Tensiuni fără precedent în Orientul Mijlociu. Războiul poate începe în orice moment!

 

Arabia Saudită a anunţat că a decis să-şi întrerupă relaţiile diplomatice cu Iranul, în urma atacării Ambasadei saudite din Teheran de către manifestanţi care protestau faţă de execuţia şeicului Nimr Baqr al-Nimr, un virulent critic al regimului saudit. 

Arabia Saudită întrerupe relaţiile comerciale cu Iranul şi suspendă traficul aerian între cele două state, interzicând cetăţenilor saudiţi să călătorească în Iran, a declarat, luni, ministrul saudit de Externe, Adel al-Jubeir, la o zi după întreruperea relaţiilor diplomatice.

Pelerinii iranieni vor fi în continuare bineveniţi în Mecca şi Medina, a precizat Al-Jubeir într-un interviu acordat agenţiei de presă Reuters. El a explicat că decizia de suspendare a traficului aerian şi a relaţiilor comerciale cu Iranul vine pe fondul tensiunilor din ultimele trei zile, adăugând că Iranul trebuie să se comporte ca "o ţară normală" şi nu ca una "revoluţionară" şi să respecte normele internaţionale înainte ca relaţiile să fie reluate.

Deciziile radicale de luni vin în contextul în care cu o zi înainte Arabia Saudită a anunţat întreruperea relaţiilor diplomatice cu Iranul, după ce ambasada saudită din Teheran a fost atacată şi incendiată în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, de manifestanţi iranieni înfuriaţi de executarea liderului şiit Nimr al-Nimr. Protestele au continuat şi duminică şi luni, mii de persoane participând la manifestări.

Într-o conferinţă de presă, ministrul saudit de Externe Adel bin Ahmed al-Jubeir a precizat că ţara sa a cerut personalului misiunii diplomatice iraniene şi administraţiilor care-i sunt ataşate în Arabia Saudită să părăsească teritoriul regatului în termen de 48 de ore.

facebook whatsapp twitter pinterest
PREMIUM

Mai multe 

Smiley News

vezi mai multe 

HOROSCOP

mai multe 

Berbec

Taur

Gemeni

Rac

Leu

Fecioara

Balanta

Scorpion

Sagetator

Capricorn

Varsator

Pesti

Timp Liber

vezi mai multe 

mai multe