- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În paraclisul „Sfântul Gheorghe” din incinta Mănăstirii Neamţ se află o icoană ferecată în argint, foarte veche, mai puţin cunoscută, dar cu o istorie fascinantă.
Este vorba despre icoana cu trei mâini a Maicii Domnului, care îi lasă pe toți cu gura căscată. Aceasta o arată pe Fecioara Maria și pe pruncul Iisus, care este ținut în brațe de către mama sa. Mai jos, se poate observa o a treia mână. Iată cui aparține, de fapt, aceasta.
Icoana cu trei mâini a Maicii Domnului: cui aparține al treilea braț, de fapt
Icoana Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț este purtată în procesiuni, iar în timp de secetă se spune că este aducătoare de ploaie şi făcătoare de minuni. Află din rândurile următoare care este misterul ei.
Icoanele care o înfăţişează pe Fecioara Maria sunt pline de har şi înfăptuitoare de minuni.
Foarte multe biserici şi mănăstiri din România găzduiesc cu dragoste şi evlavie icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului, printre care și Mănăstirea Căldărușani. Despre icoana de acolo se spune că șterge necazuri și aduce liniște sufletească.
Revenind la Icoana cu trei mâini de la Mănăstirea Neamț, despre ea se spune că este inspirată după cea de la Muntele Athos, care ar fi cea mai puternică icoană din lume. Cea din țara noastră a fost adusă de Cuviosul Paisie de la Neamţ.
Cui aparține a treia mână a Icoanei Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț
Aceasta icoană a Maicii Domnului este o copie a icoanei Trihirussa („cea cu trei mâini”) de la Mănăstirea Hilandar din Sfântul Munte Athos.
Apariția celei de-a treia mâini este legată de o minune petrecută în viaţa Sfântului Ioan Damaschin, care a trăit în secolul al VIII-lea. El a fost pedepsit de împăratul Leon Isaurul prin tăierea mâinii, deoarece era cunoscut ca un apărător al Sfintelor Icoane.
Se spune că Sfântul Ioan a luat mâna sa tăiată şi a mers în faţa acestei icoane cerând să îl vindece, iar Maica Domnului a vindecat mâna Sfântului. Drept apreciere şi recunoştință, Sfântul Ioan a adăugat la icoana Maicii Domnului, în partea de jos, o mână de argint, conform Doxologia.
Icoana cu trei mâini de la Mănăstirea Neamț are şi praznic de pomenire, în ziua în care este pomenit Sfântul Ioan Damaschin, pe 4 decembrie.
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului cu trei mâini mai este sărbătorită şi pe data de 28 iunie şi 12 iulie. La ea se închină mulţi pelerini, pentru spor, izbăvire de necazuri şi sănătate.