Antena Căutare

Inginer irakian: Am mintit cand am spus ca Saddam Hussein are arme de distrugere in masa

Rafid Ahmed Alwan al-Janabi, dezertorul irakian care a convins autoritatile americane ca Saddam Hussein are arme de distrugere in masa, a declarat pentru The Guardian ca a mintit, pentru a-l inlatura pe Saddam de la putere.

Al-Janabi, care a fugit din Irak in 1995, sustine ca a mintit in legatura cu armele biologice, fabricile si programul de fabricare a armelor de distrugere in masa, atunci cand a fost interogat de autoritatile americane. El este mandru ca a reusit sa ajute la inlaturarea lui Hussein de la putere si instaurarea unei democratii in Irak.

Irakianul isi aminteste ca a fost contactat de autoritatile germane, fiind un inginer biolog educat la Bagdad, iar acestora le-a povestit despre camioane cu rachete biologice in Irak.

El povesteste ca investigatorii erau atat de dornici sa afle detalii despre armele de distrugere in masa din Irak, incat i-au oferit un manual de construire a armelor chimice, pentru a putea comunica mai bine.

Al-Janabi isi aminteste ca prima oara s-a descoperit ca minte in anul 2000, cand a autoritatile germane au discutat cu Dr. Bassil Latif, fostul lui sef de la Comisia Industriei Militare din Irak, despre care al-Janabi a sustinut ca are un fiu care studiaza in Marea Britanie, dar, de fapt, cumpara arme pentru Saddam.

Acuzatiile au fost infirmate de Latif, dar al-Janabi a pus la indoiala credibilitatea acestuia. Nu a mai fost contactat de autoritatile germane pana in 2002, timp in care si-a dat seama ca acuzatiile sale sunt luate in serios si se construieste o pledoarie in favoarea razboiului.

Contactand persoana de legatura germana, irakianul a cerut explicatii, sustinand ca intelegerea a fost ca el sa ofere informatii germanilor, dar acestea sa nu fie impartasite cu alte natiuni.

Dupa discursul de la Natiunile Unite sustinut de Colin Powell, la Natiunile Unite, discurs care se baza pe minciunile spuse de al-Janabi, care anunta ca Irakul detine arme de distrugere in masa, acestuia i s-a interzis sa faca vreo declaratie publica si a fost tinut sub supraveghere 90 de zile.

Acum, in timp ce trupele americane se retrag din Irak, Rafid Ahmed Alwan al-Janabi sustine ca s-a impacat cu ceea ce a facut, desi pe o perioada de opt ani, peste 100.000 de civili au murit. El sustine ca regreta pierderea de vieti, dar alta solutie nu exista pentru a elibera Irakul.

Sursa: Antena3

Hosni Mubarak, in coma la o clinica din Germania... Copil roman bagat in coma de parintii adoptivi spanioli...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare
Hello Chef sezonul 7, 4 mai 2024. Leoo Dumitru i-a provocat pe chef Samuel și Roxana Blenche la un nou duel. Ce rețete trebuie să prepare Sambata, 04.05.2024, 16:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x