Începând de anul viitor, un nou prag de studii va fi recunpscut ca vechime la pensie. Ceea ce înseamnă că o să crească stagiul de cotizare și, implicit, se va micșora timpul până la ieșirea la pensie.
Ce perioadă de studii va fi recunoscută ca vechime la pensie începând cu 2024
Un nou act normativ a fost aprobat, iar de curând s-a modificat legea în Monitorul Oficial, conform unei surse. Până de curând, la stagiul de cotizare erau recunoscute studiile de licență și doctorat. Odată cu adoptarea noii legi, vor influența stagiul de cotizare pentru obținerea pensiei de la stat și studiile de masterat.
În art. 14 din textul noului act normativ este specificat faptul că:
„Sunt considerate perioade asimilate acele perioade în care asiguratul:
– a urmat cursurile de zi sau, după caz, cu frecvență ale învățământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective ori a unui ciclu de studii universitare, de formare inițială, cu condiția absolvirii acestora/acestuia cu diplomă, diplomă de licență, diplomă de master sau diploma de doctor, după caz;
– a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
– a beneficiat în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizații de asigurări sociale, acordate potrivit legii;
– a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă și boli profesionale;
– a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani, respectiv 7 ani.”
În ciuda precizărilor de mai sus, este specificat și faptul că studiile de masterat nu vor fi luate în considerare atât timp cât persoanele în cauză erau deja asigurate în sistemul public de pensii în perioadele menționate.
Ce se întâmplă cu persoanele care au urmat mai multe facultăți
Mulți dintre români sunt absolvenți de multiple facultăți. În privința acestora, legea este clară: ei au posibilitatea de a alege o singură perioadă de studii ca stagiu de cotizare. Asta înseamnă să aleagă fie licență, fie masterat sau doctorat.
„Asigurații care au absolvit mai multe instituții de învățământ superior sau, după caz, mai multe cicluri de studii universitare de același nivel conform prevederilor alin. (1) lit. a) beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii de același nivel, la alegere.
Citește și: Perioada de acordare a tichetelor sociale a fost prelungită. Ce lege a promulgat Klaus Iohannis
Perioadele prevăzute la alin. (1) se valorifică numai în situația în care aceste perioade nu se suprapun cu stagii de cotizare realizate în condițiile prezentei legi.
Perioadele asimilate prevăzute la alin. (1) se valorifică pentru obținerea unei categorii de pensie în condițiile prevăzute de prezenta lege”, este preciza în textul noii legi a pensiilor.
În prag de Sărbătoare, Alexia Tudose, tânăra căreia i-au fost replantate brațele, s-a întors la spital cu o surpriză pen... Familia Prințului Nicolae al României a făcut publică fotografia pentru felicitarea de Crăciun. Cum au ales să se îmbrac...