Antena Căutare

Cutremur în România! Seismul a fost resimțit în mai multe orașe din țară. Ce magnitudine a avut

În data de 4 decembrie 2023 s-a înregistrat un cutremur puternic care a fost resimțit de către locuitorii din mai multe zone din țară. Iată ce magnitudine a avut și în jurul căror orașe s-a produs.

Imagine reprezentativă unui cutremur și harta româniei pe un fundal albastru. Galerie
Cutremur în România! Seismul a fost resimțit în mai multe orașe din țară. | Shutterstock

În România, cutremurele de pământ se produc frecvent datorită riscului seismic major pe care îl are țara. Seismicitatea țării este grupată pe șase zone epicentrale principale printre care se regăsesc: Vrancea, Făgăraș- Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud, și pe mai multe zone epicentrale secundare (Galați, Transilvania, Jibou, Târnava, Nord-Vestul Olteniei, Nordul Moldovei și Câmpia Română).

În decursul lunii noimebrie 2023, în România s-au înregistrat mai multe seisme în diferite zone ale țării, iar oamenii, deși sunt obișnuiți, devin din ce în ce mai sceptici cu privire la frecvența și magnitudinea acestora.

Citește și: România este lovită din ce în ce mai des de cutremure. În ultimele 10 zile au fost 7 seisme, dintre care doar 2 au avut loc astăzi

Cutremur de 4,8 în zona Vrancea

Luni noapte, 4 decembrie 2023, în jurul orei 00:05, în zona seismică Vrancea s-a produs un cutremur cu o magnitudine de 4,8 grade pe scara Richter care a fost resimțit în mai multe zone din țară.

Acesta a avut loc în județul Buzău și s-a produs la o adâncime de 132.5 km conform Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Citește și: Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,8 în Maroc. Imagini sfâșietoare cu oamenii care se îmbulzesc ca să își salveze viața

Printre principalele orașe în care seismul a fost resimțit sunt: Focșani, Brăila, Galați, Călărași, Slobozia, Constanța, Tulcea, Sibiu, Ploiești, Sfântu- Gheorghe, Brașov, București.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 54km NV de Buzău, 57km V de Focșani, 63km SE de Sfântu-Gheorghe, 68km E de Brașov, 77km NE de Ploiești.

Locuitorii orașelor au povestit pe site-ul Institutului Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului cum a fost simțit seismul. Iată câteva declarații:

„S-a simțit foarte clar la parter, în dormitor, trează fiind. Se putea aproxima fără dubiu că a depășit 4 grade. A fost o mișcare neconfundabilă a patului, pe o direcție generală N-S, de două ori. Ni s-a părut curios că în bucătărie soțul nu l-a simțit și nu s-a clătinat corpul de iluminat, care este un reper de confirmare a unui seism pentru noi.” spune o locuitoare din Buzău.

„L-am simțit, a fost pe orizontală... a fost scurt și puternic.. Etajul 4. OK” a mărturisit un locuitor din Galați.

„A fost scurt, dar s-a simțit” a spus un bucureștean.

„S-a simțit destul de bine în zona Tomis III (etaj 4), astfel că m-a trezit din somn” a declarat un locuitor din Constanța.

Citește și: Fake News: Un miner a fost găsit în viață după 17 ani petrecuți sub pământ. Cum a reușit să supraviețuiască atâta timp

Cu o zi în urmă, tot în județul Buzău a avut loc în data de 3 decembrie 2023 un cutremur cu o magnitudine de 3,2 grade pe scara Richter la ora 12:43 a României.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 54km NV de Buzau, 58km E de Brasov, 59km SE de Sfantu-Gheorghe, 62km N de Ploiesti, 72km V de Focsani, 90km NE de Targoviste.

Citește și: Ce a apărut pe cer în Maroc, fix înainte de cutremurul devastator | VIDEO. Localnicii cred acum că a fost un semn premonitoriu

Motivul pentru care cutremurele apar atât de des în Vrancea

Seismologii consideră faptul că originea cutremurelor din această zonă este în strânsă legătură cu zona de convergență dintre mai multe blocuri tectonice, precum zona Euro-Asiaticăm Africană și Indo-Australiană. În locul în care aceste microplăci tectonice fac contact se generează de cele mai multe ori tensiuni care se resimt la suprafață, și astfel apar seismele atât de dese.

Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului consideră, de asemenea, faptul că „din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcţii, se produc ruperi în interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea mişcărilor seismice vrâncene”.

Citește și: Cât a crescut Afraa, ”copilul miracol” născut sub dărâmăturile din Siria. A supraviețuit seismului și a primit o șansă la viață

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe obsevatornews.ro

Târgul de Crăciun din Piața Constituției a provocat cozi interminabile. Cât timp s-a așteptat pentru o tură cu roata pan... Fostul soț al Oanei Radu a publicat imagini uimitoare cu cei doi. Cătălin i-a uimit pe internauți cu declarațiile făcute...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x