Antena Căutare

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Dumitru. Ce este bine să faci în această zi sfântă și ce să eviți până la finalul acesteia

Săptămâna aceasta atât creștin ortodocșii, cât și romano-catolicii îl sărbătoresc pe unul dintre Sfinții și Marii Mucenici, și anume pe Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de mir. Joi este ziua în care o mare parte dintre români vor cinsti și vor ține obiceiuri și tradiții din cele mai vechi timpuri.

Imagine cu o fetiță care este la biserică și ține o lumânare aprinsă. Galerie
Săptămâna aceasta atât creștin ortodocșii, cât și romano-catolicii îl sărbătoresc pe unul dintre Sfinții și Marii Mucenici, și anume pe Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de mir | Shutterstock

Sfântul Dumitru, Izvorâtorul de mir este prăznuit pe data de 26 octombrie și pică într-o zi de joi anul acesta. Creștin ortodocșii sunt pregătiți deja să petreacă în cinstea unuia dintre cei Mari Mucenici și să țină cele mai vechi obiceiuri și tradiții pentru a-l venera.

Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir a fost un militar creștin care a trăit în veacul al III-lea într-o cetate numită Tesalonic și care este sărbătorit atât în rândul Bisericii Ortodoxe, cât și în rândul Bisericii Catolice de rit bizantin și de rit roman.

Citește și: Tradiții și superstiții de Halloween. Ce semnifică sărbătoarea și care sunt originile ei

Ce tradiții și obiceiuri se țin de Sfântul Dumitru

De-a lungul timpului au apărut o serie de tradiții care au fost transmise de la generație la generație și care au marcat ziua de sărbătoare ca fiind una specială.

Printre cele mai cunoscute tradiții sunt regăsite următoarele:

  • pomenirea morților
  • oferirea de pomană a colivei
  • oferirea de pomană a colacilor în formă de cruce
  • facerea focului la colț de stradă
  • împărțirea de covrigi, nuci, mere, pâine, struguri și prune uscate

Citește și: Rugăciunea făcătoare de minuni către Maica Domnului. Rostește-o la miezul nopții și te va scăpa de probleme!

Una dintre cele mai interactive tradiții de Sfântul Dumitru este facerea focului la un colț de stradă pentru ca cei mici în special să îl poată sări. Conform spuselor, oamenii care aleg să sară peste flăcări vor avea parte de sănătate tot anul și că necazurile vor sta departe de ei. Bolile și nenorocirile vor fi alungate, iar fericirea și binele își vor face apariția în viața celor care țin această tradiție.

După ce persoanele vor sări peste foc, acestea vor primi de pomană de la femeile credincioase diferite alimente, printre care regăsim covrigii, nucile, merele, prunele, strugurii și pâinea. Focul nu doar că atrage tot ce este mai bun, ci are și puterea de a alungă răul. Astfel că, oamenii aleg să arunce cenușa care rămâne în grădinile proprii.

Citește și: Cele trei icoane pe care e bine să le ai în casă pentru protecție. Ele nu trebuie să lipsească din locuințele credincioșilor

Obiceiurile ținute de Sfântul Dumitru sunt apreciate de majoritatea românilor, fapt pentru care observăm că acestea încă sunt respectate.

Cele mai populare obiceiuri din România sunt:

  • Pastorii își așază cojoacele pe iarbă în mijlocul turmelor de oi cu scopul de a afla ce fel de iarnă îi așteaptă. În cazul în care o oaie neagră se va așeza pe cojoc, iarna va fi blândă. Dacă o oaie albă se va așeza pe cojoc, iarna va fi una geroasă.
  • Tot păstorii urmăresc mersul oilor în dimineața de Sf. Dumitru. Dacă prima oaie albă va pleca spre sud, iarna va fi una aprigă, iar dacă o oaie neagră va pleca spre nord, iarna va fi una liniștită.

Citește și: Misterul icoanei cu trei mâini a Maicii Domnului, care se află într-o mănăstire din România. De ce este atât de specială

Ce să nu faci de Sfântul Dumitru

În ziua acestei sărbători este bine să eviți câteva lucruri esențiale, iar printre acestea se regăsesc:

  • evitarea pieptănatului
  • evitarea de a face datorii
  • evitarea treburilor casnice

Citește și: Cum arată mănăstirea cu trei altare, unică în România, unde se săvârșesc minuni. Se află la 20 de km de București

Sfântul Dumitru reprezintă ultima şi cea mai însemnată sărbătoare a toamnei, care, conform superstiţiilor pastorale, marchează începutul iernii.

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 6: Tartă Tatin cu cremă chantilly Marti, 07.05.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x