- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Icoana nu poate lipsi din casele creștinilor, ea fiind o mărturisire a credinței în Dumnezeu. Din bunici, am învățat că trebuie păstrate cu sfințenie și să ne întoarcem privirea la ele în momentele de cumpănă. Ele au devenit, astfel, un refugiu, iar preoții le descriu ca pe un contact permanent și personal cu Dumnezeu.
Care sunt cele trei icoane pe care este bine să le ai în casă
Există icoane care protejează copiii, familia, și locuința. De asemenea, există credincioși care susțin că unele icoane au puteri miraculoase, care ar veni chiar de la Dumnezeu.
Însă, indiferent de puterea pe care o au, preoții recomandă ca ele să fie poziționate spre răsărit, pe un perete pe care să nu mai existe alte obiecte, pentru ca atenția credinciosului să nu fie distrasă în timpul rugăciunii:
„Este bine să avem în fiecare cameră câte o icoană. Locul icoanei în casă este pe peretele de răsărit. Pe peretele cu icoana nu trebuie să mai punem nimic altceva, pentru ca atenția noastră să nu fie atrasă de alt lucru atunci când ne rugăm în fața icoanei și pentru că nu este bine să punem alături de icoană lucruri care nu au legătură cu aceasta.”
„Punem icoana la răsărit, pentru că ne rugăm întotdeauna cu fața la răsărit, și la biserică și acasă. Răsăritul, locul de unde ne vine lumina, este semnul lui Dumnezeu, al Mântuitorului Hristos, numit în rugăciunile Bisericii Răsăritul cel de sus, Soarele Dreptății.”, a spus pr. Coman Constantin, în Ghidul practic al creștinului ortodox, Editura Bizantină, București, 1997, scrie doxologia.ro, citată de Spynews.
Iată care sunt cele mai importante trei icoane pentru protecția căminului:
Icoana Sporul Casei
Icoana Sporul Casei este una dintre icoanele care se regăsesc în cele mai multe dintre locuințele credincioșilor. Se spune că aceată icoană, care mai este numită și Maica Domnului Stareță, a ajutat Mănăstirea în care a stat până când au venit vremuri mai bune, potrivit sursei citate mai sus.
Icoana cu Mântuitorul Iisus Hristos
Icoana cu Mântuitorul Iisus Hristos ar trebuie să fie, la rândul ei, nelipsită din casele credincioșilor, datorită locului special pe care îl are în orice biserică, ea ilustrând esența creștinismului.
De cele mai multe ori, Iisus este prezentat având o aureolă deasupra capului, care conține o cruce însoțită de litere grecești care se traduc astfel: „Eu sunt cel ce am vorbit lui Moise. Eu sunt Cel dintâi și Cel de pe urmă”, potrivit sursei citate mai sus.
Icoana Sfânta Familie
Icoana Sfânta Familie este o altă icoană care protejează căminul, reprezentându-l pe Iisus Hristos, pruncul, care apare în brațele Fecioarei Maria și ale tatălui său pământean, Iosif. Imaginea simbolizează bunăstarea familiei, fiind considerată de către credincioși și preoți ca ocrotitoarea uniunii dinte soț și soție.