Antena Căutare

4 greșeli pe care le fac românii când iau un împrumut. Din cauza lor se trezesc cu datorii colosale

Oricare dintre noi are nevoie de un împrumut la un moment dat, dar înainte să aplici pentru el e cazul să analizezi bine ofertele. Doar așa vei sta departe de costuri ascunse. 


Oricare dintre noi are nevoie de un împrumut la un moment dat, dar înainte să aplici pentru el e cazul să analizezi bine ofertele. Doar așa vei sta departe de costuri ascunse.

Milioane de români au datorii la bănci, iar în luna iunie a anului trecut s-a întregistrat și un record de restanțieri - 754.228 de oameni aveau restanțe mai mari de 30 de zile. Pentru a nu le îngroșa rândurile, e cazul să-ți pui câteva întrebări înainte să aplici pentru un împrumut și să eviți aceste erori:

Greșeala cea mai mare pe care o poți face când iei un împrumut

Este aproape imposibil să nu ai nevoie de un împrumut cel puțin o dată în viață, însă este de datoria ta să găsești modalitatea cea mai avantajoasă de a face rost de banii de care ai nevoie. O eroare capitală pe care, din păcate, o fac mulți români este să ia un credit fără să se informeze bine înainte. Fiecare bancă are propriile condiții de creditare, așa că numai după ce cunoști bine aceste condiții poți să faci alegerea corectă.

Nu uita să citești și avantajele creditelor nebancare, s-ar putea să descoperi că se potrivesc mai bine nevoilor tale. După cum vezi, primul împrumut pe care îl faci nu are dobândă, nu ai nevoie de garanții, acte nenumărate, iar banii ajung pe cardul tău la scurt timp după ce faci cererea online. Dacă nu ai nevoie de prea mulți bani și îi poți înapoia la salariu, creditul nebancar e mai avantajos și te ajută să-ți rezolvi treburile urgente.

Faci un credit mai mare decât ai avea nevoie, o eroare care duce la datorii de care scapi cu greu

Când condițiile de acordare a creditului sunt avantajoase, este tentant să iei o sumă mai mare decât ai cu adevărat nevoie, însă trebuie să calculezi foarte bine acest pas. Respectă planul inițial și vei vedea că îți va fi mult mai ușor să achiziționezi ce îți doreai, dar și să-ți plătești creditul. În plus, dacă alegi să iei un credit mai mare decât ai nevoie, vei vedea că banii se vor duce imediat pe cheltuieli curente, iar tu vei sfârși cu o datorie făcută pentru cheltuieli care nu erau necesare.

Iei împrumuturi pentru lucruri de care te poți lipsi, calea sigură către datorii din care nu mai ieși

O altă greșeală care te poate îngloda în datorii este împrumutul fără un motiv real. Dacă banii nu au o destinație clară și un scop bine definit, cel mai probabil nu ai cu adevărat nevoie de ei. Pentru cumpărături minore, cel mai bine ar fi să economisești bani în loc să folosești împrumuturi în lanț.

Împrumuți bani fără să ai siguranța că poți plăti acel credit, una dintre erorile capitale

Dacă nu ai o sursă sigură de venit, cel mai bine ar fi să stai stai departe de credite. Odată ce întârzii cu plata ratelor sau a întregului împrumut, va trebui să plătești penalizări si vei ajunge să plătești mult peste suma împrumutată.

O altă greșeală din același spectru este împrumuturea unei sume mari în sperața că îți vor crește câștigurile odată cu trecerea timpului. Cel mai bine ar fi să faci un împrumut luând în considerare condițiile actuale și nu cele la care te aștepți în viitor.

Tu în ce condiții ai face un împrumut? Care variantă ți se pare cea mai avantajoasă?
Sursa foto: Radu Bercan/Shutterstock

Pe 1 februarie, INTACT Media Group organizează primul forum dedicat relației dintre stat și mediul de afaceri din 2017...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x