Antena Căutare

WikiLeaks: Calota Arctica, topita pentru resursele naturale

O telegrama diplomatica americana, intrata in posesia WikiLeaks si citata de BBC, demonstreaza lupta pentru resursele naturale, estimate a fi cel putin la nivelul celor din Marea Nordului, ascunse sub Calota Arctica, care s-a subtiat dramatic in ultimii ani.

Rusia si SUA sunt prezentate ca principalele aspirante la bogatele zacaminte de petrol si gaze naturale. Surse diplomatice au dezvaluit ca in 2007, un explorator rus, Artur Chilingarov a infipt steagul tarii sale sub calota de gheata arctica, in timpul unei misiuni stiintifice. Ceea ce se dorea a fi un gest simbolic s-a dovedit ulterior ca a avut girul Kremlinului, cercetatorul primind ordine in acest sens din partea partidului de guvernamant de la Moscova.

Mai mult, telegramele contin si comentariile ambasadorului rus la NATO, Dimitri Rogozin, potrivit caruia "secolul XXI va avea parte de lupte pentru resursele naturale, iar Rusia nu va, nicidecum, pierzatoare".

WikiLeaks mai anunta ca joi, in micuta localitate Nuuk, din Groenlanda, aflata sub protectorat danez, s-au intalnit ministrii de externe ale statelor membre ale Consiliului Arctic: SUA, Rusia, Canada, Danemarca, Norvegia, Finlanda, Suedia si Islanda.

Sursele diplomatice americane deconspirate arata interesul SUA pentru obtinerea independentei Groenlandei, similara cu startul actiunilor de exploatare, ajutate si de subtierea accelerata stratului de gheata a calotei polare.

Sursa: Jurnalul National

Somaj-record in Grecia: 15,9%... SUA au cheltuit 2.000 mld. $ pentru lupta cu bin Laden si al-Qaida...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x