Antena Căutare

Tradiții și superstiții de Halloween. Ce semnifică sărbătoarea și care sunt originile ei

Halloweenul este una dintre cele mai îndrăgite sărbători americane. De câțiva ani este tot mai populară și în România. Tot mai mulți români profită de această ocazie pentru a-și da frâu liber imaginației.

femeie care sculpează un dovleac Galerie
Halloweenul este momentul ideal pentru distracție, costume, machiaj extravagant și decor de poveste. | Shutterstock

Halloweenul este momentul ideal pentru distracție, costume, machiaj extravagant, decor de poveste (chiar și una horror) și voie bună.

Originea sărbătorii de Halloween

Pe 31 octombrie, marți, atât ce mici, cât și cei mari sărbătoresc Halloweenul, sărbătoarea care bagă în sperieți pe orice-i slab de inimă.

Deși de multe ori este numită sărbătoarea americană, Halloweenul are origini europene. Denumire provine de la All-hallow-evening, prescurtat Halloween, care înseamnă ziua tuturor sfinților.

Potrivit unei surse, cuvântul Halloween a fost folosit pentru prima dată în Scoția, în secolul XVI. Ulterior a fost adusă în discuție originea sărbătorii în cadrul unui festival celt, cunoscut ca Samhain.

Acesta se organiza pe 31 octombrie și avea ca scop strânsul recoltei. Ceea ce amintește de Halloweenul din zilele noastre este modul în care se costumau oamenii pentru a strânge respectivele recolte.

Citește și: Heidi Klum s-a îmbrăcat în vierme la propria petrecere de Halloween. Nimeni nu se aștepta la ce a urmat când și-a dat costumul jos

Tradiții de Halloween

Potrivit tradiției, în noaptea de 31 octombrie, copiii și aldulții merg din casă în casă la colindat. Dacă de Colindețe copiii se aleg cu mere, portocale și covrigi, de Halloween ei primesc dulciuri.

Atât cei mai mici colindători, cât și adulții profită de ocazie pentru a se costuma în supereroi, în vrăjitoare și vrăjitori sau oricare alte ținute inedite pentru a-i speria, uimi sau impresiona pe cei din jur.

De asemenea, de Halloween se organizează petreceri, unde oamenii se reunesc pentru a se bucura de preparate culinare ce au la bază dovleac, în special plăcinte cu dovleac, dar și nuci și o mulțime de alte fructe.

Cea mai populară tradiție de Halloween este aceea de a sculpta dovleci. Cu aceastpă ocazie se reunesc prietenii, familiile și petrec timp de calitate împreună. Odată sculptați în cel mai original mod, aceștia se așză la geam, pentru a ține la distanță spiritele rele.

Tot cu această ocazie se realizează în casă decorațiuni făcute din diverse materiale. Pânze de păianjen, lumânări sculptate, fantome din pânze, toate fac parte din decorul special pentru petrecerile de Halloween.

Citește și: Unde petrecea, de fapt, Elon Musk, când toată lumea credea că e în România. A publicat pe Twitter imagini de la petrecere

Superstiții de Halloween

- Dacă o fată necăsătorită pune o floare de rozmarin și un bănuț de argint sub pernă, își va visa sortitul.

- De asemenea, dacă în noaptea de Halloween auzi pași sau zgomote în spatele tău, nu te întoarce, deoarece se spune că este un spirit de pe lumea cealaltă venit să te ia cu el.

- Dacă se întâmplă să îți zboare un liliac prin casă ori lângă casă, chiar în noaptea de Halloween, se spune că acolo sunt spirite rele.

- Întotdeauna să așezi o lumânare aprinsă în dovleac, deoarece are scopul de a ține spiritele rele la distanță.

- Dacă observi un păianjen prin casă în noaptea de Halloween, înseamnă că veghează asupra ta spiritul unei persoane dragi.

- Se mai spune că, dacă în noaptea de Halloween participi la o cină, este bine să vorbești în timpul mesei, astfel vei încuraja și spiritele din apropiere să participe la masă.

- Persoanele născute în noaptea de Halloween aveau menirea de a comunica și de a vedea spiritele rele.

- Clopotele care bat în noaptea de Halloween sperie fantomele.

- Se spune că, dacă ai hainele puse pe dos ori mergi cu spatele în seara de Halloween, în acea noapte ai posibilitatea să te întâlnești cu o vrăjitoare.

- Când se pregăteau de sărbătoare, vrăjitoarele își frecau pe piele un unguent care era considerat sacru. Unguentul respectiv le dădea senzația de zbor, iar dacă acestea erau legate, senzația de zbor era și mai puternică.

- Deși nu este neapărat o supertiție, dar poate fi rezultatul uneia, anumite adăposturi de animale din Statele Unite ale Americii nu permit adoptarea pisicilor negre de Halloween, deoarece ar putea fi sacrificate în timpul vreunor ritualuri.

Citește și: Așa a apărut Bianca Drăgușanu de Halloween, însă fiica ei a fost cea care a întors toate privirile. Cum a arătat Sofia

Lucruri mai puțin cunoscute despre Halloween

- Un sfert dintre toate bomboanele sunt vândute în noaptea de Halloween. Numai americanii cumpără aproximativ 9 milioane de kilograme de bomboane cu această ocazie.

- Tot americanii sunt dispuși să cheltuiască până la 310 milioane de dolari pentru a-și deghiza animalele cu această ocazie.

- În statul Alabama din Statelor Unite ale Americii este ilegal să te costumezi în călugăriță sau preot de Halloween.

- Conform studiilor, 50% dintre copiii care merg la colindat preferă să primească ciocolată, 24% preferă să primească bomboane și 10% îți doresc să primească gumă de mestecat.

- Cel mai mare dovleac din lume a cântărit 953,5 de kilograme și a fost prezentat de un cultivator elvețian, Beni Meier.

- Conform statisticilor, cele mai căutate costume de copii din ultimii ani sunt cele de prințesă, supererou și animăluțe. Pentru părinți, cele mai căutate costume sunt cele de vrăjitoare și pirați.

- Bufinițele sunt considerate decorațiuni de Halloween, deoarece în Europa Medievală se credea că bufnițele sunt vrăjitoare. De aici și superstiția conform căreia atunci când auzi o bufniță, cineva moare.

- Există persoane care au fobie de sărbătoarea de Halloween, iar această frică poartă denumirea de Samhainofobie.

Citește și: Ce au mâncat miliardarii lumii la petrecerea exclusivistă de la Castelul Bran. Meniul pe care l-au pregătit bucătarii români

Băuturile preferate pentru petrecerile de Halloween

De la petrecerile de Halloween nu pot lipsi băuturile aparte. Acestea trebuie să fie cât mai colorate și mai înfricoșător decorate. (Dacă nu, măcar numele să le ridice părul pe mâini petrecăreților.)

Cocktail zoombie

Ingrediente

- 1 parte rom alb

- 1 parte rom auriu

- 1 parte rom negru

- 1 parte apricot brandy

- 1 parte suc de ananas

- 1 parte suc de papaya

- ½ parte Bacardi 151

- un strop de grenadină sau alt sirop.

Se amestecă toate ingredientele, în afară de Bacardi, într-un shaker cu gheață. Se toarnă în pahar, iar peste se adaugă romul.

Citește și: Nicole Cherry, costumație spectaculoasă de Halloween alături de fetița ei. În ce personaje cunoscute s-au deghizat

Cocktail Bloody Mary

Ingrediente

- 100 ml de suc de tomate

- 45 ml de vodka

- 15 ml de suc de lămâie

- 1 linguriță de sos Worcestershire

- sare aromată

- piper negru măcinat

- puțin sos chilli sau sos picant pentru gust

- o codiță de țelină verde pentru decor

- lămâie pentru decor

- cuburi de gheață.

Se adaugă ingredientele lichide într-un pahar, peste se adaugă cuburile de gheață și totul se amestecă bine. Cocktailul se decorează în funcție de preferințele fiecăruia.

Citește și: David Popovici, apariție inedită în mediul online. Cum l-a machiat iubita lui de Halloween

Cocktailul diavolului

Ingrediente

- 50 ml de rom

- 20 ml de lichior de cafea ori de ciocolată neagră

- doi ardei chilli

- 200 ml de apă

- 150 g de zahăr.

Prima dată se prepară siropul de chilli. Se pune apa și zahărul într-un vas mic. Iar vasul se așază pe foc și se amestecă bine compoziția, până la topirea cristalelor de zahăr.

La final, se rupe jumătate dintr-un ardei iute și se adaugă în sirop. Vasul se mai ține puțin pe foc, apoi se lasă compoziția la răcit.

Se așteaptă o oră, astfel încât ardeiul să își lase tăria în lichid. Se amestecă toate ingredientele și, spre final, se pun 10 ml de sirop de chilli. Se adaugă și câteva cuburi de gheață și amestecă bine.

Ce salariu primesc lucrătoarele pentru videochat VS. salariul unui medic din România. Sumele diferă enorm... Un doodle special de la Google marchează 118 ani de la nașterea lui Raoul A. Cortez, pionierul televiziunii spaniole în ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x