Antena Căutare

Cum poți să îți înjumătățești factura la gaz cu un sistem de încălzire prin pardoseală

Iarna n-ar trebui să vină cu facturi împovărătoare. Dacă te-ai asigurat deja că locuința ta e bine izolată, dar tot plătești cam mult la întreținere, schimbarea sistemului de încălzire ar putea fi soluția.

Iarna n-ar trebui să vină cu facturi împovărătoare. Dacă te-ai asigurat deja că locuința ta e bine izolată, dar tot plătești cam mult la întreținere, schimbarea sistemului de încălzire ar putea fi soluția.

Află care sunt cele mai eficiente soluții la care poți apela, din materialul pe care ți l-am pregătit:

Eficiența unui sistem de încălzire

Eficiența unui sistem de încălzire prin pardoseală este dovedită de faptul că reduce consumul de energie cu aproximativ 15%, în comparație cu sistemul clasic, cu radiatoare. Iar aceasta economie poate ajunge și la 40 la sută, dacă sistemul de pardoseală e alimentat de o centrală termică în condensare, în loc de una tradițională.

Alte motive pentru care un sistem de încălzire prin pardoseală este preferabil unuia clasic sunt:

protejează sănătatea și crește siguranța celor mici, care nu se mai rănesc din cauza caloriferelor

nu ridică praful din încăpere

este garantat zeci de ani, fără a necesita întreținere suplimentară. Durata medie de viață a sistemului este de 100 de ani

Cum alimentezi încălzirea prin pardoseală

Ca sursă de căldură, poate părea că cea mai simplă variantă este ca încălzirea prin pardoseală să se realizeze prin intermediul unui cablu electric. Principalul dezavantaj al acestei soluții este puterea electrică mare pe care cablul o folosește, respectiv 8 – 9 kW, pentru un apartament de 70 mp. În cazul locuințelor vechi, construite înainte de 1989, nu există putere electrică suficient de mare.

În schimb, centralele termice pe gaz pot alimenta, fără restricții, un sistem de încălzire prin pardoseală. O centrală termică pe gaz în condensare, care alimentează un sistem de încălzire prin pardoseală consumă cu 45% mai puțin gaz decât o centrala termică tradițională, care alimentează un sistem de radiatoare (calorifere).

Tehnic, alimentarea de la o centrală în condensare e soluția ideală pentru sistemul de încălzire din pardoseală. Motivul: procesul de condensare are loc la temperaturi mai mici de 40 de grade Celsius, iar tehnologia de control al temperaturii e mai avansată decât la centralele tradiționale.

Alte surse de căldură pentru încălzirea prin pardoseală ar fi centralele pe combustibili solizi (lemn, cărbuni, peleți), centralele termice cu combustibili lichizi (motorină, deșeuri de hidrocarburi etc.), iar mai recent pompele de căldură.

Costuri de instalare și economii, pe termen lung

Instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală te poate costa între 110 și 148 lei pe metrul pătrat. Pentru un apartament de 55 de metri, ajungi, deci, la o cheltuială de 6.000 - 8150 lei.

Pe termen lung, însă, economia pe care o vei face poate fi semnificativă. Dacă până acum plăteai circa 300 lei pe lună doar pentru gazul folosit de centrală la încălzire, cu sistemul din pardoseală vei mai plăti doar puțin peste 150 lei. Adică factura aproape că ți se va înjumătăți.

În cinci de ani, ai putea pune la ciorap cam 9.600 lei. Ți-ar ajunge să pleci într-o vacanță exotică sau să îți redecorezi locuința.

Ți-ai putea reduce considerabil cheltuielile cu gazul și electricitatea, pe timp de iarnă, dacă investești într-un sistem de încălzire a locuinței mai eficient. O astfel de schimbare te-ar putea ajuta să economisești în următoare sută de ani.

Sursă foto: shutterstock

Care este secretul afacerilor de familie de succes... Un semnal de alarmă vine de la Comisia Europeană: România se îndreaptă spre o nouă criză! Primul semn este deficitul rec...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x