Antena Căutare

Un pensionar a reușit să obțină o pensie în valoare de 69 000 de lei! Cum a fost posibil acest lucru

Un pensionar din România obține o pensie lunară în valoare de 69 000 de lei. Cum este posibil un venit atât de mare având în vedere faptul că nu este o pensie specială.

Imagine cu un domn în vârstă care se bucură Galerie
Un pensionar a reușit să obțină o pensie în valoare de 69 000 de lei! Cum a fost posibil acest lucru | Shutterstock

Deși nu este o pensie specială, suma pe care un pensionar din Olt o primește este de departe una care s-ar putea încadra în acest tipar.

Citește și: Un nou prag de studii va fi recunoscut ca vechime la pensie, începând cu 2024

Doina Pârcâlabu, secretar de stat în Ministerul Familiei, a oferit pentru Antena 3 CNN informații cu privire la modalitatea în care pensionarul ar fi reușit să obțină uimitoarea sumă de 69 000 de lei ca pensie lunară.

Un pensionar are o pensie în valoare de 69 000 de lei!

Fiind un caz care ridică multe semne de întrebare, fosta șefă a Casei Naţionale de Pensii a lămurit într-un interviu în direct la Antena 3 CNN, cum este posibil ca un cetățean să primească această sumă având în vedere că nu face parte din categoriile pensiile speciale.

„Dacă discutăm de o pensie bazată pe contributivitate, această discrepanţă nu putem să o eliminăm pentru că discutăm de principiul de bază, cel al contributivităţii. Probabil că este o persoană care a avut nişte salarii foarte-foarte mari într-un număr semnificativ de ani, care au condus la o pensie atât de mare.

Şi aici, aş vrea să fac o uşoară explicaţie, cum s-a ajuns aici. În varianta iniţială a legii pensiilor privind pensiile de care discutăm noi, acestea bazate pe puncte, în care prevalează principiul contributivităţii, exista un instrument care să nu permită pensii atât de mari în momentul în care o persoană ajunge să acceseze beneficiu care se cheamă pensie.

În sensul în care era plafonată baza de calcul la cinci salarii medii brute pe economie şi numai la această de bază de calcul se plăteau şi contribuţiile. Numai că din 2007 intervenţiile legislative şi dorinţa de a încasa cât mai multe contribuţii şi deciziile politice la momentul respectiv au eliminat acest plafon astfel încât s-a plătit contribuţie pentru toate sumele încasate. Probabil, este o persoană care a lucrat la o firmă unde salariile au fost de zeci de mii de euro şi echivalentul în lei a condus la astfel de pensii.

Aceasta este explicaţia pe care eu o pot da acestui caz pe care nu îl cunosc în mod particular", a mărturisit Doina Pârcălabu, secretar de stat în Ministerul Familiei şi fostă şefă a Casei Naţionale de Pensii.

Citește și: Pensia de urmaș în 2024. Cine o poate primi și care sunt condițiile de eligibilitate

Care sunt principalele reglementări din noua lege a pensiilor

Deși noua lege a pensiilor va intra în vigoare la începutul lunii septembrie a anului 2024, o parte dintre prevederi se iau în vedere începând cu prima zi a aceluiași ani. Astfel că, principalele reglementări care au apărut în Monitorul Oficial sunt:

  • introducerea unei noi formule de calcul care se bazează pe numărul de puncte realizat de fiecare beneficiar potrivit contributivității
  • stabilirea vârstei standard de pensionare la 65 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați
  • stagiul minim este de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani
  • reducerea vârstelor standard de pensionare pentru persoanele care au realizat stagiu de cotizare contributiv în condiții de muncă speciale și deosebite, în condiții de handicap sau care au depășit stagiu complet de cotizare
  • stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani va fi răsplătit cu puncte suplimentare pentru vechime

Citește și: Ce pensie primește actorul Dorel Vișan de la stat. Și-a petrecut o viață pe scenă

  • normalizarea condițiilor speciale și deosebite de muncă până în anul 2035
  • acordarea unor beneficii pentru mame, care se pot pensiona mai devreme cu câte șase luni pentru fiecare copil pe care l-au născut şi crescut, până la vârsta de 16 ani, în limita unei reduceri maxime de trei ani și șase luni
  • luarea în calcul la stabilirea pensiei a sporurilor nepermanente pentru care s-au plătit contribuții

Citește și: Ce pensie primește actorul Dorel Vișan de la stat. Și-a petrecut o viață pe scenă

Cât costă o plimbare cu snowmobilul în Munţii Călimani: „E o experienţă de neuitat"... Cât a ajuns să coste construcția unei case în 2024. Subiectul a devenit foarte popular în mediul online...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x