Antena Căutare

Soc: un avocat afirma ca pragul de la SIF-uri ar putea incalca tratatul de aderare la UE

Un investitor care ar ataca pragul de detinere de la SIF-uri la Curtea de Justitie de la Luxem­burg ar putea avea castig de cauza, pe motiv ca acesta in­calca libera circulatie a capitalului, con­sidera Lavinia Tec, avocat si lector univer­sitar doctor la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii de Vest din Timisoara. Pragul care limiteaza in prezent detinerile de la SIF-uri este cel mai controversat su­biect de pe piata de capital, facand obiec­tul multor dezbateri de-a lungul timpului.

Pragul care limiteaza detinerile de la SIF-uri incalca libera circulatie a capi­talului, iar daca acest prag ar fi atacat la Curtea de Justitie de la Luxemburg, am putea constata ca legislatia incalca tra­tatul de aderare la Uniu­nea Europeana (UE), este opinia unui avocat, doctor in drept, specializat pe drept societar si drep­tul european al afacerilor.

,,Existenta acestui prag constituie o descurajare pentru investitorii straini. Acestia nu pot sa-si puna problema de control asu­pra societatilor respective, nu pot sa investeasca atat cat vor, ceea ce incalca libera circulatie a capitalului", a declarat Lavinia Tec, cu ocazia unei con­ferinte organizate la finalul saptamanii tre­cute pe tema modificarilor care tre­buie aduse legii pietei de capital.

Curtea de Justitie este Curtea Supre­ma a UE in domeniile in care se aplica legislatia comunitara si are drept misi­une sa se asigure ca legislatia Uniunii este interpretata si aplicata in mod uni­form in toate statele membre.

Lavinia Tec a mai spus ca am putea fi intr-o situatie de incalcare a tratatului de aderare atat timp cat in negocierile purtate cu autoritatile europene inainte de aderare nu s-a obtinut si o derogare in ceea ce priveste situatia SIF-urilor.

Tot articolul, in Financiarul

Stiglitz: Masurile de austeritate din Europa ameninta cresterea economica... Proiect de un miliard de euro, cu investitori italieni, la Eforie...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x