie de Revelion. Si m-a rugat pe mine sa fac mancarea la popota. Am zis da, am gatit pentru 80 de persoane sarmale, carnati si piftie. Nu mai facusem in viata mea, dar vazusem de multe ori la mama. Au iesit delicioase”, spune Mihaita Ionita.
Student la istorie si sapator de santuri
Si, totusi, acesta nu a fost semnul decisiv pentru el ca trebuie sa se indrepte spre meseria de bucatar. A intrat la Facultatea de Istorie, unde a ramas doar un semestru. “Tata a facut un atac cerebral, a trebuit sa ma angajez, ca sa pot sustine financiar familia”, isi reaminteste Ionita. Asa a inceput sa sape santuri cu tarnaacopul. A mai fost lacatus, apoi incarcator descarcator. Intre timp, s-a deschis hotelul Mariott, iar Mihaita s-a gandit sa aplice pentru toate posturile scoase la concurs care s-ar fi potrivit unui absolvent de liceu. S-a uitat pe internet care este conduita la un interviu, s-a tuns si si-a cumparat costum. Si, intr-un final, dupa luni de zile de trimis cv-ul pe adresa Mariott, a fost acceptat pe postul de spalator de vase. A absolvit o scoala de ospatari si, dupa sase luni, avea sa si ocupe un post conform pregatirii sale, pastrandu-si in acelasi timp si vechea slujba. Apoi, s-a gandit ca ar fi foarte bine daca ar deveni bucatar, pentru ca ar putea profesa pana la pensie, a si aplicat pentru post cand s-a ivit ocazia si a avansat la departamentul “Legume”. “Am taiat tone de morcovi, de ardei, de verdeturi. Ardeiul gras, spre exemplu, se poate taia in sase feluri: cuburi, cubulete, bournoise, batoane, julien, julien fin fara pulpa. Mariott s-a ocupat de cattering-ul pentru o receptie de 3000 de persoane, la Casa Poporului. Am taiat atunci 20 de tipuri de legume, minim 100 de kilograme de fiecare. Eram patru oameni”, isi reaminteste Mihaita Ionita. A trecut apoi prin toate departamentele si toate bucatariile de la Mariott. “Pe vremea aceea, credeam ca chef-ul bucatar ma persecuta. Acum ii multumesc”. Dupa Mariott, a mai fost la o multime de restaurante prestigioase, printre care Ramada, Carol sau Radisson.
"El statea la parter, bea un pahar si se uita cum, deasupra, in piscina, se harjoneau fete dezbracate"
Mihaita Ionita a gatit pentru o multime de personalitati din tara si strainatate.“Mitterand avea doua degustatoare, care au fost impresionate de ce am pregatit, cotlet de miel, cu couscous si fructe confiate. M-a felicitat Jean Michel Jarre pentru un fel de mancare inventat de mine, pe care i l-am servit, ficat de gasca si sos de rodie. Am gatit pentru Sandra, Enrique Iglesias, AC DC si pentru o multime de politicieni care sunt acum in campanie electorala. Am pregatit masa pentru participantii la prima nunta a lui Ion Ion Tiriac, cu Maria Marinescu. N-o sa uit niciodata ca era in Vinerea Mare. Cred ca de-asta a durat casnicia lor doar cateva luni”, a spus Mihaita Ionita. Dar, spune el, sunt o multime de oameni cu bani in Romania, care nu sunt cunoscuti si care angajeaza chefi pentru diverse evenimente familiale grandioase. “Cel mai excentric a fost un domn care avea drept tavan piscina de la etajul intai. El statea la parter, bea un pahar si se uita cum, deasupra, in piscina, se harjoneau fete dezbracate”, povesteste razand concurentul Top Chef.
"Trebuie sa muncesti cu atata placere, ca si cum n-ai avea nevoie de bani"
A castigat si premii, a fost si bucatar in Irlanda, la un restaurant de patru stele, Herbert Park Hotel si s-a intors in Romania, cand a gasit o oferta mai buna. A intalnit-o pe sotia lui intr-un restaurant, i-a fost subalterna, a placut-o de la prima vedere, s-au mutat impreuna in trei zile si, intr-un an, facusera si nunta si botezul copilului. “Acum lucrez la Studio 80, am avut noroc de niste patroni deosebiti, cu mentalitatea de management din strainatate. Secretul succesului? “Trebuie sa muncesti cu atata placere, ca si cum n-ai avea nevoie de bani. Vor veni si ei , in timp”, este sfatul lui Mihaita Ionita pentru cei tineri. Are 18 oameni in subordine si acasa il asteapta doi oameni pe care-i iubeste, sotia si fiul lui, pe care-l cheama tot Mihaita. “Mi-as dori, cand va fi mare, sa aiba profesia pe care si-o doreste. Dar nu ma pot abtine sa nu-l indrum. Cand eram minor, am facut un curs de pilotaj, iar parintii n-au vrut sa semneze sa pot zbura. Asta as vrea sa fie el, pilot de vanatoare”.
Caseta
Top Chef
“Am venit la Top Chef pentru ca imi place competitia. Sunt mic de statura, dar am facut la viata mea si fotbal, si lupte, si karate (trei stiluri) si rugby. Sunt un luptator si-am venit sa-mi masor fortele cu cei mai buni din breasla mea. Si-am intalnit oameni deosebiti aici, de care acum ma leaga o prietenie pe viata. Top Chef a fost si este pentru mine un alt tren pe care l-am prins la timp”.
Editia 4: rasturnari de situatie, surprize si cele mai grele probe de pana acum!... Chef Hadad demonstratie culinara la evenimentul Bilancia, care a marcat ieri 20 de ani de activitate!...