Antena Căutare

Cutremur în România! Seismul a fost resimțit în mai multe orașe din țară. Ce magnitudine a avut

În data de 24 decembrie 2023 s-a înregistrat un cutremur puternic care a fost resimțit de către locuitorii din mai multe zone din țară. Iată ce magnitudine a avut și în jurul căror orașe s-a produs.

Imagine cutremur Galerie
Cutremur în România! Seismul a fost resimțit în mai multe orașe din țară. Ce magnitudine a avut | Shutterstock

În România, cutremurele de pământ se produc frecvent datorită riscului seismic major pe care îl are țara. Seismicitatea țării este grupată pe șase zone epicentrale principale printre care se regăsesc: Vrancea, Făgăraș- Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud, și pe mai multe zone epicentrale secundare (Galați, Transilvania, Jibou, Târnava, Nord-Vestul Olteniei, Nordul Moldovei și Câmpia Română).

Cutremur de 4,2 în zona seismică Vrancea

Duminică dimineață, 24 decembrie 2023, în jurul orei 08:06:28 în zona seismică Vrancea s-a produs un cutremur cu o magnitudine de 4,2 grade pe scara Richter care a fost resimțit în mai multe zone din țară.

Acesta a avut loc în județul Vrancea și s-a produs la o adâncime de 96,8 km conform Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Citește și: Cutremur în România! Seismul a fost resimțit în mai multe orașe din țară. Ce magnitudine a avut

Printre principalele orașe în care seismul a fost resimțit sunt: Iași, Brăila, Galați, Bacău, Focșani, Ploiești, Piatra-Neamț, Buzău, Ploiești, Bârlad, Sfântu- Gheorghe, Brașov, Bacău.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 59 km N de Buzău, 35 km V de Focșani, 76 km E de Sfântu- Gheorghe, 87 km E de Brașov, 98 km NE de Ploiești, 99 km S de Bacău, 95 km SV de Bârlad.

Locuitorii orașelor au povestit pe site-ul Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului cum a fost simțit seismul. Iată câteva declarații:

„A fost un cutremur destul de lung, am stat mult în pat, nehotărât dacă e cutremur sau altceva” spune un locuitor din Drăgănești.

Citește și: România este lovită din ce în ce mai des de cutremure. În ultimele 10 zile au fost 7 seisme, dintre care doar 2 au avut loc astăzi

Alte două seisme au avut loc în data de 24 decembrie 2023

În aceeși zi, tot în zona seismică Vrancea, dar în județul Buzău au avut loc două cutremure cu o magnitudine de 2,7 grade pe scara Richter la ora 02:14:50 a României și, respectiv de 2,8 grade pe scara Richter la ora 05:36:51.

Primul cutremur din 24 decembrie 2023 s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 53 km NV de Buzău, 54 km V de Focșani, 65 km SE de Sfântu-Gheorghe, 70 km E de Brașov și 78 km NE de Ploiești.

Cel de al doilea seism s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 45 km V de Focșani, 53 km N de Buzău, 71 km SE de Sfântu-Gheorghe, 79 km E de Brașov, 87 km NE de Ploiești.

Motivul pentru care cutremurele apar atât de des în Vrancea

Seismologii consideră faptul că originea cutremurelor din această zonă este în strânsă legătură cu zona de convergență dintre mai multe blocuri tectonice, precum zona Euro-Asiaticăm Africană și Indo-Australiană. În locul în care aceste microplăci tectonice fac contact se generează de cele mai multe ori tensiuni care se resimt la suprafață, și astfel apar seismele atât de dese.

Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului consideră, de asemenea, faptul că „din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcţii, se produc ruperi în interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea mişcărilor seismice vrâncene”.

De ce roșul și verdele sunt considerate culorile Crăciunului. Ce alte nuanțe se poartă în perioada sărbătorilor de iarnă... Programul magazinelor de Crăciun 2023. Când e deschis la Lidl, Mega Image, Kaufland, Auchan, Carrefour și la alte magazi...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x