Antena Căutare

Companiile străine sunt atrase de România ca un magnet. La ce excelează țara noastră

România excelează la un capitol la care cele mai multe state europene nici nu visează. România și-a construit de-a lungul ultimilor ani o reputație de destinație foarte atractivă pentru externalizarea serviciilor marilor companii occidentale. 

România excelează la un capitol la care cele mai multe state europene nici nu visează. România și-a construit de-a lungul ultimilor ani o reputație de destinație foarte atractivă pentru externalizarea serviciilor marilor companii occidentale. După cum notează siteul outsourcing-today.ro, țara noastră se află în prezent pe locul 13 la nivel mondial și pe locul 3 în Europa în topul destinațiilor de outsourcing, după Polonia și Bulgaria.

Însă vestea bună vine abia acum: unul dintre cele mai importante motive pentru care România este atât de căutată de marile companii occidentale este legat de numărul specialiștilor în IT. Astfel, țara noastră se află pe locul 1 în Europa și pe locul 6 la nivel mondial în privința numărului de specialiști în IT.

În România a apărut și primul parc tehnologic

Pe lângă numărul mare de specialiști în IT, România se poate lăuda în prezent și cu existența unui parc tehnologic la Cluj. Liberty Technology Park Cluj este un loc în care mai multe companii din domeniile IT&C și R&D dezvoltă, conectează, angrenează și încurajează oameni motivați și idei creative într-un flux continuu de dezvoltări inovatoare.

Acesta este primul parc tehnologic din România, iar arhitectura sa este una pe măsură, după cum ne conving aceste imagini uluitoare. Mai mult decât atât, tot la Liberty Technology Park Cluj a fost dezvoltat și Spherik, primul și cel mai complex accelerator business din România. Proiectul are ca scop ajutarea, creșterea și impulsionarea afacerilor cu potențial. În plus, platforma este destinată dezvoltării și implementării de afaceri, inclusiv pe plan internațional.

De ce este România preferată de multe companii occidentale

Pe lângă numărul mare de specialiști în IT (peste 100.000 de specialiști, dintre care 42.000 sunt de înaltă calificare), în România se află și foarte mulți vorbitori de limbi străine, în special Engleză, Franceză, Germană și Spaniolă. Spre exemplu, în anul 2011, 1,74 de milioane de studenți învățau limba engleză. În plus, România are cea mai numeroasă forță de muncă din sud-estul Europei (peste 9 milioane de persoane).

Mai mult decât atât, costurile cu forțade muncă în București, care este cel mai scump oraș din România din punct de vedere salarial sunt cu circa 20% mai mici decât cele din Varșovia (Polonia) și Bratislava (Slovacia) și cu 15% mai mici decât cele din Praga (Cehia). Acest lucru transformă România într-una dintre cele mai bune destinații pentru investiții, deoarece oferă un raport optim între calitatea muncii și costurile din partea companiilor. Un alt avantaj de care se bucură țara noastră în competiția europeană pentru atragerea investitorilor este rapiditatea internetului, care se află pe locul 4 la nivel mondial.

Nu în ultimul rând, apartenența la Uniunea Europeană este, de asemena, un mare avantaj pentru investitorii străini, deoarece simplifică foarte mult procedurile legale și pe cele financiare.


Foto: Shutterstock

Cum poți să dai lovitura în afaceri cu doar 20-30 de lei... Românii pot lua 20.000 de lei pe cinci ani doar cu buletinul! Acesta este topul creditelor de nevoi personale...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x