Antena Căutare

Băutura preferată care ar putea dispărea din magazine din cauza schimbărilor climatice

Scăderea recoltelor de struguri, degradarea solului, dar și condițiile meteo extreme sunt doar câteva dintre elementele care au efecte negative asupra podgoriilor, potrivit unui studiu. Află din rândurile de mai jos despre ce este vorba!

Băutura preferată care ar putea dispărea din magazine din cauza schimbărilor climatice Galerie
Băutura preferată care ar putea dispărea din magazine din cauza schimbărilor climatice | Shutterstock

Prosecco, unul dintre vinurile spumante preferate de europeni, ar putea dispărea din cauza schimbărilor climatice, potrivit avertismentului dat de specialiști.

„Riscul nu constă doar în pierderea unui produs agricol sau în modificări ale peisajului, cu impact negativ asupra economiei locale. Riscul este de a pierde istoria unor întregi comunități și rădăcinile lor culturale.”, a spus Dr. Paolo Tarolli de la Universitatea din Padova, Italia, unul dintre autorii unui studiu publicat în iScience, citat de euronews.com și Digi24.

Citește și: Românii sunt în topul consumatorilor de alcool. Ce loc ocupăm și câtă băutură consumăm, în medie

Schimbările climatice ar putea reduce drastic recoltele de struguri pentru vin din Italia

Producătorii prosecco au fost luați prin surprindere de inundațiile provocate de ploile de primăvară și de grindină de anul acesta, urmate de o vară caniculară. Ei au avertizat că o astfel de vreme instabilă, ca urmare a schimbărilor climatice, ar putea reduce drastic recoltele de struguri pentru vin din Italia, cu până la o cincime.

Aroma unică a spumantului prosecco este oferită de strugurele cultivat la munte. Spre deosebire de strugurele pentru șampania franțuzească, cererea pentru strugurele de prosecco este mult mai mare, crescând cu peste 33% în cinci ani.

Însă, culegerea unei astfel de culturi, care se află la o altitudine mare, nu este una deloc ușoară, mai ales dacă punem în calcul atât schimbările climatice, cât și exodul populației:

„Schimbările demografice și exodul populației din zonele rurale au condus la o lipsă acută de forță de muncă în zonele montane. Ravagiile provocate de schimbările climatice vor face culegerea, în următorii ani, să fie mult mai dificilă. Noile generații nu sunt dispuse să lucreze în condiții extreme, dacă beneficiile economice sunt nesatisfăcătoare.”, avertizează Dr. Tarolli, potrivit surselor citate mai sus.

Alte vinuri precum Burgundia, Grand Cru și Cabernet Sauvignon ar putea fi și ele amenințate de schimbările climatice.

Schimbările climatice amenință și alte culturi

Fenomenul schimbărilor climatice nu are efecte doar asupra producției de vin, ci și asupra culturilor de orez din nordul Italiei, a măslinelor, a producției de ulei din Spania, precum și asupra orzului din Regatul Unit, toate acestea înregistrând scăderi semnificative în ultimii ani, din cauza condițiilor de mediu.

Potrivit unui raport al Organizației Mondiale de Meteorologie, publicat în luna mai și citat de Digi24, există în jur de 66% șanse ca temperatura medie anuală la nivel global să atingă la un moment dat, în următorii cinci ani, peste 1,5 grade Celsius, ceea ce va afecta aproape 8% din terenurile agricole din lume, făcându-le improprii pentru cultivare.

Citește și: Țara în care berea este făcută cu apă de duș reciclată de la o clădire de apartamente de lux. Ce gust are băutura răcoritoare

Ce se întâmplă cu moștenirea fabuloasă a familiei Picasso, după moartea lui Claude Ruiz-Picasso. Pe mâinile cui ajunge... (P) Reguli de bază la ruletă – ghid pentru începători...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x