Antena Căutare

România este lovită din ce în ce mai des de cutremure. În ultimele 10 zile au fost 7 seisme, dintre care doar 2 au avut loc astăzi

În decursul zilei de 22 noimebrie 2023, în România s-au înregistrat două seisme în două locații diferite ale țării. Cutremurele se produc aproape zilnic mai ales în zonele cu risc ridicat, iar oamenii, deși sunt obișnuiți, devin din ce în ce mai sceptici cu privire la frecvența acestora.

Galerie
România este lovită din ce în ce mai des de cutremure. | Shutterstock

În România, cutremurele de pământ se produc frecvent datorită riscului seismic major pe care îl are țara. Seismicitatea țării este grupată pe șase zone epicentrale principale printre care se regăsesc: Vrancea, Făgăraș- Câmpulung, Banat, Crișana, Maramureș și Dobrogea de Sud, și pe mai multe zone epicentrale secundare (Galați, Transilvania, Jibou, Târnava, Nord-Vestul Olteniei, Nordul Moldovei și Câmpia Română).

În mod normal, în țara noastră se produc foarte des seisme cu o magnitudine de până la 4 grade pe scara Richter, iar cele care depășesc această valoare au o frecvență mai redusă.

Zona seismică Vrancea este cea mai importantă zonă a țării din punctul de vedere al specialiștilor, deoarece aceasta are un caracter persistent. Statistic, în această zonă se produc cutremure care depășesc 6 grade o dată la 10 ani, 7 grade o dată la 33 de ani și cele de 7,5 grade o dată la 80 de ani.

Citește și: Noi cutremure în România! Unde au avut loc și ce magnitudine au avut acestea

Articolul continuă după reclamă

Două cutremure au avut loc în ziua de 22 noiembrie 2023

În prima parte a zilei de 22 noimebrie, în zona seismică Vrancea a avut loc un cutremur cu o magnitudine de 3,4 grade pe scara Richter care i-a trezit din somn pe cetățenii județului. Acesta a fost resimțit pe timpul nopții, având loc la ora 03:55 și s-a produs la o adâncime de 80,6 km.

Conform Institutului Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), seismul s-a produs în apropierea orașelor: Focșani la 35 km V, Buzău la 71 km N, Sfântu-Gheorghe la 75 km E, Bârlad la 86 km SV, Bacău la 87 km S, Brașov la 90 km E.

Citește și: Au avut loc patru cutremure în România. Ce magnitudine au avut seismele și unde s-au resimțit cel mai puternic

Cel de al doilea cutremur din această zi a avut loc în Oltenia, Gorj la ora 10:54 a dimineții, având o magnitudine de 2,4 grade pe scara Richter. Acesta s-a produs la o adâncime de 14,3 km.

Seismul s-a produs în apropierea orașelor: Târgu Jiu la 15 km NV, Drobeta-Turnu Severin la 67 km NE, Hunedoara la 69 km S, Deva la 84 km S, Râmnicu Vâlcea la 97 km V și Reșita la 98 km E.

Citește și: Fake News: Un miner a fost găsit în viață după 17 ani petrecuți sub pământ. Cum a reușit să supraviețuiască atâta timp

La începutul acestei săptămâni, în data de 21 noiembrie a avut loc un alt cutremur în zona seismică Vrancea cu o magnitudine de 3,1 grade la o adâncime de 100,5 km. Acesta s-a produs la ora 04:47 a dimineții în apropierea oraşelor: Focșani la 30 km V, Buzau la 69 km N, Sfântu-Gheorghe la 79 km E, Bârladla 84 km SV, Bacău la 88 km S, 94km și Brașov la 94 km E.

Citește și: Ce a apărut pe cer în Maroc, fix înainte de cutremurul devastator | VIDEO. Localnicii cred acum că a fost un semn premonitoriu

Săptămâna trecută, pe data de 13 noiembrie în România au avut loc trei cutremure, dintre care două în Oltenia și unul în Vrancea.

În dimineața respectivă, primul seism produs a avut loc în Vrancea având o magnitudine de 3,2 grade pe scara Richter la o adâncime de 79,9 km. Acesta s-a produs la ora 07:19 și a fost resimțit de majoritatea locuitorilor din zonă.

Spre seară, în Oltenia au avut loc două seisme la o distanță de doar câteva minute. Primul cutremur s-a produs la ora 20:24, având o magnitudine de 2,1 grade, în timp ce al doilea a avut loc la ora 20:43, având o magnitudine de 2,4 grade.

Cutremur puternic cu magnitudinea de 6,8 în Maroc. Imagini sfâșietoare cu oamenii care se îmbulzesc ca să își salveze viața

În ziua următoare, 14 noiembrie, tot în Vrancea a mai avut loc un seism cu o magnitudine de 3,7 grade la ora 11:03 a dimineții. Acesta s-a produs la 154,6 km adâncime.

Motivul pentru care cutremurele apar atât de des în Vrancea

Seismologii consideră faptul că originea cutremurelor din această zonă este în strânsă legătură cu zona de convergență dintre mai multe blocuri tectonice, precum zona Euro-Asiaticăm Africană și Indo-Australiană. În locul în care aceste microplăci tectonice fac contact se generează de cele mai multe ori tensiuni care se resimt la suprafață, și astfel apar seismele atât de dese.

Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului consideră, de asemenea, faptul că „din cauza presiunilor exercitate din mai multe direcţii, se produc ruperi în interiorul respectivului bloc, acestea fiind la originea mişcărilor seismice vrâncene”.

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe obsevatornews.ro

Greva foamei organizată de sindicaliștii Ambulanța a încetat marți seară. Cum s-a ajuns la decizia de încetare a protest... Bebeluș răpit în Germania! Cea care a comis infracțiunea este o tânără de doar 18 ani. Cum a fost rezolvat cazul...
Înapoi la Homepage

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 9 decembrie 2024. Ruxandra a câștigat suma de 3500 de lei Marti, 10.12.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x