Antena Căutare

Chefi la cuțite, 24 septembrie 2023. Buta Mihaela și Chele Georgiana au gătit un prânz de războinic. Moment inedit în platou

În ediția 14 de la Chefi la cuțite sezonul 12, din 24 septembrie 2023, din "Valea celor 12", unde basmele românești prind viață, două concurente fascinante au adus o poveste autentică în show-ul culinar de la Antena 1. Buta Mihaela și Chele Georgiana au adus o experiență de neuitat!

colaj foto cu concurent si chefii catalin sarlatescu, sorin bontea, florin dumitrescu Galerie
Buta Mihaela și Chele Georgiana au gatit un pranz de războinic. | Chefi la cuțite

Locația lor de origine, "Valea celor 12", din pitoresca Moldova, este mai mult decât un simplu sat de vacanță - este un ansamblu turistic unic în Europa. Aici, casele construite manual din pământ, lemn și piatră creează un cadru autentic care te poartă înapoi în timp, ne povestesc cele două.

Fiecare căsuță din acest sat nu are curent electric, fiind iluminată doar cu lumânări, iar tehnologia modernă este înlocuită de sobe pe lemne și bucate gătite la foc de lemne. Turiștii care ajung aici au privilegiul de a se bucura de vin din butoaie și de a păși într-un ecosistem care pare să fi rămas neschimbat timp de secole.

"Renunțăm la tehnologie, acesta este și scopul nostru", declară Mihaela și Georgiana. Este un loc unde tradiția și autenticitatea sunt la ele acasă, iar turiștii se pot conecta cu viața și valorile vechilor strămoși.

Citește și: Chefi la cuțite, 20 septembrie 2023. Gabriel Florin Mihăilescu, fostul membru al trupei Albatros, a vorbit despre cariera lui

Buta Mihaela și Chele Georgiana au pregătit un preparat surpriză la Chefi la cuțite, în ediția 14 din 24 septembrie 2023

Dar ceea ce a adus cu adevărat farmecul la "Chefi la Cuțite" a fost preparatul servit de Mihaela și Georgiana, numit "prânzul lui Robardin". Acesta este un preparat plin de istorie, creat de unul dintre războinicii din Valea celor 12, un bucătar priceput. Nu este o simplă mâncare de câmp, ci un festin sățios potrivit pentru războinici.

Povestea satului este, la fel ca și preparatul, una fabuloasă. Aici trăiau 12 războinici care au fugit de împăratul lor, iar fiecare căsuță din Valea celor 12 poartă numele unui astfel de războinic. Satul este chiar mai misterios, deoarece are o temniță în care se pot caza turiștii curajoși, cu gratii și lanțuri, reamintind de vremurile medievale.

"Venim dintr-o locație de poveste și dintr-o poveste venim de la Valea celor 12 unde toate basmele românești se întâlnesc acolo. Suntem un brand, de fapt și este unic în Europa! Este un sătuc construit manual din materiale naturale, e o locație turistică ce are vizitatori foarte mulți. Încercăm să readucem exact așa cum trăiau străbunii noștri, până și mâncarea este luată de la producători locali. Este făcută pe foc de lemne. Totul acolo este simplu și tradițional", povestesc ele.

"Este o experiență completă. O să vedeți că și preparatul nostru de astăzi este un preparat simplu, gătit la lemne. Toate rețetele noastre sunt cum făcea bunica! Ciorbele sunt făcute cu borș acrit de putină. Noi am ascuns toată mâncarea sub cartofii prăjiți. Prima impresie va fi că vor servi cartofi la ceaun cu mărar și un lapte bătut lângă", mai spun cele două.

“Ea este da cică, eu sunt medievală. Venim din lumi diferite, dar din același loc, așa s-au prezentat cele două concurente în fața chefilor. Ele au venit îmbrăcând straie istorice vrând să ofere o experiență inedită la Chefi la, de la poveste și vestimentație, până la ce se află în farfurie”, povestesc Buta Mihaela și Chele Georgiana.

Venim dintr-o poveste, de la “Valea celor 12”, din Moldova. Este un ansamblu turistic, un sat de vacanță cu căsuțe construite manual din pământ, lemn și piatră. Este o experiență, o întoarcere în trecut. Nicio căsuță nu are curent electric, e iluminată cu lumânări, nu există wireless: “Renunțăm la tehnologie, acesta este și scot scopul”. Casele se încălzesc cu sobă pe lemne, se gătește doar la foc de lemne și turiștii se ospețesc cu vin de la butoi.

“Practic ați creat un ecosistem. Din ce perioadă?” întreabă chef Florin Dumitrescu.

“Din perioada dacică”, răspund concurentele. “Ne întoarcem acum vreo 2000 de ani în urmă și povestea în sine nu este numai de la Daci, ci și de la Ion Creangă, din perioada medievală, acolo găsiți de la balauri, la prințese”.

Piatra și lemnul au fost folosite pentru a da rezistență căsuțelor care sunt acoperite cu iarbă, iar unele dintre ele sunt jumătate în pământ jumătate în exterior.

“Mâncarea pe care v-am servit-o se numește prânzul lui Robardin. Este unul dintre războinici care este bucătar în sat. El face mâncare pentru tot satul și să știți că nu este mâncare de mers la câmp, este mâncare de venit de la război pentru că de aceea este sățioasă.

“Satul are o poveste în spate, de aici vine și denumirea, este vorba despre cei 12 războinici, iar Robardin era unul dintre ei”, spun concurentele.

Povestea satului este una fabuloasă: “Trăiau 12 războinici care au fugit de împăratul lor și fiecare căsuță poartă numele unui războinic. Și fiecare războinic are o îndeletnicire. (...) Nu avem grotă, dar este o temniță în care te poți caza, nu ai geamuri, ai gratii și lanțuri”, mai povestesc cele două concurente, Buta Mihaela și Chele Georgiana.

Citește și: Chefi la cuțite, 20 septembrie 2023. Valentin Gherguț i-a uimit pe chefi cu sacrificiile pe care le face ca să devină bucătar

Tot ce trebuie să știi despre sezonul 12 Chefi la cuțite. Edițiile integrale se văd în AntenaPLAY

Se dă startul mult așteptatei bătălii din arena Chefi la cuțite. Telespectatorii au parte de o premieră maraton în această toamnă. Așadar, show-ul culinar vine cu 5 ediții consecutive în prima și a doua săptămână de difuzare, ulterior emisiunea având câte 4 ediții săptămânale.

În sezonul 12, Irina Fodor aduce surprize de proporții pentru jurați. Prezentatoarea TV o să-i însoțească pe chef Florin Dumitrescu, chef Cătălin Scărlătescu și chef Sorin Bontea pe tot parcursul noului sezon, fiind persoana care aduce cele mai imprevizibile vești.

Regulile nu se schimbă în sezonul 12 Chefi la cuțite. Așadar, chefii vor continua să gătească alături de un invitat special la jocul de amuletă. Dacă avantajul nu este câștigat de jurați, acesta va fi pus în seif. Toate mizele din seif vor fi puse în joc în ultima etapă de preselecții, iar un chef se va bucura din plin de ele la battle-uri.

Una dintre noutățile show-ului culinar este o schimbare organizatorică neașteptată: Chefii au un asistent cu o listă consistentă de atribuții, cel care preia acest rol fiind Rikito Watanabe, fostul concurent din sezonul 9 Chefi la cuțite.

Edițiile integrale din sezonul 12 Chefi la cuțite pot fi vizionate pe AntenaPLAY.

Citește și: Chefi la cuțite, 20 septembrie 2023. Irena Boclincă, zisă și Viorică Dăncilă de la iUmor, a făcut show! Ce a zis chefilor

Chefi la cuțite, 24 septembrie 2023. Andreea Crețu i-a impresionat pe chefi cu povestea ei de viață. Ce surpriză i s-a f... Chefi la cuțite, 24 septembrie 2023. Jurații l-au fiert la foc mic pe Bogdan Ionuț Gurguță. Jurizarea însă a fost o surp...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Citește și
Ultimele știri
x