Antena Căutare

Pensia de urmaș în 2024. Cine o poate primi și care sunt condițiile de eligibilitate

Pensia de urmaș în 2024. Cine o poate solicita și care care este cuantumul stabilit.

Iimagine cu o doamnă în vârstă care calculează banii. Galerie
Pensia de urmaș în 2024. Cine o poate primi și care sunt condițiile de eligibilitate | Shutterstock

Pensia de urmaș este reprezentată de o sumă lunară pe care soțul care rămâne în viața o poate primi în cazul în care se confirmă a fi eligibil cu toate condițiile impuse.

Suma alocată este reprezentată de un anumit procent raportat la pensia pe care a primit-o sau ar fi primit-o soțul decedat și este, de asemenea, acordată de aceeași autoritate care a acordat-o sau care ar fi trebuit să o acorde.

Citește și: Un nou prag de studii va fi recunoscut ca vechime la pensie, începând cu 2024

Când se poate solicita pensia de urmaș soțul care rămâne în viață

Potrivit CNPP, pentru a obține o astfel de pensie, cel care o dorește trebuie să se asigure că se încadrează într-una dintre situațiile următoare:

  • la împlinirea vârstei standard de pensionare, pe tot timpul vieţii, dacă durata căsătoriei a fost de 15 ani sau de cel puţin 10 ani;
  • indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dacă durata căsătoriei a fost de cel puţin 1 an;
  • indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, dacă decesul soţului susţinător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale şi dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut;
  • indiferent de vârstă şi de durata căsătoriei, pe o perioadă de 6 luni de la data decesului, dacă în această perioadă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut;
  • soţul supravieţuitor care are în îngrijire, la data decesului susţinătorului, unul sau mai mulţi copii în vârstă de până la 7 ani, în perioadele în care nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câştigul salarial mediu brut - până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani.

Citește și: Pensiile vor crește în 2024! În ce luni vor avea loc cele două măriri și de ce se va ține cont

Pensia de urmaș poate fi primită și de către copiii persoanei decedate

Încă din 1 ianuarie 2011, copiii care sunt beneficiarii unei pensii de urmaș pot cumula pensia cu alte venituri care provin din situații pentru care au o asigurare obligatorie.

Extistă câteva reguli care se aplică pentru copiii care pot beneficia de pensia de urmaș. Printre acestea regăsim:

  • copiii să aibă maxim 16 ani;
  • copiii să aibă maxim 26 de ani și să își continue studiile într-o instituție de învățământ, pensia fiind acordată până la terminarea studiilor;
  • copiii să fie invalizi de orice grad, dar dacă invaliditatea s-a ivit până la vârsta de 16 ani și, respectiv 26 de ani.

Este important de știut faptul că la împlinirea vârsta de 16 ani, copiii trebuie să prezinte obligatoriu adeverință școlară.

De asemenea, copiii trebuie să prezinte o adeverință care să evidențieze faptul că urmează cursurile anului școlar în curs.

Citește și: Mămicile pot primi 2.000 de lei în plus de la stat. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Condiția generală pentru acordarea pensiei de urmaș

Conform CNPP, pensia de urmaș poate fi obținută de către copiii persoanei decedate și de către soțul acesteia doar în cazul în care persoana decedată era pensionară sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii.

Citește și: Alocațiile vor crește în 2024. Care este suma pe care o vor primi copiii

Cuantumul pensiei de urmaș

Acest cuantum se realizează în funcție de numărul urmașilor care sunt îndreptățiți.

Astfel că:

  • Pentru un urmaș este stabilit un procent de 50%.
  • Pentru doi urmași este stabilit un procent de 75%.
  • Pentru trei sau mai mulți urmași este stabilit un procent de 100%.
Primul transplant parțial de inimă realizat în cazul unui copil în vârstă de doar 17 zile. Cum a fost posibil cazul uimi... Alexia, fata ale cărei mâini i-au fost amputate în accidentul de la Pașcani, a lansat o nouă piesă după un an de la trag...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x