- Marele Premiu de Formula 1™ al Braziliei e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 1 - 3 noiembrie 2024!
- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite începe din 17 noiembrie, numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
În competiția culinară au mai rămas doar șase concurenți, care vor fi supuși în seara aceasta la o probă "de foc" în care au libertate la gătirea preparatului lor, provocarea constând în lipsa preparării termice.
Chef Tudor mărturisește "Nu e o probă ușoară, mai ales pentru bucătari, care iubesc tot ce înseamnă aragaz, flacără." în timp ce Nicolai Tand este de părere "O probă destul de creativă și sănătoasă."
Concurenții au părerile împărțite, în ceea ce privește proba de astăzi. Mihai Irimia afirmă "Fără foc am mai gătit. Mi se pare destul de simplu. O oră și jumătate mi se pare extrem de mult." în timp ce Alexandru Iacob se simte în formă și mărturisește că sunt multe preparate care pot fi realizate fără foc.
Daniel Grosu este cel care remarcă faptul că Mirela se află în avantaj la această probă, însă aceasta consideră contrariul "Într-adevăr am un avantaj însă există și un mic dezavantaj, că așteptările sunt foarte mari."
Cronometrul anuntă starul primei probe și fiecare dintre concurenți începe să își stabilească planul de bătaie.
Mihai Irimia a ales să gătească un preparat pe bază de pește, de inspirație asiatică, Tataki de pește, deoarece concurentul iubește să prepare pește.
Istvan în schimb nu este încă decis ce va prepara, el încercând să meargă pe mâna imaginației.
Alex Iacob va pregăti un fel de sos de brânză de capră cu anghinare. "Voi folosi un ingredient care știu că îi place foarte mult lui Chef Hadad."
Alexandra Leon mărturisește că nu prea obișnuiește să gătească genul acesta de preparate, pentru proba de azi alegând să pregătească o salată, un gazpacho și mousse de somon afumat. Concurenta devine însă emoționată din pricina robotului de bucătărie, care îi îngreuna activitatea.
Atunci când concurenta îi spune lui Nicolai că va găti trei preparate, acesta rămâne uimit. Chef o sfătuiește să aibă grijă și să se ocupe de fiecare preparat în parte cu atenție.
Și Chef Tudor vine la masa Alexandrei pentru a o liniști. Concurenta însă a terminat preparatul și nu mai are nevoie de ajutor. Văzând-o supărată, Tudor o întreabă "Iar depui armele?", amintindu-i de momentul în care vroia să renunțe la competiție.
Totuși, Chef Tudor îi da un sfat în privința preparatului său, sugerându-i ca mousse-ul de somon să fie așezat pe un aluat din fructe uscate.
Mirela Ivașcu a pregătit o spumă din lecitină de soia pentru a realiza un preparat raw-vegan cu diferite texturi și culori. Chef Tudor o motivează, spunându-i că are așteptări mari de la ea, având în vedere cartea sa de vizită, de raw-vegană.
Alex Iacob a fost vizitat de Chef Nicolai care apreciază faptul că Alex a lucrat fiecare ingredient în parte, din cadrul preparatului său.
Istvan a ales să gătească cannelloni de ananas cu fructul pasiunii. Chef Nicolai vine să tragă cu ochiul în carnețelul concurentului "Deși preparatul său la bază este unul sărat, a folosit condimente care dau aromă unor deserturi, precum batonul de vanilie, scorțișoară."
După momente de agitație și tensiune, cronometrul marchează sfârșitul primei probe, iar concurenții sunt invitați să își prezinte preparatele. Începe degustarea!
Primul este Daniel, care a pregătit "Salată Ms. Smith". Chef Nicolai este cel care a apreciat paleta de culori din farfuria concurentului. "Îmi place Daniel pentru că tot timpul vine cu ceva nou, nu se repetă. Pune suflet în mâncare și asta îmi place cel mai mult."
Alex s-a prezentat în fața juraților cu "Anghinare reintrepretată cu spumă din oțet de zmeură cu sirop de zmeură", un preparat dedicat lui Chef Joseph Hadad.
"Prezentarea lui arată impecabil. Aici se vede ce înseamnă să fii creativ!", afirmă Joseph, în timp ce Nicolai mărturisește "Ca fel principal este genial!". Chef Tudor afirmă mândru "Alexandru, o farfurie de Top Chef!", după ce concurentul i-a urmat sfatul, lăudându-i rafinamentul care îl caracterizează pe Alexandru.
Mihai Irimia este mândru de preparatul său, "Duo de Saint Jaques cu somon afumat", Chef Tudor apreciându-l pentru farfuria minimalistă.
Istvan a pregătit "Cannelloni de ananas cu maioneză din fructul pasiunii și Saint Jaques". Chef Tand afirmă "Mâncarea lui Istvan a fost foarte interesantă pentru că era sărată și dulce în același timp." Acesta îl compară apoi pe Istvan cu Joseph, afirmând că are aceeași concentrare în bucătărie ca și Chef Hadad.
Mirela s-a prezentat în fața juraților cu "Tartar de castravete cu peperoncino, mousse de avocado cu lapte de cocos", farfurie care nu a primit aprecierea colegilor din competiție, Alex și Daniel, iar Alexandra Leon a caracterizat preparatul printr-un preoverb, "La pomul lăudat să nu te duci cu sacul".
Și Chef Nicolai a fost nemulțumit de farfuria Mirelei, afirmând că prefera să vadă nu doar creme și mousse-uri, ci chiar legumele întregi, recunoscând că mâncarea concurentei avea chiar iz de fermentare.
Alexandra Leon a fost singura care a realizat trei preparate, "Mousse de somon afumat pe pat de caise și curmale", "Gazpacho" și "Salată", fapt care l-a determinat pe Chef Hadad să îi observe nesiguranța din bucătărie.
Gazpacho și Mousse-ul de somon au fost apreciate de chefi însă cel de-al treilea preparat, salata, nu a fost deloc reușit, iar Chef Tudor a taxat-o pentru asta.
După ce Chefi au degustat toate preparatele urmează momentul mult așteptat al deciziei. După proba de foc, fără foc, Alexandru Iacov și Istvan Vereș devin căpitanii de echipă, toți concurenții rămânând în concurs. Cu toate acestea, presiunea de pe umerii căpitanilor va fi mare, pentru că echipa care va pierde la proba a doua va intra direct la duel.
Avem astfel două echipe formate: Alexandru Iacob, Mihai Irimia și Alexandra Leon, de o parte, și Istvan Vereș alături de Daniel Grosu și Mirela Ivașcu.
Emoțiile și tensiunea au dus-o pe Alexandra direct la ambulanță... Joseph Hadad, mai vesel ca niciodată! A cântat și a dansat în platoul Top Chef...