- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Aventura din editia a doua incepe in satul linistit Viscri, in care au fost pastrate nealterate cele mai vechi traditii si obiceiuri. Aici se afla si "palatul" printului Charles, mostenitorul tronului Marii Britanii. El s-a indragostit de Romania si isi viziteaza proprietatea din Viscri de cateva ori pe an.
Prima proba: Lovitura de cutit!
A inceput si prima proba: lovitura de cutit. Cei 22 de bucatari profesionisti ramasi in competitie trebuie sa pregateasca aluatul unei paini care sa nu depaseasca 1 kilogram. Odata terminat acesta, concurentii trebuie sa se indrepte catre centrul satului, unde Alina Puscas ii asteapta cu o harta. Fiecare concurent trebuie sa gaseasca apoi cuptorul la care a fost repartizat. Timpul total: 2 ore!
"Atentie! Painea trebuie sa se hraneasca, sa respire! Painea trebuie hidratata cum trebuie", ii avertizeaza Tudor Constaninescu!
"Painea e domeniul cel mai sexy pentru mine!", spune Nico Lontras, fost brutar. Aceasta a fost de fapt domeniul care l-a indreptat in cele din urma catre bucatarie. Giovanni Piselli este studiat indeaproape de Nicolai Tand, caruia italianul ii dezvaluie: a optat pentru trei feluri de paine, una cu masline si capere, alta cu smochine si nuca si una simpla.
"E o meserie foarte frumoasa, dar si foarte grea!", spune Relu Corneanu, care se mandreste cu faptul ca fiul sau vrea deja sa ii calce pe urme.
Tudor Constantinescu ajunge la grupa sa. Inainte de orice, le atrage atentia: "Aveati legume si fructe proaspete, seminte, plante aromatice. Atat de multe lucruri cu care sa va jucati! cum e posibil ca patru oameni sa foloseasca acelasi ingredient - seminte de dovleac?
In timp ce majoritatea concurentilor au intampinat dificultati cand a venit vorba de "manuirea" cuptorului, cel care a fost fara indoiala incantat a fost Giovanni Piselli. Obisnuit cu cuptoarele cu lemne, pentru ca "pizza nu e pizza pana nu e coapta asa", el a declarat emotionat ca s-a simtit ca acasa.
Proba e pe sfarsite, concurentii trebuie sa scoata painile din cuptor si sa se indrepte catre locul de intalnire... Sa vina juriul! Primul vizat, Dan Bogatu. Dupa putin suspans, Nicolai marturiseste ca e mandru de el: faptul ca a fost la duel saptamana trecuta i-a prins bine! Printre cei care au facut o preaba buna se mai numara si Dragos Bercea, care a creat o paine cu malai, patrunjel si usturoi.
Sa vedem si cine nu a facut treaba buna: la intrebarea sincera a lui Chef Hadad, "e cineva care considera ca nu a facut o treaba buna?", Ionut Nochit si Robert Gheorghe au iesit singuri in fata. Care din ei va pleca acasa? Amandoua painile sunt negre si arse, insa una din ele este si necoapta. Aceasta s-a faramitat in mainile juratilor. Asa ca, primul eliminat de la Top Chef din aceasta seara este Ionut Nochit! (vezi aici intreaga poveste!) El este primul care recunoaste ca decizia juratilor a fost pe deplin meritata.
A doua proba: Proba de foc - sandvich-uri Top Chef
Concurentii ramasi in competitie sunt pusi la o noua incercare: folosind painea pe care au preparat-o la proba anterioara, ei trebuie sa creeze doua sandwich-uri Top Chef, in doar 15 minute!
Dan Bogatu a optat pentru un sandvis pe placul localnicilor. Unul asa, "sa simta romanul ca mananca", cu bacon, rosii, castraveti, ardei gras, salata, branza. A iesit sandvisul-basculanta! Din painea sa coapta in ulei de masline, cu rosii deasupra, Nico Lontras a ales sa prepare sandwich-uri cu hering afumat, perle din branza de vaci, ou de prepelita posat si ierburi aromatice.
Proba de foc a luat sfarsit! Juratii trec la degustare. Robert Gheorghe, poreclit Ratatouille de Nicolai Tand, a vrut sa creeze un sandvis "mai frantuzesc, o tartina mai mare", insa rezultatul a fost dezastros. In schimb, Mihai Zamfira a fost laudat de juriu. "Delicios!", au spus acestia in cor. Un alt concurent pe placul celor trei jurati a fost Nico Lontras, al carui preparat i-a placut atat de mult lui Chef Hadad, incat acesta s-a intors sa mai ia o bucata.
Cel mai bun preparat de la Proba de foc ii apartine lui Nico Lontras, care primeste passcard-ul. "Bun. Bun de tot!", i-a spus Chef Hadad. Urmatorii clasati devin sefi de echipa pentru proba urmatoare: Ovidiu Margarita si Mihai Zamfira.
De cealalta parte se afla Cerasela Lungu, Adrian Iuriciuc si Robert Gheorghe, care au avut cele mai dezamagitoare farfurii. Cel din urma este si primul concurent care intra la duel. Iata intreaga poveste a Probei de foc, AICI!
A treia proba: Proba de echipa - cine gaseste mai multe trufe? ... in padure!
Odata cu a treia proba, se schimba usor si decorul. Concurentii se afla in padure, unde fiecare echipa va trebui sa gaseasca trufe, cu ajutorul vanatorului Cornel Stanciu si al cainelui sau special antrenat, Matilda. Aceste bijuterii ale gastronomiei cresc la pana 40 de cm in pamant, iar ei trebuie sa se straduiasca sa aduca inapoi cat mai multe. Echipa care gaseste cele mai multe trufe castiga!
Un singur caine, doua echipe, asa ca se da cu banul. Echipa lui Mihai Zamfira porneste prima in cautarea trufelor, dupa care vine si randul celei de-a doua echipe, condusa de Ovidiu Margarita. Pentru a destinde putin atmosfera, atat juratii cat si concurentii fac schimb de experiente, povestind cum li s-a parut vanatoarea. Nicolai Tand face glume pe seama acestei probe: "Eu am fost la trufe, dar nu am gasit trufe. In schimb am niste ghinde", ii amuza juratul. Oamenii lui Mihai Zamfira reusesc sa castige proba cu scorul final de 9 trufe la 5.
A patra proba: Pe muchie de cutit - un meniu regal, folosind pretioasele trufe!
La proba a treia, cei din echipa lui Ovidiu Margarita, invinsi la proba anterioara, au avut la dispozitie 90 de minute pentru a prepara un meniu regal - starter, fel principal si desert - folosind carne de prepelita, bibilica, porumbel salbatic, fazan sau rata. Proba pare a fi cea mai mare provocare pentru Dan Bogatu, care recunoaste ca nu a mai gatit niciun preparat folosind trufe pana acum. Ionut Lupu este un deschizator de drumuri, cand incepe sa faca un foc pe jos, pentru a-i conferi porumbelului o aroma naturala, de padure.
Concurentii au dat tot ce e mai bun. Acum e randul juratilor sa decida. Una din cele mai mari greseli ale concurentilor a fost sa foloseasca o alta aroma puternica, precum menta sau pastarncul, in combinatie cu trufele. Acestea au o aroma atat de desebita, incat trebuie sa fie savurata fara a interveni alte arome puternice.
Ce mai mare surpriza a probei a fost Dan Bogatu, pe care l-ati putut vedea la duel saptamana trecuta. "Dan Bogatu s-a schimbat. In capul lui, a luat hotararea: el vrea sa fie Top Chef", spune Joseph Hadad.
Ionut Susala, Adrian Iuriciuc si Ionut Lupu au fost desemnati, unanim, cei mai buni bucatari de la proba a patra. Cei trei au incantat cu preparatele lor originale si extrem de gustoase. Ovidiu Margarita, Dana Dogantekin, Dan Bogatu, Vasile Nicolae si Dragos Iluta au trecut si ei cu brio mai departe. Ultimii doi: Cerasela Lungu si Relu Corneanu. In cele din urma, Relu mai are o sansa: intra la duel, contra lui Robert Gheorghe.
Ultima proba: Duel Top Chef: Robert Gheorghe versus Relu Corneanu
Cei doi concurenti trebuie sa gateasca un preparat avand la baza ingredientul inscris pe cutitul pe care il extrag, dar fara carne si in doar 15 minute! Robert Gheorghe a ales ciupercile pleurotus, in timp ce Relu Corneanu trebuie sa se bazeze pe ghebe.
Timpul a fost foarte scurt. Proba s-a incheiat. Relu Corneanu a gatit un sote de ciuperci, insa juratii nu sunt multumiti. "Ai folosit ciuperci de Paris, cele mai ieftine! De ce?!", se plang ei. Robert Gheorghe a optat pentru un mix de salate si fructe cu dressing de iaurt. Nicolai marturiseste: "nici nu se vad ciupercile pleurotus in farfurie!".
E timpul ca juratii sa aleaga cine va fi eliminat si cine va mai ramane pana la urmatoarea editie. Dar, SURPRIZA! Exigentul juriu decide ca niciunul din cei doi concurenti nu este demn de echipa Top Chef, asa ca ii elimina pe amandoi! "Chefii trebuie sa fie puternici, sa aiba imaginatie si sa surprinda", spune Chef Hadad.
Duelul emotionant si plin de suspans ii smulge o declaratie surprinzatoare concurentului Dan Bogatu: "La duel trebuie sa moara unul, nu doi, ala nu mai e duel, e kamikaze!"
Au fost 24, au ramas 19. Doar unul din ei va fi primul Top Chef al Romaniei, va castiga marele premiu de 50.000 de euro oferit de Margaritar si va urma un curs la un restaurant cu stele Michelin.
O seara buna, ne revedem lunea viitoare, de la 20.30, la Antena 1, cu o noua editie Top Chef!
Duel: "Nu a fost duel, a fost kamikaze!"... Duel intre maestri: Juratii Top Chef au gatit trei preparate rafinate, la Acces Direct...