- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Rezultatele studiului amintit sunt îngrijorătoare, spun medicii. Conform conlcuziilor trase de cercetători, un român consumă anual, în medie, 11 litri de alcool.
Ce îi determină pe români să consume alcool în mod excesiv
Alcoolul, consumat chiar și în cantități mici și dese, poate avea efecte negative asupra sănătății. Conform psihologiloc, românii consumă cantități mari de alcool din varii motive. Printre cauzele care duc la creșterea cantității de alcool pe care o consumă o persoană se numără: nivelul de trai scăzut, stresul și grijile.
„De cele mai multe ori, cei care consumă alcool necontrolat sunt persoane care se confruntă cu anumite probleme, se află în situații dificile. Există o anumită categorie de persoane care preferă să se refugieze în băuturile alcoolice în momentul în care dau peste un hop mai greu de depășit. Iar de la un astfel de consum până la dependență este un pas foarte mic”, precizează psihologul ieșean Andreea Coman potrivit adevărul.ro.
Ea mai spuse și că: „Lipsa banilor, lipsa unor condiții decente sau stresul zilnic pot conduce o persoană spre consum de alcool.”
Citește și: Ce impact are consumul unui pahar de suc pe zi asupra organismului. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Românul face haz de necaz, iar asta se vede în nivelul consumului de alcool
În ciuda celor amintite mai sus, românii sunt un popor vesel, iar cel mai adesea apelează la autoironie în situațiile dificile. Altfel spus, românii fac haz de necaz și preferă să petreacă pentru a uita de griji. Petrecerile cu alcool sunt în topul preferințelor acestora.
„Pe lângă factorii negativi care pot conduce la creșterea consumului de alcool, este cunoscut faptul că românii au tendința de a fi veseli și petrecăreți. Aceste petreceri organizate de oameni implică și băuturi alcoolice care, de multe ori, se regăsesc pe mese din abundență. Putem spune că și acesta este unul dintre motivele pentru care România ocupă un loc fruntaș în acest top”, mai spune psihologul clinician.
De cele mai multe ori alcool este asociat cu socializarea, fiind un catalizator al conversațiilor. Oamenii sunt mai îndrăzneți, mai vorbăreți și mai veseli după ce consumă câteva pahare. Românii nu sunt o excepție, ei preferând întrevederile zgomotoase, cu muzică, vorbările și, bineînțeles, băuturi alcoolice.
„La noi, alcoolul este asociat și cu socializarea pentru că, în multe cazuri, acesta are darul de a dezlega limbile. Astfel, discuțiile devin mai lungi, mai plăcute. Românii sunt, prin natură, petrecăreți și consumă alcool, chiar dacă acesta nu este neapărat un obicei sănătos”, adaugă psihologul ieșean.
Riscurile la care se supun consumatorii de alcool
Specialiștii susțin că granița dintre consumul ocazional de alcool și dependență este una extrem de subțire. De multe ori, oamenii aleg să ignore riscurile la care se supun atunci când consumă băuturi alcoolice, indiferent dacă o fac pentru a alina o suferință ori pentru a sărbători vreun eveniment fericit din viața lor sau a celor dragi.
Ce trebuie să știi despre noua variantă de coronavirus „Pirola”, cu zeci de mutații. Poate infecta chiar și persoanele v...