Asa cum ne-am obisnuit, cea de-a patra proba are loc in platoul Top Chef. Concurentii au parte de un moment special: Tudor Constantinescu <intra la duel> cu Nicolai Tand.
Tudor prepara cozonacii care l-au facut celebru, iar Nicolai va demostra cum un fel de mancare traditional poate sa se transforme intr-o delicatesa in mainile unui bucatar de top.
Concurentii insa au si ei de gatit. De data aceasta: paste. Paste pe care trebuie sa le prepare singuri, apoi sa le gateasca cu rinichi, ficat, splina si creier. Iar pe langa acest fel principal mai au de facut un desert de sarbatoare din: mango, ghimbir, morcov si smochine. Totul intr-o ora si 30 de minute.
Fiecare se gandeste si prepara tot ce stie mai bine. Emotiile sunt puternice.
Se masoara, se cantareste, se coace, se pajeste, se fierbe, se amesteca. Aparatele din bucatarie le mai dau inca batai de cap: Susala nu prea stie sa lucreze cu masina manuala de facut paste, iar Bercea se cearta un pic cu Lupu.
Juratul Nicolai Tand ii spune lui Piselli: „Giovanni, astazi zeii tin cu tine, nu? Am facut paste ma, paste. Tu ai crescut in paste. Maica ta, cand erai mic, te infasura in paste, nu?”
„In spaghetti” spune Giovanni.
Cum timpul este nemilos, concurentii intra in panica.
Dragos Bercea ii cere parerea lui Tudor Constantinescu despre preparatul sau, acesta ii spune sa il faca mai tare, insa preparatul nu iese tocmai bine:
„A doua greseala din viata mea am facut-o a doua oara la rand. Chef Tudor mi-a zis sa fac crema mai tare, am facut-o mai tare nu? Doar e Chef-Patiser. Trebuie sa stie cum trebuie sa fie o crema adevarata. E, si-am facut-o tare. In momentul in care am bagat albusul, ma apuc sa amestec, cocoloase! Aoleu, am stricat sufleul. Mai am 20 de minute, nu mai iese sufleul. Ce fac? Ce fac? Ce fac? Ma duc singur acasa. Nici nu mai trebuie sa ma duc la duel.” spune Dragos.
Sudorile curg pe fruntile tuturor.
„Piticule, sufle ca asta n-ai facut tu in viata ta” ii spune Tudor Constantinescu.
3, 2, 1, urmeaza degustarea. Concurentii sunt mai emotionati ca oricand.
Ionut Susala a facut Ravioli cu cimbru si ficat de porc si ravioli cu ricotta si spanac pe pat de sos de rosii. Insa farfuria lui nu a fost gata la timp, el mai adaugand dupa incheierea probei parmezan si un ravioli. La desert Creme Brulee.
„O competitie trebuie s-o termini la timp. Daca nu termini poti sa fii descalificat. Nu mai ai voie. Deci s-a terminat timpul, mainile sus” este de parere Nicolai Tand.
Apoi Susala recunoaste ca pastele nu sunt fierte in totalitate: „La paste am facut o greseala ca nu le-am fiert cu un minut mai mult. Si m-am grabit si le-am sotat imediat in unt si le-am pus pe patul de sos de rosii.”
Giovanni Piselli a facut Tortelinni cu aluat de cacao, umplute cu splina si muguri de pin, cu crema de ceapa coapta sub sare. La desert un cannelloni sicilian.
Dragos Bercea a facut Coltunasi umpluti cu rinichi, ceapa si smantana, iar la desert sufle de scortisoara cu morcovi si bucatele de rubarba.
Ionut Lupu a gatit Tortelloni cu pasta de creier si Mouse de ciocolata cu jeleu de mango si ghimbir.
In FINALA merg: Ionut Lupu si Dragos Bercea.
„Ionut Lupu a demonstrat ca poate crea un meniu cu viziune. Sa fim seriosi, a prezentat doua farfurii impecabile.” spune Tudor Constantinescu.
„Cand am vazut ca Ionut Lupu si Dragos Bercea merg in finala... De Ionut Lupu m-am bucurat. De Dragos Bercea nu prea. Pana acum nu a aratat multe lucruri interesante in bucatarie.” e de parere Giovanni.
Ionut Susala si Giovanni Piselli merg la duel.
„Noi luam o decizie tinand cont de toate aspectele. Tinem cont de tot parcusul concursului. Tinem cont cine a gatit si cat. De cate ori a fost la duel. De cate ori a gatit la nivel de echipa. Cum s-a descurcat in echipa, cum s-a descurcat in anumite probe foarte grele. Nu luam o decizie doar asa, la o prima proba.” ne asigura Tudor Constantinescu.
In echipa si nu prea... In drum spre MAREA FINALA...