Antena Căutare

Când avem voie să spălăm rufe în Săptămâna Mare. Acestea sunt zilele în care este mare păcat să facem treburi casnice

De astăzi, creștinii ortodocși au intrat în Săptămâna Patimilor, fiind ultima și cea mai importantă din Postul Paștelui. Află din rândurile de mai jos care sunt zilele în care avem voie să spălăm rufe, dar și cele în care este mare păcat să facem treburi casnice.

Când avem voie să spălăm rufe în Săptămâna Mare. Acestea sunt zilele în care este mare păcat să facem treburi casnice Galerie
Când avem voie să spălăm rufe în Săptămâna Mare. Acestea sunt zilele în care este mare păcat să facem treburi casnice | Shutterstock

Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor face referire la ultimele zile de suferință ale lui Iisus Hristos pe pământ. În general, în această săptămână, trebuie să fim mai buni, mai iertători și să dedicăm timpul pentru curățarea trupească și sufletească. De asemenea, creștinii ortodocși pot merge la biserică, unde se țin slujbele numite Denii.

Citește și: Cât costă ciorba de miel preparată de chef Cătălin Scărlătescu. Conținutul e suficient pentru întreaga familie de Paște

Ce este păcat să faci în Săptămâna Patimilor. Care sunt zilele când ai voie să speli rufe

Potrivit obiceiurilor, în prima zi din Săptămâna Mare ai voie să faci curățenie, această zi fiind dedicată activităților casnice, potrivit Adevărul. Așadar, în Lunea Mare, credincioșii pot spăla și călca haine sau chiar să facă reparații în casă.

La fel ca în ziua precedentă și Marțea Mare este destinată curățeniei în gospodărie. În popor, această zi mai este numită și Marțea Seacă, fiind dedicată predicii de pe Muntele Măslinilor, momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a spus că marele Templu urmează să fie distrus, potrivit sursei citate mai sus.

Miercurea Mare este ziua în care Iuda L-a vândut pe Iisus Hristos fariseilor pentru 30 de cenți, potrivit Adevărul. În a treia zi din Săptămâna Mare sunt permise muncile în câmp (săpat, curățat pomi, semănat), dar gospodinele trebuie să știe că în această zi este mare păcat să spălăm rufe.

Citește și: Rețetă de pască fără aluat. Cum să faci cel mai delicios desert de Paște și să scapi de povara frământatului

În ce zile se pot vopsi ouăle de Paște

Ouăle de Paște se vopsesc în Joia Mare. Se spune că cei care vor respecta această tradiție vor fi feriți de boli și necazuri, potrivit sursei citate mai sus. În popor se mai spunea că toate gospodinele trebuiau să termine treburile casnice până în Joia Mare, de frică să nu fie pedepsite de Joimăriţă, o femeie care le pedepsea pe cele care erau leneşe pe parcursul anului.

În Vinerea Mare este mare păcat să spălăm rufele și să facem treburi în gospodărie. Potrivit tradiției creștin-ortodoxe, în Vinerea Patimilor, Mântuitorul nostru Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce, motiv pentru care unii creștini țin post negru în această zi.

Tot în Vinerea Patimilor este considerat un păcat să măncâm oțet sau urzici, deoarece se spune că, atunci când a fost răstignit pe cruce, Iisus Hristos a fost bătut cu urzici, iar, în momentul în care a cerut apă, i s-au umezit buzele doar cu oțet.

În ziua de sâmbătă, gospodinele au voie să facă treabă, deoarece trebuie să termine toată curățenia din casă, dar și bucatele pregătite pentru masa de Paște. Credincioșii care nu au reușit să vopsească ouăle de Paște în Joia Mare trebuie să știe că mai au o ocazie și în această zi.

În seara de sâmbătă, în bisericile ortodoxe se aprind luminile și are loc slujba de Înviere.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 7: Cremă Vichyssoise (supă cremă de praz și cartofi) Luni, 13.05.2024, 11:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x